Mysteriózní thriller slovenského autora vychází u příležitosti Velkého knižního čtvrtku

trhlina
Spisovatel Jozef Karika je díky svým mysteriózním thrillerům nazýván slovenským králem tohoto žánru. Nakladatelství Argo vydalo na Velký knižní čtvrtek jeho román Trhlina.

Mysteriózní román Trhlina, který vydalo nakladatelství Argo roku 2017, je již několikátým titulem slovenského spisovatele Jozefa Kariky. Jozef Karika pracoval jako redaktor v televizi, přičemž se zaměřoval především na politické a investigativní reportáže. Je držitelem Ceny Béla za nejlepší hororovou povídku a několika dalších novinářských i literárních ocenění. Debutoval knihou Zóny tieňa, posléze vydal publikace Mágia peňazí, KPMPZ a Brány meonu. Roku 2010 mu vyšla kniha V tieni mafie, která se stala bestsellerem na Slovensku i v České republice. V roce 2014 vydal svůj první mysteriózní thriller Strach, o rok později pak thriller Tma.

Za román Trhlina získal na Slovensku ocenění Kniha roku 2016 v kategorii čtenářů. Román byl jako jediný žánrový titul v historii nominován na nejvýznamnější slovenskou literární cenu Anasoft litera. Na celkové tajemné a hororové atmosféře románu se podílí to, že příběh se zakládá na reálném vyprávění jistého Igora, který spisovateli vyložil velmi zvláštní a děsivý příběh. Karika si Igorovo vyprávění nahrál, dílčí informace si ověřil a doplnil o fakta zjištěná vlastním pátráním, a nakonec vše upravil do podoby úspěšného mysteriózního románu. Tento postup ovlivnil i formu románu, který je koncipován jako přepis nahrávek rozhovoru.

Příběh se týká jedné z největších záhad Slovenska, konkrétně tajemného mizení lidí v pohoří Tribeč. O tomto problému lze nalézt po zadání slov „pohoří Tribeč“ do vyhledávače na internetu množství různě důvěryhodných článků. Karika se nespokojil s prostým konstatováním, že se jedná o legendu, mystifikaci či skutečnost, ale uvedl čtenáře do mysteriózního příběhu s hororovými prvky, po jehož přečtení se do Tribeče již žádný čtenář Trhliny nepodívá s úplně klidnou myslí.

Hlavními hrdiny thrilleru jsou vyprávěč Igor a jeho tři přátelé, kteří se do Tribeče vydávají za účelem získání zajímavého materiálu na Igorův blog. Na své cestě pohořím se setkávají s pocity strachu, které jsou na první pohled iracionální. Tajemná hrůza přichází zlehka, jakoby plíživě, a zaseje do nitra poutníků paranoidní pocit ohrožení z okolní přírody. Jde pouze o děsy pramenící z podvědomí rozjitřeného zprávami o nevysvětlitelných zmizeních v pohoří, nebo o něco většího? Nakonec jsou hlavní hrdinové událostmi ze své cesty poznamenáni na celý život.

Karika k navození atmosféry využívá pomalu gradující pocity, které ve čtenářích budí silnější mrazení než krvavý horor. Díky tomu, že autor popisuje turisticky zajímavou lokalitu s krásnou přírodou, je pro množství čtenářů příběh o to děsivější, že popisovaná místa sami navštívili. Mysteriózní thriller Trhlina doporučuji nejen díky autentickému příběhu a poutavé atmosféře, ale i proto, že se svým zpracováním vyrovná mnohým světovým zástupcům tohoto žánru.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTrhlina

Karika, Jozef

Argo, 2017

Napsat komentář