Sázka na klasiku

Sazka-na-klasiku
Moderní literatura je velmi bohatá a čtenářům rozhodně má co nabídnout. Mnoho lidí ale nedá dopustit na klasiku, protože ta se neomrzí nikdy. Možná je znáte nazpaměť, ale i tak vám mohou knihy z dnešních tipů dopřát nevšední zážitky.

O boji člověka s přírodními živly pojednává dílo, které poprvé vyšlo před více než sto padesáti lety. Kapitán velrybářské lodi v něm pátrá po tajuplné bílé velrybě, díky níž kdysi přišel o nohu. Podaří se mu naplnit svou touhu po pomstě?

Bílá velryba

Píše se rok 1814. V přístavním městečku New Bedford se chystá mladý Izmael na moře. Dá se najmout na velrybářskou loď, jejíž kapitán Achab kdysi přišel o nohu v boji s bílou velrybou zvanou Moby Dick. Brzy se ukáže, že cílem nové výpravy není lov, ale pomsta za každou cenu.

Autor: Herman Melville
Interpret: Miroslav Středa

Vazba: CD
ISBN: 8590236094628
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Bílá velryba vydalo nakladatelství Radioservis, na jehož stránkách se rovněž můžete zaposlouchat do jednotlivých ukázek z daných kapitol.

O autorovi

Ačkoliv se americký spisovatel Herman Melville (1819–1891) narodil v rodině bohatého kupce se skotskými kořeny, už v mládí to neměl lehké. Po krachu rodinné firmy musel přerušit studia a začít si na živobytí vydělávat. Dal se najmout jako plavčík, pak vyzkoušel povolání učitele, ale po krátké době ho to zase táhlo na moře. Právě zážitky z plavby po oceánech velmi silně ovlivnily jeho tvorbu. Zakusil krutost života mezi tvrdými chlapy s velrybářskými háky, byl zajat lidojedy, poznal i pochybné kouzlo armádního drilu na válečné fregatě. Po návratu na pevninu začal pracovat jako celní úředník v přístavu a také se rozhodl psát. Vytvořil mnoho zajímavých příběhů, ale neochota podřídit se povrchnímu vkusu tehdejší společnosti způsobila, že současníky jeho tvorba příliš neoslovila. Znovuobjeven byl až třicet let po smrti, kdy svět zjistil, že nenápadný fousatý úřednický morous vytvořil dílo, které nemá ve světové literatuře obdoby.

Zdroj informací: Omega

O interpretovi

Miroslav Středa (*1945) je českým divadelním a filmovým hercem. Natočil desítky titulů pro film i televizi, ale uplatnil se zejména v epizodních a vedlejších rolích. Neméně se osvědčil také v oblasti dabingu, kdy jeho hlas zazněl v řadě známých filmů a seriálů.

————————————————

Ačkoliv se Jane Austenová nikdy za nikoho neprovdala, její díla se sňatků velmi často dotýkají. Její nejslavnější román z dob viktoriánské Anglie, pojednávající o jedné velké nesmrtelné lásce, nyní vychází v novém překladu.

Pýcha a předsudek

Slavný román Jane Austenové vykresluje, jak může nový mladý soused převrátit vzhůru nohama život v rodině s pěti dcerami. V ovzduší se vznáší pýcha, láska, předsudky, společenské konvence, zlomená srdce i společenský skandál, ale také sebepoznání a pochopení. Příběh lásky a hodnot odkrývá vztahy mezi společenskými vrstvami Anglie na přelomu 18. a 19. století a s jemnou, avšak nepřehlédnutelnou ironií líčí prostředí anglického venkova, tamní rodinné vztahy a snahy matek najít svým dcerám vhodné ženichy. Autorka se pohybuje na hraně odlehčeného a vážného tónu, její vtipné postřehy prozrazují bystrou a nemilosrdnou pozorovatelku. Nový překlad Kateřiny Hilské dává vyprávění svěží tempo, přičemž nic neubírá na zmíněné ironičnosti, a svět Elizabeth Bennetové a pana Darcyho je v jejím podání barevnější a jasnější, než jak jsme ho znali doposud.

