Když autor čerpá z vlastního života

osvojte_si_nove_znalosti
Lidské zkušenosti a prožitky představují nekonečný zdroj inspirace. Zejména pak, když autoři čerpají ze svých vlastních životů. Přečtěte si o bolestném rozdělení sourozenců, rodičovství v mnoha podobách, či o životě mladé komičky.

Osud si s lidmi občas dokáže velmi nehezky pohrát. Devítiletý Leon se láskyplně stará o několikaměsíčního Jakea, svého bratra. Jejich matka však jednoho dne skončí v nemocnici a sourozenci putují do péče náhradní pěstounky, u které Leon po čase zůstává sám. Uvidí ještě někdy matku zdravou? A budou zase bydlet všichni spolu?

Jmenuju se Leon

Dojemný a strhující příběh rozdělených sourozenců vychází z autorčiných vlastních zkušeností. Na působivosti mu dodává to, že je vyprávěn z pohledu devítiletého Leona, který se málem jako otec láskyplně staral o malého Jakea, a od kterého se musí odloučit. Sám musí zůstat u Maureen, „profesionální pěstounky“, která má sice s výchovou dětí bohaté zkušenosti, je však otázkou, jestli Leonovi může dát pocit, že jí na něm doopravdy záleží. Román Jmenuju se Leon si navzdory bolestivému tématu dokáže čtenáře podmanit – důkazem je i to, že o prvotinu neznámé britské autorky okamžitě projevili zájem nakladatelé mj. z USA, Německa, Francie a Holandska.

Autorka: Kit de Waalová
Přeložila: Klára Šumová

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 143×210 mm
ISBN: 978-80-257-2250-3
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Jmenuju se Leon vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Leon neví, co by řekl miminku o jeho tátovi, protože ho nikdy neviděl, a tak mluví o jejich matce.

„Můžeš jí říkat Carol, když budeš chtít, teda až budeš umět mluvit. Nejspíš to nevíš, ale je krásná. Všichni jí to pořád říkají. Myslím, že jsi jí podobný. Já ne. Já jsem podobný tátovi. Máma říká, že je barevný, kdežto táta říká, že je černý, jenže to se oba pletou, protože je tmavě hnědý a já jsem světle hnědý. Naučím tě poznávat barvy a počítat, protože jsem nejchytřejší ve třídě. Zezačátku musíš používat prsty.“

Leon opatrně sáhne miminku na heboučké chmýří na hlavičce.

„Máš blond vlasy a ona má blond vlasy. Oba máme tenké obočí a oba máme dlouhé prsty. Podívej.“

Leon zvedne ruku. A miminko otevře oči. Jsou popelavě modré s hlubokým černým prostředkem, připomínajícím velkou tečku za větou. Novorozeně pomalu mrkne a začne pusou dělat zvuky jako při líbání. (str. 9)

O autorce

Kit de Waalová se narodila roku 1960 v Birminghamu. Věnovala se trestnímu a rodinnému právu, působila jako smírčí soudce, sepsala instruktážní božurky o náhradním rodičovství a adopci. Vedle těchto profesních zkušeností se v jejím románu projevilo i to, že její matka byla profesionální opatrovnice dětí. Po románu Jmenuju se Leon otiskla de Waalová několik povídek.

Informace o autorce byly převzaty ze serveru Kosmas.

————————————————

Ačkoliv se to z pohledu Leona zdálo poněkud jednoduché, faktem zůstává, že role rodiče není lehká věc. Hlavně v době, kdy každý kolem vás spolehlivě ví, jak na to. Frederick Backman si však uvědomuje, že dobrý rodič si v prvé řadě musí ujasnit, že rozhodně není dokonalý. Proto o tom napsal knihu, v níž nejen tato fakta humorně a s citem předkládá svému malému batoleti. Vy si ji nyní můžete i poslechnout.

