Lidský faktor z mnoha úhlů

Tipy_lidsky faktor
Dnešní tipy jsou tematicky velmi bohaté, a proto si mezi nimi určitě každý vybere tu pravou knihu pro sebe. Zajímá vás historie kavkazských států, práce u horské letecké záchranné služby, příběh vraždy Alexandera Litviněnka, život v Severní Korei, svět vojenské vědy nebo problematika imigrace?

Poznejte lépe historii i současnou tvář Ázerbájdžánu, Gruzie a Arménie. Kniha reportáží s názvem Přípitek předkům poskytuje řadu zajímavých informací o kultuře i politice těchto tří kavkazských států.

Přípitek předkům

Autor: Wojciech Górecki
Přeložily: Barbora Gregorová, Michala Benešová

Počet stran: 368
Vazba: pevná s přebalem
ISBN: 978-80-7363-858-0
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Přípitek předkům vydalo nakladatelství Dokořán.

Reportážní kniha Přípitek předkům nabízí fascinující pohled na historii i současnost tří států z oblasti Kavkazu – Ázerbájdžánu, Gruzie a Arménie. Autor čerpá z řady svých cest po méně i více známých zákoutích tohoto kousku světa a originálním způsobem propojuje historická fakta (a tedy pohled profesionálního historika) i řadu informací ze současné politiky a kultury (a tedy zkušenost z diplomatických služeb v tomto regionu) s uměleckou reflexí (a tedy duší spisovatele). Na pozadí jednotlivých příběhů proslulých i zcela anonymních hrdinů přibližuje čtenáři kulturu a mentalitu obyvatel této části světa, kde se neustále mísí (či střetávají?) evropské a asijské vlivy. Individuální příběhy se přitom dnes a denně prolínají s tíživým dědictvím, které zde zanechal Sovětský svaz, i s neméně komplikovanou současností, v níž Ázerbájdžán, Gruzie i Arménie těžce budují svou novou národní identitu. Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Jaroslava Jiskrová – Máj. Vychází s podporou Česko-polského fóra Ministerstva zahraničí ČR, Knižního institutu a Polského institutu v Praze v rámci projektu Samostatnost 1918.

 

Ukázka z knihy

„Sám to nenajdeš,“ varoval mě Kerim. „Vyjeď z města směrem na jih. Mineš první a druhý sjezd na Lökbatan a potom sjezd na Putu. Po kilometru odbočuje doprava polní cesta. Tam se sejdeme.“
Z centra se dostanete nejsnáze po nábřeží Naftařů, pak minete Bailovo s dodnes fungujícím carským vězením, kde pykal Stalin, a následně Šichovo.
Před půlstoletím napsal Wacław Kubacki: „Předměstí Baku jsou rozlehlá, malebná a exotická. Poslepovaná, spletená, sflikovaná. Z rákosí, slámy a chatrčí. Jako nějaké extrémní kempinky. Kombinace plechu, drátů, roztrhaných rybářských sítí, rozpáraných pytlů, překližky, provazů a rozbitých krabiček od čaje. Bezstarostné barevné městečko z využitelného odpadu.“ (str. 14)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Wojciech Górecki

Wojciech Górecki (* 1970) je polský historik, novinář a reportér. Dlouhodobě se věnuje prostoru Severního a Jižního Kavkazu. Je autorem několika knih, mimo jiné Łódź przeżyła katharsis (Lodž přežila katarzi, 1998), Planeta Kaukaz (Planeta Kavkaz, 2002, 2010, 2017), Toast za przodków (Přípitek předkům, 2010, 2017) či Abchazja (Abcházie, 2013, 2017). Mezi lety 2002 a 2007 pracoval na polském velvyslanectví v ázerbájdžánském Baku, později byl členem expertní komise Evropské unie zkoumající okolnosti války v Gruzii v roce 2008. V současnosti působí v Centru východních studií Marka Karpa. Spolupracuje také s řadou novin a odborných časopisů (Gazeta Wyborcza, Tygodnik Powszechny, Nowa Europa Wschodnia aj.). Jeho knihy byly přeloženy do čínštiny, gruzínštiny, slovenštiny a italštiny. V roce 2011 se stal finalistou Ceny Ryszarda Kapuścińského a za reportáže z knihy Přípitek předkům byl nominován na prestižní cenu Nike. Za knihu Abcházie získal v roce 2013 reportérskou Cenu Beaty Pawlak.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.

