Hity Velkého audioknižního čtvrtku – podzim 2017 I.

Velky audioknizni ctvrtek
Nedávno proběhla akce nazvaná Velký knižní čtvrtek a tento týden čeká na všechny milovníky audioknih Velký audioknižní čtvrtek, kdy se 2. listopadu obejví na pultech knihkupectví 11 hitů podzimní sezóny. My přinášíme prvních 6 vybraných audiotitulů napříč žánry.

Velky audioknizni ctvrtek 1Projektu Velký audioknižní čtvrtek navazuje na knižní akci Velký knižní čtvrtek, kdy vyjde výběr jedenácti nových audioknih pro letošní podzim. Nezapomeňte si stáhnout ukázky z jednotlivých audioknih.

——————-

Hlavní hrdinka Natálie Mooshabrová je nešťastnou matkou zlých dětí. A  z toho důvodu se málem stává vražedkyní, aby nemuseli ostatní rodiče trpět jako ona. Nakonec se ale stane někým jiným… Kým? To zjistíte při poslechu první audioknihy.

V utopicko-alegorickém románu Myši Natálie Mooshabrové vypráví Ladislav Fuks příběh nešťastné matky zlých dětí, která se ze soucitu k ostatním rodičům málem stává vražedkyní cizích dětí, ale ve skutečnosti je někým zcela jiným, než se jeví svému okolí i sama sobě…
Fuksovo literární mistrovství citlivě doplňuje přednes
Jiřího Ornesta v režii Aleše Vrzáka.

Myši Natálie Mooshabrové (audiokniha)

Autor: Ladislav Fuks
Interpret: Jiří Ornest

Vazba: CD
ISBN: 8590236095120
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Myši Natálie Mooshabrové vydalo nakladatelství Radioservis.

O autorovi

Český prozaik Ladislav Fuks byl autorem zejména psychologické prózy s tématem úzkosti člověka ohrožovaného nesvobodou a násilím. Jako symbol tohoto tématu si vybral 2. světovou válku a holokaust. Většina jeho děl je autobiografická, obsahující typově stále podobnou postavu. Jeho knihy jsou plné těžko odhalitelných žertů a rafinovaných her, které někteří čtenáři nikdy neobjeví.

Zdroj informací: Velký audioknižní čtvrtek

————————————————

Pátý díl Husitské epopeje vychází jako audiokniha! Přeneste se díky hlasu Jana Hyhlíka do 15. století, kdy v českých zemích zuří boje mezi katolíky a kališníky. Na trůn se dostává Ladislav Pohrobek, po jeho smrti jej vystřídá Jiří z Poděbrad…

Sedmidílná sága vypráví o událostech slavné i pohnuté doby 15. století v Českém království. Snad žádná jiná historická epocha našich dějin není v obecných představách tak kontroverzní jako právě husitství. Ta doba je pro dějepisné líčení o to složitější, že obě strany, katolická i kališnická, měly svým způsobem pravdu, ale obě současně páchaly bezpráví. Snad poprvé se v naší literatuře objevuje dílo,které se odehrává v obou znepřátelených táborech, aniž by jeden upřednostňovalo před druhým. Snaží se postihnout důvody, proč se chudí postavili proti bohatým, prostí proti vzdělaným, Češi proti Němcům, a jak dopadl střet rozumných s fanatiky.
Historicky věrně popisované události tvoří kulisu čtivého a napínavého příběhu rozvětvené rodiny Prokopů, jejíž příslušníky postaví ne úprosný osud proti sobě. Pátý díl začíná klíčovým zlomem v zápase mezi katolíky, kteří se snaží o návrat kestarým pořádkům, a kališníky. Doba klidu končí a rozhoří se domácí válka. Mladý Ladislav Pohrobek dospívá a ujímá se českého královského trůnu. Jenže záhy umírá a po složitém diplomatickém zápase se novým českým králem stává Jiří z Poděbrad…

Doporučujeme

zobrazit info o knize     zobrazit info o knize     zobrazit info o knize     zobrazit info o knize

Husitská epopej V. – Za časů Ladislava Pohrobka (audiokniha)

zobrazit info o knizeAutor: Vlastimil Vondruška
Interpret: Jan Hyhlík

Vazba: CD
ISBN: 8594072272462
Doporučená cena: 399 Kč

Audioknihu Husitská epopej V. – Za časů Ladislava Pohrobka vydalo nakladatelství Tympanum.

O autorovi

Vlastimil Vondruška je český historik, publicista a autor historických románů a detektivek. Obdržel několik čtenářských cen. Je to nejpůjčovanější český autor v našich knihovnách v roce 2013.