Co by můj syn měl vědět o světě (audiokniha)

Humorný pokus otce vysvětlit dvouletému synovi, jak funguje svět. Generace největších egoistů v dějinách lidstva si pořídila děti a uvědomila si, že je vlastně bezvýznamná. Jak jinak vyléčit všemožné úzkosti a nedostatky rodičů jednadvacátého století, než je shrnout do jedné výpovědi plné upřímných obav, prozrazených (či očekávaných) trapasů, rodinných i osobních historek a nepodmíněných vyznání lásky? Proč spolu lidé válčí? Jak vyrobit ideální „předjídlo“? Co je třeba vědět o fotbale? Za co může Google? Jak se to má s mužností? Co se stalo se zpívající plastovou žirafou? Jak je to vlastně s dobrem a zlem? A na co člověk potřebuje vlastní kapelu…? Všechny ty technologie dostaly naši generaci pod hrozný tlak, jakmile jsme se stali rodiči, rozumíš? Předchozí generace rodičů se mohly vymlouvat, že „nevěděly“. To tak rodiče dělávají. Ty jsi pila víno, když jsi kojila? „Nevěděla jsem.“ Nechali jste nás snídat skořicové rolky? Sedět na zadním sedadle bez pásu? Brala jsi v těhotenství LSD? „Ale prosím tě, my jsme přece nic n-e-v-ě-d-ě-l-i. To bylo v sedmdesátých letech, však víš. Tehdy to vlastně nebylo nebezpečný!“ Ale moje generace ví, jasný? My víme VŠECHNO! Můžeme si to přece vygooglit. Chci, abys věděl, že jsem se snažil úplně, úplně nejvíc, jak jsem uměl. Nechal jsem na hřišti všechno. Vypustil jsem tam duši. Nikdo negooglil tolik jako já…

Autor: Fredrik Backman
Účinkuje: Lukáš Hejlík
Přeložila: Helena Matochová

Vazba: CD
ISBN: 8594169481616
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Co by můj syn měl vědět o světě (audiokniha) vydalo nakladatelství OneHotBook.

Neváhejte a zaposlouchejte se do pětiminutové ukázky. Pokud vás zajímají okolnosti vzniku audioknihy, přečtěte si rozhovor s účinkujícím Lukášem Hejlíkem. Další informace najdete také v našem samostatném článku.

O autorovi

Fredrik-BackmanFredrik Backman (* 1981) pochází ze Stockholmu, pravidelně píše sloupky do švédských novin a na svůj blog. Proslavil se hned svým prvním románem Muž jménem Ove z roku 2012 (česky Host 2014), který vyšel zároveň s knihou Co by můj syn měl vědět o světě. Backmanovy knihy vycházejí ve třiačtyřiceti zemích a prodalo se jich přes sedm a půl milionu. Anglický překlad románu Muž jménem Ove se drží na předních příčkách žebříčku bestsellerů deníku The New York Times už přes rok, stejně jako německé vydání v žebříčku bestsellerů týdeníku Der Spiegel. Velkolepého ohlasu se dočkala i filmová verze této knihy – tu zhlédlo jen ve švédských kinech více než jeden a půl milionu diváků a film se tak stal nejnavštěvovanějším švédským filmem od roku 1984 a třetím nejpopulárnějším švédským filmem v historii vůbec. Získal nominaci na Oscara v kategorii cizojazyčný film a od podzimu 2016 film promítají i česká kina. Česky vyšly knihy: Muž jménem Ove (2014), Babička pozdravuje a omlouvá se (2015), Tady byla Britt-Marie (2016) a Co by měl můj syn vědět o světě. V České republice se prodalo více než 15 000 výtisků autorových knih. Populární jsou i jejich audio verze, které vycházejí ve vydavatelství OneHotBook. Muž jménem Ove v podání Jana Vlasáka se stal dokonce absolutním vítězem prestižní ankety Audiokniha roku 2014 a nominován byl hned ve dvou kategoriích: Nejlepší audiokniha – četba a Nejlepší interpret.