————————————————

Přečtěte si o tom, co může lékaře potkat při nelehké práci v závějích. Autorka knihy Lékařem mezi nebem a horami se svěřuje se svými zážitky s horskou leteckou záchrannou službou.

Lékařem mezi nebem a horami

Autorka: Kristina Höschlová

Počet stran: 139
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7492-321-0
Doporučená cena: 190 Kč

Knihu Lékařem mezi nebem a horami vydalo nakladatelství Galén.

„Horská medicína je tu se vším všudy. Přístroje v mrazu nesnímají, barvu obličeje těžko přes krvavé rány odhadnout. O pacientově stavu se přesvědčuji jen pohmatem pulzu svými zkřehlými prsty,“ popisuje Kristina Höschlová nelehké momenty práce lékaře v závějích.

 

Ukázka z knihy

Pacienta s poraněním hlavy intubujeme, přičemž z kufru vytahuji různé atributy, jejichž notnou část vidím poprvé. Sněží, smráká se a mlha houstne. Bernard volá na Centrum 15, což je kantonální dispečink záchranných služeb, a žádá transport do Annecy.
Naše vrtulníky létají jen za denního světla, navíc v místě zásahu je neletové počasí.
Dispečink se vysloví, že přesto posílá státní vrtulník z Annecy, prý by tu mohl být za půl hodiny. Pánbůh jim pomáhej, já pokus o přistání vnímám jako rituální sebevraždu.
Horská medicína je tady se vším všudy. Oxymetr nesnímá, kapnometr taky zamrzl, něco se vlní na kapesním elektrokardiogramu, barvu obličeje těžko přes krvavé šrámy odhadnout. Chlapíka za pomocí záchranářů balíme do mnoha dek a povlaků, brzo můžeme počítat s jeho podchlazením.
Chlapovi na cestu skútrem píchnu další dávku léků na uspání, připoutáme ho i se všemi přístroji k saním a pak už – děj se vůle boží! Přišla tma, fouká, sněží a my se spouštíme z kopce na patnáctiminutovou cestu na příjem Centre Médical.
Přehrávám si v hlavě, jak dlouho chlapík vydrží, kdyby se mu právě teď rozpojila dýchací trubka nebo došel kyslík. Nic s tím nenadělám, nemůžu k němu. Za sebou vidím jen zabalené tělo a blikající světélko monitoru.

 

Kristina Höschlová

Kristina Höschlová (* 1979) je česká lékařka a záchranářka se specializací na anesteziologii a urgentní a horskou medicínu. Po absolvování lékařské fakulty pracovala v pražském traumacentru a u záchranné služby, byla s Lékaři bez hranic v Afghánistánu a po několik zimních sezon pracovala jako urgentní lékařka letecké záchranné služby Mont Blanc Helicopteres v Avoriaz ve francouzských Alpách. Své napínavé zážitky a zkušenosti s horskou leteckou záchrannou službou a cestu, která ji k této práci přivedla, popisuje v knížce Lékařem mezi nebem a horami.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Galén.

————————————————

Autor knihy Akta Snowden přichází s příběhem vraždy Alexandera Litviněnka, někdejšího agenta FSB. Jed pro Litviněnka zasazuje onu událost do kontextu politiky Vladimira Putina.

Jed pro Litviněnka

Příběh jeho vraždy a Putinovy války se západem
Autor: Luke Harding
Přeložila: Anna Poskerová

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 150×212 mm
ISBN: 978-80-264-1596-1
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Jed pro Litviněnka vydalo nakladatelství CPress.

Kniha renomovaného novináře Luka Hardinga jedinečným a poutavým způsobem mapuje příběh vraždy bývalého agenta FSB Alexandera Litviněnka, přičemž celou událost zasazuje do širšího kontextu vlády a politiky Vladimira Putina. Harding podává ucelený náhled do specifické společnosti agentů FSB, informátorů MI6, praní špinavých peněz, jaderných vědců, nemocničních doktorů, akademiků a londýnských policejních důstojníků, jež se stala součástí rozsáhlého vyšetřování. Harding, jakožto bývalý moskevský korespondent britského listu Guardian, je schopen kvalitně nastínit politické a kriminální pozadí případu.