O interpretovi

Jan Hyhlík (* 1945) je hlasatel, herec a dabér. Vystudoval ve své rodné Praze divadelní fakultu AMU. Vystřídal divadla v Hradci Králové, Kolíně, Brně, Praze a Pardubicích. Externě spolupracuje od roku 1995 s Českým Rozhlasem 3 Vltava a zhruba stejnou dobu načítá knihy pro Knihovnu a tiskárnu pro nevidomé Karla Emanuela Macana, kde vytvořil již přes 150 audioknih. Tympanum v jeho interpretaci vydalo audioknihu Poutník: Mágův deník a cyklus Vlastimila Vondrušky Přemyslovská epopej.

Zdroj informací: Velký audioknižní čtvrtek

————————————————

Vydejte se na cestu časem. Pohodlněte se usaďte a představte si, že jste v prvorepublikové kavárně a společnost vám dělají takoví velikáni jako Karel Čapek, Eduard Bass, Karel Poláček či Jaroslav Hašek.

Úsměvné povídky pro dobrou náladu!
Na milý a místy nostalgický výlet do prvorepublikové kavárny zvou posluchače autoři a interpreti nové audioknihy. Tvůrci vybrali povídky a fejetony od nejslavnějších českých spisovatelů meziválečného období. Literární texty mistrů českého jazyka nás přenesou do časů, kdy byl „svět ještě v pořádku“. V dílech
Karla Čapka, Eduarda Basse, Jaroslava Haška a Karla Poláčka budeme vždy oceňovat skvostnou češtinu, poutavé vyprávění i nadčasovost. I když povídky z kavárny vznikly téměř před sto lety, jejich myšlenky jsou nečekaně současné. Přesvědčí nás o tom herci Josef Somr, Ladislav Frej, Jan Kanyza, Jiří Dvořák a Martin Stránský.

Povídky z kavárny (audiokniha)

Autor: Eduard Bass, Karel Čapek, Karel Poláček, Jaroslav Hašek
Interpreti: Jiří Dvořák a kol.

Vazba: CD
ISBN: 099925645328
Doporučená cena: 212 Kč

Audioknihu Povídky z kavárny vydalo nakladatelství Supraphon.

————————————————

Příznivce historických románů a Vlastimila Vondrušky zajisté potěší následující audiokniha. Jedná se o první díl zahajující novou kriminální řadu s písařem královské komory Jiřím Adamem z Dobronína v hlavní roli. Podaří se mu vyřešit smrt zemana?

Nepohřbený rytíř z detektivního cyklu Letopisy královské komory
Zahajující díl nové kriminální řady oblíbeného spisovatele, v níž písař královské komory Jiří Adam z Dobronína řeší neobvyklé zločiny renesančních Čech a Moravy. V případu
Nepohřbený rytíř musí Jiří objasnit podivnou smrt zemana, který odpověděl nepřátelství svému mocnému sousedovi…

Nepohřbený rytíř (audiokniha)

Autor: Vlastimil Vondruška
Interpret: Jan Hyhlík

Vazba: CD
ISBN: 8594072273285
Doporučená cena: 299 Kč

 

Audioknihu Nepohřbený rytíř vydalo nakladatelství Tympanum.

————————————————

Iva Pekárková svůj román pojala jako milostný dopis městu New York od řidičky taxíku. Autorka tuto profesi skutečně vykonávala a skloubila vypravěčské umění s básnickým popisem míst a humornými scénkami.

Velkoměsto, láska, zločin, umění i smrt. V románu Dej mi ty prachy Iva Pekárková skloubila hlubokou znalost New Yorku a jeho obyvatel s dramatickým vypravěčským uměním, básnickými popisy míst i situací a legračními scénkami. Audiokniha koncipovaná jako milostný dopis městu New York od řidičky žlutých taxíků (kterou Pekárková skutečně sedm let dělala) je napsaná s naprostou precizností a úctou ke geniu loci: každé ze dvou tisíc newyorských nároží je vylíčené tak, jaké skutečně bylo, když ho autorka viděla na vlastní oči. To platí i o všech newyorských čtvrtích, i těch, do kterých nikdy nebylo radno chodit, natož v nich pobývat. I když je to román, stalo se Dej mi ty prachy předmětem studia mnohých sociologů, spisovatelů a vědců, kteří se zajímají o New York a řidiče newyorských žlutých taxíků.

Dej mi ty prachy (audiokniha)

Autorka: Iva Pekárková
Interpretka: Irena Kristeková

Vazba: CD
ISBN: 8594159390751
Doporučená cena: 339 Kč

 

Audioknihu Dej mi ty prach vydalo nakladatelství Mladá fronta.