O interpretovi

Lukáš Hejlík uvádí představení Bláznivá teta a jáLukáš Hejlík vystudoval obchodní akademii v Lounech a po ní Vyšší odbornou hereckou školu v Praze Michli. Hned po studiu získal angažmá v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, o dva roky později přesídlil do Městského divadla Brno. Za sebou má celou řadu divadelních rolí, v televizi ho proslavily zejména role v seriálech Ošklivka KatkaOrdinace v růžové zahradě nebo Terapie, na filmovém plátně debutoval ve snímku Crash Road (2007) a zahrál si v originální komedii Marka Najbrta Polski film (2012). Kromě hraní a moderování je autorem populárního a také už kultovního projektu LiStOVáNí, což jsou putovní scénická čtení z právě vycházejících knih.

Informace byly převzaty ze stránek nakladatelství OneHotBook.

————————————————

Když se mluví o Amy Schumerové, jedna skupina lidí marně tápe a druhá se vědoucně usmívá. Pokud jste toto jméno ještě neslyšeli, vězte, že se jedná o známou komičku s řádně proříznutou pusou a ostrovtipem, kterým baví diváky po celém světě. Tentokrát vzala do ruky pero a začala psát. A šlo jí to výborně!

Dívka s tetováním na zádech

Amy Schumerová tvrdí, že její kniha Dívka s tetováním na zádech rozhodně nejsou memoáry! Na druhou stranu nám ale předkládá sbírku textů, které jsou plné jí samotné – jejího života, zkušeností a osobních postřehů či komentářů zážitků a situací, s nimiž se od dětství přes pubertu až do současnosti setkávala a potýkala. Dívka s tetováním na zádech je velmi osobní a také velmi čistou a čtivou zpovědí mladé komičky, která se rozhodla sdílet ve svých krátkých esejích, fejetonech a zamyšleních úplně všechno. Osobní vyprávění mnohdy připomínající deníkové záznamy nebo povídání s kamarádkou u kávy působí velmi přirozeně a lidsky, snad každý čtenář si v něm najde něco, co jej nejen pobaví, ale také přivede k zamyšlení a vzpomínání, jak to vlastně měl nebo má on sám. Některé kousky vás chytí za srdce, jiné vás rozesmějí a naprosto „odbourají“. Amy Schumerová rozhodně umí uhodit hřebík na hlavičku a zážitky z puberty nebo mládí vypráví s takovou vervou, slovním a situačním humorem, že se rozhodně nemůžeme divit obrovskému ohlasu, který tato kniha v loňském roce ve Spojených státech vzbudila. Amy Schumerová prostě lidi baví. Na pódiu, ve svých pořadech a teď i ve své knize.

Autorka: Amy Schumerová
Přeložila: Dana Konvičková

Počet stran: 351
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-177-8
Doporučená cena: 348 Kč

 

Knihu Dívka s tetováním na zádech vydalo nakladatelství Jota.

Kabelku jsem hodila na zem a oba jsme se bleskurychle svlékli do spodního prádla a skočili do postele. Nikoho ani nenapadlo se na cokoli ptát. V hlavě se nám oběma třepotala stejná cílová páska: nechat se tím pohltit. Uuuuuuu, no já vím, sorry. Ale je to pravda. Všechno to dávalo smysl. Líbat ho dávalo smysl. Jeho dokonalé tělo mi dávalo dokonalý smysl. Tak jsme do toho šli. Teď bych si měla obšlehnout pár pasáží z Padesáti odstínů a napsat pár slastně sžíravých, vzrušujících odstavečků, ale neudělám to. Radši vám poskytnu nějaká fakta. Oba jsme byli opravdu přejní a dávající (vyvrcholení). Ani jeden jsme nemohli uvěřit tomu, že se to všechno vážně děje (udělali jsme se oba fakt pořádně). Byl tak vzrušený a tak pozorný (v jednom okamžiku jsme si spolu dokonce plácli). A bylo to naprosto úžasné (sex, ne to plácnutí). Po tom, co se mi můj ex přiznal, že ho přitahují muži, pro mě bylo až nadpozemsky nádherné ležet v objetí tohohle dokonalého stvoření, díky němuž jsem se cítila nejen chtěná, ale taky krásná. Ten sex byl dokonalý. On byl dokonalý. Oba jsme byli v extázi, užívali si a vychutnávali každou vůni, zvuk a dotek. (str. 18)