 

Ukázka z knihy

V září roku 2006 dokončoval v Londýně vyhoštěný Litviněnko svou tajnou zprávu. Jednalo se o výbušný materiál. Jejím hlavním objektem byl Viktor Ivanov, jeden z nejbližších přátel a vrchních poradců Vladimira Putina. Ivanov pracoval v oddělení KGB jako vedoucí mocné ruské federální služby pro kontrolu narkotik. Jako jeden z mála byl také „pravou rukou“ samotného prezidenta.
Ivanov byl podle zprávy pomstychtivá, sociopatická „zrůda“ s dlouholetými vztahy s petrohradskou mafií, která obchodovala s kolumbijskými drogovými pašeráky. V tomto zločinem prosáklém městě Ruska měl se stejným mafiánským gangem dle Litviněnkovy zprávy spojitost i Putin. Byl dokonce poradcem výboru jedné z hlavních firem mafie. (str. 19)

Stáhněte si další ukázku.

————————————————

Kniha Mezi dvěma Kimy vám dá nahlédnout do způsobu života v Severní Korei. Autorka se se čtenáři dělí o své osobní zkušenosti, kterých nabyla během studia.

Mezi dvěma Kimy

Na studiích v KLDR
Autorka: Nina Špitálníková

Počet stran: 208
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 120×200 mm
ISBN: 978-80-7422-526-0
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Mezi dvěma Kimy vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

Málokomu se podaří pobývat v Severní Koreji, aniž by vedle sebe měl všudypřítomného průvodce a byl pod neustálým dohledem. Koreanistce Nině Špitálníkové se to povedlo hned dvakrát. Na základě osobní zkušenosti přináší autorka vhled do způsobu severokorejského života. Jako jedna z mála na světě se zúčastnila studijních pobytů na Kim Il-sŏngově univerzitě za vlády obou posledních vůdců Kim Čŏng-ila a Kim Čŏng-ŭna. Co obnášelo studium v jednom z nejtužších diktátorských režimů na světě? Jak vypadá bezprostřední severokorejská realita? Jak se režim změnil během pár měsíců po převzetí moci Kim Čŏng-ŭnem? Nina Špitálníková se v textu snaží nalézt odpovědi na tyto i mnohé další související otázky.

 

Ukázka z knihy

Vůdcové. Sochy Kim Il-songa (v jiném přepisu Kim Ir-sen) a jeho syna a nástupce Kim Čong-ila jsou „nadšeně obdivovány“ občany Severní Koreje. Sochy vůdců se smějí fotografovat jen celé, a nikoli jejich části, jinak by šlo o znevažování.
Po příletu do Pchjongjangu si na letišti prohlížím letové informace na oprýskané ceduli – celých pět letů za týden – a mířím přes duty free k letištní kontrole. Duty free není nic pro milovníky velkých nákupů. Žádné zahraniční zboží tu nepořídíte, jen spousty ženšenu – nejznámějšího produktu Korejské lidově demokratické republiky (KLDR).

 

Nina Špitálníková

Nina Špitálníková (* 1987) v současné době dokončuje magisterské studium koreanistiky na FF UK v Praze. Již od počátku studia se odborně věnuje propagandě KLDR a kultu osobnosti Kim Il-sŏnga. Své znalosti prohloubila v roce 2011 a 2012 na studijních pobytech na Kim Il-sŏngově univerzitě v Pchjŏngjangu. Tyto poznatky pak zúročila v knize Propaganda v KLDR: funkce, metody a vývoj (2014).

Informace byly čerpány ze stránek Nakladatelství Lidové noviny.

————————————————

Mozky pro armádu vám odpoví na otázky, které byste si sami možná ani nepoložili, např. v čem svatební šaty připomínají pyrotechnický oblek nebo proč jsou pro námořníky nebezpečnější krevety než žraloci…

Mozky pro armádu

Pozoruhodný svět vojenské vědy
Autorka: Mary Roachová
Přeložil: Jiří Petrů

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 155×215 mm
ISBN: 978-80-7252-699-4
Doporučená cena: 330 Kč

Knihu Mozky pro armádu vydalo nakladatelství Práh.

Tato pozoruhodná kniha seznamuje čtenáře se světem vojenské vědy a s vědci, kteří bojují proti jedněm z nejúkladnějších nepřátel dnešních vojáků – panice, vyčerpání, vedru nebo třeba hluku. V rámci zkoumání poškození sluchu a jeho vlivu na bojové schopnosti uskakuje autorka nepřátelské palbě po boku paintballového týmu amerických mariňáků. Vypravuje se do módního návrhářského studia armádní výzkumné základny v Naticku, aby se dozvěděla, proč zipy představují pro odstřelovače problém. Navštíví někdejší filmové studio, kde si budoucí medici cvičí ošetřování bojových ranění na hercích s amputovanými končetinami.