Autorka: Jane Austenová
Přeložila: Kateřina Hilská

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-7529-057-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Pýcha a předsudek vydalo nakladatelství Slovart.

O autorce

Janě Austenová (1775–1817) je známá anglická spisovatelka. Pocházela z osmi sourozenců, sama byla druhou nejmladší. Její otec byl reverend. Studovala na dívčí škole v Oxfordu, získala tak lepší vzdělání, než většina ostatních dívek v její době. Poté, co byla uvedena do společnosti, vedla až do své smrti život, který se skládal z obvyklých zábav její společenské vrstvy – plesy, návštěvy známých a příbuzných, čas od času i návštěva Londýna. Ve svých dílech obvykle zachycovala život venkovských vyšších vrstev. Hlavními postavami jejích děl bývají inteligentní, morálně silné hrdinky, které ostře kontrastují s pošetilostí svého okolí. Je nejvýznamnější představitelkou tzv. rodinného románu.

Pýcha a předsudek je jejím nejznámějším románem. Dále můžeme uvést například Rozum a cit, Úskalí lásky, Emma, Opatství Northanger a další. Tato díla si získala takovou oblibu, že mají také řadu svých vlastních filmových a dalších knižních adaptací. Např. Rozum a cit: Jane Austenová v jednadvacátém století, Pýcha, předsudek a zombie, či Rozum a cit a mořské příšery.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Po touze po pomstě, pýše a lásce následuje poslední, a zároveň také nejmladší dílo z dnes uvedených – Mami, mám tě ráda. Přečtěte si laskavý příběh malé holčičky, která své matce pomáhá s budováním divadelní kariéry.

Mami, mám tě ráda

Kniha Mami, mám tě ráda je upřímnou zpovědí devítileté holčičky, která vnímá každodenní činnosti čerstvým dětským pohledem – stačí jít po ulici, zastavit se v parku, sníst s maminkou palačinku. A nakonec dívenka mamince pomáhá i s divadelní kariérou. Hořkosladké vidění světa se snoubí s láskyplným mateřským citem – po této knize neuvěří v člověka jen ten nejzachmuřenější škarohlíd.

Autor: William Saroyan
Přeložila: Marie Koubová

Počet stran: 244
Vazba: brožovaná
Formát: 140×190 mm
ISBN: 978-80-257-2213-8
Doporučená cena: 258 Kč

Knihu Mami, mám tě ráda vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

„Je to moje nejlepší kamarádka,“ namítla mamka.

„Moje ale rozhodně ne,“ prohlásila jsem. „Já chci jet s tebou.“

Mamka řekla Kláře: „Nechce o tom ani slyšet, ale je od tebe moc laskavé, žes mi to nabídla. Zavolám ti, až se vrátím. Měj se hezky.“

Mamka zavěsila a začala pobíhat po bytě. Sháněla kufry, balila oblečení a honila mě, abych udělala tohle a pak zase tamhleto: zkontrolovat sporák, ledničku, zadní dveře, ostatní dveře, vzít si nějaké oblečení, nezapomenout na zubní kartáček.

Takže jsme nakonec s mamkou odletěly do New Yorku — místo toho, aby mamka vyrazila na další večírek a já zůstala doma s tetou Violou. (str. 10)

O autorovi

William Saroyan (1908–1981) se narodil v kalifornském Fresnu v rodině arménského původu. Když mu byly tři roky, zemřel mu otec a William byl i se sourozenci umístěn do sirotčince. Později se rodina v čele s matkou znovu spojila a dospívající William začal brzy pracovat. Když doma narazil na několik otcových povídek, rozhodl se, že se stane spisovatelem. Kritiky zaujal především humanistickou povídkou „Odvážný mladý muž na létající hrazdě“, posléze se na literární scéně etabloval emotivními knihami Lidská komedie, Tracyho tygr, Odvážný mladý muž na létající hrazdě, Mami, mám tě ráda, Říkají mi Aram či dramatem Minuty na hodinách.

Zdroj informací: Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBílá velryba

Melville, Herman

Radioservis, 2017

zobrazit info o knizePýcha a předsudek

Austenová, Jane

Slovart, 2017

zobrazit info o knizeMami, mám tě ráda

Saroyan, William

Argo, 2017

Napsat komentář