Prolistujte si celou ukázku.

O autorce

Amy Schumerová je mnoha cenami ověnčenou americkou komičkou, herečkou, scenáristkou a producentkou. Narodila se roku 1981 v New Yorku, kde také v současné době žije. Její televizní show s názvem Inside Amy Schumer, nejrůznější komické a moderátorské výstupy nebo autorský film Vykolejená, v němž si zahrála hlavní roli, byly pro americkou komediální scénu velkým zjevením a přinesly této mladé umělkyni nebývalou slávu i mimo rodné Spojené státy. Amy Schumerová si totiž nebere servítky a všechno vám sdělí pěkně od plic, bez zbytečného přikrašlování. A břitký, satirický a chytrý humor této mladé a velmi talentované komičky současný svět prostě baví.

Informace o autorce byly převzaty z webových stránek nakladatelství Jota.

————————————————

Krkavčí matka nabízí vpravdě zajímavé čtení. Rozhodně ale ne pro slabé povahy. Veronika Hurdová, autorka stejnojmenného blogu, vás provede všedními i nevšedními zážitky výchovy svých ratolestí. Někdy v dobrém, někdy ve zlém, ale vždy s humorem!

Krkavčí matka?

„Takhle blbej název? To je marketingová sebevražda,“ řekl kdysi začínající blogerce Veronice Hurdové její kamarád marketér. Jeho prognózy se nenaplnily. Blog Krkavčí matka se za tři roky stal nejčtenějším českým blogem o mateřství. Je ale Veronika skutečně krkavčí matka? Nebo je to další z vtípků téhle držkaté holky? Své tři děti vede laskavě a s respektem, zároveň si ale pozorně všímá všech těch komických situací, které s sebou mateřství každý den přináší. Její myšlenky dnes inspirují a baví desetitisíce čtenářů. V roce 2016 získala Křišťálovou lupu v kategorii One (woman) show. Výběr toho nejlepšího držíte právě v rukou.

Autorka: Veronika Hurdová

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 170×230 mm
ISBN: 978-80-906559-1-1
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Krkavčí matka? vydalo nakladatelství Dcera sestry.

Ukázka z knihy

ukazka-z-knihy-Krkavci-matka

Prohlédněte si také dalších několik stran.

Co o sobě říká autorka:

Aniž by v tom byl záměr, jdu celý život mimo hlavní proud. Na rozdíl od svého patnáctiletého já se za to dnes už nestydím. Mám víc dětí než rukou. Gréta, Marján a Janek se jmenují. Ty děti, ne ruce. Když děti spí, píšu blog a FB Krkavčí matka. Miluju les, nohy v teple a svého muže Honzu, který na mě čeká v nebi. Děsí mě pobytové zájezdy, snahy o škatulkování a nesmířliví lidé se zavřenými hlavami.

Informace byly převzaty ze stránek nakladatelství Dcera sestry.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJmenuju se Leon

Waalová, Kit de

Argo, 2017

zobrazit info o knizeCo by můj syn měl vědět o světě (audiokniha)

Backman, Fredrik

OneHotBook, 2017

zobrazit info o knizeDívka s tetováním na zádech

Schumerová, Amy

Jota, 2017

zobrazit info o knizeKrkavčí matka?

Hurdová, Veronika

Dcera sestry, 2017

Napsat komentář