 

Mary Roachová

Publicistka a spisovatelka Mary Roachová vyrostla v New Hampshire. Vystudovala psychologii na Wesleyanské univerzitě a nyní žije v kalifornském Oaklandu. Často píše o vědě a přispívá do časopisů, jako je National Geographic, New Scientist nebo The New York Times Magazine. Uvádí, že nemá žádné koníčky, protože většinou pracuje na svých knihách nebo tráví čas s rodinou. Ráda ale pozoruje ptáky.

Informace byly čerpány z autorčina webu.

————————————————

Kniha Oni zblízka, my pod drobnohledem reportéra, tlumočníka a moderátora Zdeňka Velíška se zabývá problematikou migrantů a snaží se podat objektivní informace o imigraci.

Oni zblízka, my pod drobnohledem

Svědectví o migraci a integraci
Autor: Zdeněk Velíšek

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-0661-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Oni zblízka, my pod drobnohledem vydalo nakladatelství Grada.

Tahle knížka vznikala převážně v roce 2016, kdy vrcholil příval běženců do Evropy a souběžně s ním se začaly různit reakce evropských národů i vlád na nečekanou situaci. My v Česku jsme na obrazovkách viděli jen dav, málokdy tváře. Zejména když se mezi „námi“ a „jimi“ zvedly ploty. Proti pocitu hrozby jsme nemohli postavit vlastní zkušenost s migranty na naší půdě, ani poznatky o jejich počínající integraci u našich sousedů. O té se téměř nepsalo. To přivedlo autora k rozhodnutí vypravit se do nejbližšího zahraničí, vybavit se tam osobními poznatky a sepsat pak o imigraci a integraci aspoň kusé, ale snad i objektivní svědectví. Některé stránky této knížky varují, jiné dokazují, že identitu Evropy migranti nemění a o její islamizaci viditelně neusilují.

 

Ukázka z knihy

V Latinské Americe – jsem „původním povoláním“ hispanista – jsem například míval dojem, že jsou tam lidé šťastnější, protože jsem viděl, že se umějí radovat ze života. Možná to tak nebylo, jen se uměli usmívat, smát se. A smáli se rozhodně častěji než my Češi. (Jen si přiznejme, jak rádi  se mračíme, jak se dobře cítíme, když jsme nevrlí.) Tak jsem zvolna za těch pobytů v zahraničí (i když – znovu to opakuji – byly kratičké) získal pozitivnější vztah k „jinakosti“. Zdálo se mi, že my Češi neumíme doceňovat vlastnosti těch druhých a střízlivě hodnotit své. Když si dnes utváříme svůj vztah k „nově příchozím“ – a nejen svůj, ale i vztah našich dětí k nim (možná především jejich vztah k nim) –, měli bychom zvažovat nejen to, jakými lidmi jsou „ti druzí“, ale také jakými lidmi jsme, a v příštích generacích budeme, my.

 

Zdeněk Velíšek

Zdeněk Velíšek je jedním z neznámějších zahraničních komentátorů České televize a Českého rozhlasu. Specializuje se především na dění ve Francii, Španělsku a v Evropské unii obecně. Vystudoval hispanistiku a bohemistiku na FF UK. V roce 1968 nastoupil do tehdejší Československé televize, podílel se na vysílání v době invaze spojeneckých vojsk, a z toho důvodu musel později ČST opustit. Až do roku 1990, kdy se do televize vrátil, pracoval jako překladatel a tlumočník.

Informace byly čerpány z tiskové zprávy nakladatelství Grada.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete skvělé knihy za výhodné ceny.

Líbily se vám dnešní tipy o napjatých situacích, historii a společnosti? Napište nám svůj názor v komentářích.

Úvodní fotka pochází ze stránek freephotosbank.com.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřípitek předkům

Górecki, Wojciech

Dokořán, 2017

zobrazit info o knizeLékařem mezi nebem a horami

Höschlová, Kristina

Galén, 2017

zobrazit info o knizeJed pro Litviněnka
Příběh jeho vraždy a putinovy války se západem

Harding, Luke

CPress, 2017

zobrazit info o knizeMezi dvěma Kimy
Na studiích v KLDR

Špitálníková, Nina

Nakladatelství Lidové noviny, 2017

zobrazit info o knizeMozky pro armádu
Pozoruhodný svět vojenské vědy

Roachová, Mary

Práh, 2017

zobrazit info o knizeOni zblízka, my pod drobnohledem
Svědectví o migraci a integraci

Velíšek, Zdeněk

Grada, 2017

Napsat komentář