O autorce

Iva Pekárková je česká prozaička, publicistka a překladatelka. Studovala přírodovědeckou fakultu, obor mikrobiologie a virologie, ale krátce před jejím dokončením emigrovala. Zakotvila v Americe, kde vystřídala několik zaměstnání, včetně barmanky, sociální pracovnice a taxikářky v New Yorku. V roce 1997 se pak vrátila do Prahy, krátce působila v redakci MF DNES. Od roku 2005 žije v Londýně. Některé její knihy vyšly v překladu rovněž ve Spojených státech, Velké Británii, Německu, Španělsku a Slovinsku. V roce 2003 obdržela překladatelskou anticenu Skřipec za překlad knihy Stephena Kinga O psaní. Překládá z angličtiny. Mezi její knihy patří např. Pečená zebra (reportáž ze křu knihy), Sloni v soumraku či Levhartice.

Zdroj informací: Velký audioknižní čtvrtek

————————————————

Podivuhodný případ Benjamina Buttona vešel ve známost hlavně díky zfilmování v roce 2008. Hlavní hrdina se narodí jako stařec a celý život mládne a setkává se s nepochopením. Tento příběh doplňují další dvě povídky z pera Francise Scotta Fitzgeralda.

Povídky Francise Scotta Fitzgeralda jsou psány „lehkým perem“ a s vtipným nadhledem. Nezřídka však balancují na pomezí humoru a tragiky. Pojednávají o životních zkouškách, fiktivních i těch skutečných…
Podivuhodný případ Benjamina Buttona je groteskním příběhem muže, jenž se narodil jako stařec a celý život mládne. Setkává se s nepochopením a šťastný je pouze uprostřed života, kdy se jeho biologický a duševní věk protínají. Povídku proslavil oceňovaný hollywoodský film z roku 2008 v režii Davida Finchera, s Bradem Pittem a Cate Blanchettovou v hlavních rolích (viz titulní obrázek). Čte Michal Dlouhý.
Dvojici povídek Myslí si, že je báječný a Polapený stín spojuje postava hlavního hrdiny, jímž je patnáctiletý chlapec Basil Duke Lee. Patnáct let – to je hraniční věk mezi dětstvím a dospělostí a právě o úskalích tohoto citlivého období pojednávají obě Fitzgeraldovy povídky. Hrdina se vymezuje vůči kamarádům a hledá sám sebe, svoji důstojnost. Touží po úspěchu, ale při honbě za ním porušuje hranice etiky. Poznává, že účel nesvětí prostředky, a pocítí, že světská sláva – polní tráva. Čte Rudolf Pellar.

Podivuhodný případ Benjamina Buttona a jiné povídky (audiokniha)

Autor: Francis Fitzgerald
Přeložili: Vlasta Dvořáčková, Miroslav Jindra
Interpreti: Michal Dlouhý, Rudolf Pellar

Vazba: CD
ISBN: 8594015313030
Doporučená cena: 269 Kč

Audioknihu Podivuhodný případ Benjamina Buttona a jiné povídky vydalo nakladatelství Vyšehrad.

O autorovi

Americký spisovatel a scenárista Francis Scott Fitzgerald Pocházel z rodiny irských přistěhovalců, což se promítlo i do jeho tvorby. Studoval v New Jersey a Princetonu. Brzy po studiích se stal mluvčím mladé generace proti pokrytectví dospělých. V románech a povídkách „jazzového věku“ zobrazil dvacátá léta, jak je prožívala zlatá mládež. Dnes je celosvětově považován za jednoho z nejlepších amerických spisovatelů dvacátého století. Byl také jedním z nejvýraznějších představitelů ztracené generace. Mnoho jeho děl bylo i zfilmováno, například Velký Gatsby.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMyši Natálie Mooshabrové (audiokniha)

Fuks, Ladislav

Radioservis, 2017

zobrazit info o knizeHusitská epopej V. – Za časů Ladislava Pohrobka (audiokniha)
1450–1460

Vondruška, Vlastimil

Tympanum, 2017

zobrazit info o knizePovídky z kavárny (audiokniha)

Bass, Eduard – Čapek, Karel – Hašek, Jaroslav – Poláček, Karel

Supraphon, 2017

zobrazit info o knizeNepohřbený rytíř
Letopisy královské komory I.

Vondruška, Vlastimil

Tympanum, 2017

zobrazit info o knizeDej mi ty prachy (audiokniha)
Příběh české taxikářky v New Yorku

Pekárková, Iva

Mladá fronta, 2017

zobrazit info o knizePodivuhodný případ Benjamina Buttona a jiné povídky (audiokniha)

Fitzgerald, Francis Scott – , Michal Dlouhý

Vyšehrad, 2017

Napsat komentář