Léky, které zabíjí…

smrtici_byznys_nahled
Už jste se určitě setkali s tématem falešných léků. Média nás varují před nákupem léčiv na internetu, ale jejich snaha vyznívá na prázdno – koupit levné léky bez receptu z pohodlí domova, tomu málokdo odolá. Jenže…

Nejde jen o to, že to není vždy až tak úplně legální, ale – což si mnozí neuvědomují – ve výsledku nám může jít i o život! Velkým problémem jsou falešné léky ve třetím světě, zejména mezi nejchudšími lidmi v Africe. Informovat české čtenáře o této problematice se rozhodla spisovatelka Hana Hindráková: napsala román s názvem Smrtící byznys, který vyšel v nakladatelství Alpress.

Hlavní hrdinka románu, zdravotní sestra Ellen Hradecká, se rozhodla řešit své osobní problémy útěkem do africké Ugandy. Zavázala se strávit rok jako dobrovolnice na klinice Sait Anne. Začátek je velmi těžký, Ellen si musí zvyknout na zvědavé obličeje domorodců, odlišné zvyky a tradice, velmi slabé hygienické podmínky. A v nemocnici samotné ji čeká další šok: malé děti riskují svůj život pojídáním všeho, co najdou (i třeba jedu na krysy), protože mají hlad. Zabíjí je také malárie a různé infekce, protože doktor je tu až ta poslední možnost. Proto je velmi podivné, když umírají i ti, kteří se začnou léčit správně a včas. Symptomy, které jejich úmrtí provází, odpovídají otravě strychninem. Jak je to možné? Že by balení léků podávaných lékařem byla falešná a místo uzdravení přinášela smrt?

Ellen začne pátrat na vlastní pěst a spojí se i s Organizací pro boj s falešnými léky. Jenže ani ta není zárukou, že příliv smrtících medikamentů ustane. Všem, kteří se staví silnému byznysu na odpor, totiž hrozí smrtelné nebezpečí!

Romány Hany Hindrákové z afrického prostředí se vždy zaobíraly nějakým palčivým problémem černého kontinentu. Většinou se vyznačovaly strhujícím dějem, napínavými momenty a také ženskými hrdinkami, které z Čech přicházely do Afriky s různými úmysly – většinou je vedla touha pomáhat, ale také touha získat nové zkušenosti. Tentokrát Ellen do Afriky prchá, aby zapomněla na svůj bolestný zážitek, s nímž se nedokáže vyrovnat. Děsivé sny si však veze s sebou – žádná vzdálenost od domova nemůže její ránu zahojit. Možná jí však pomůže odlišná zkušenost. V každém případě ji pobyt v Ugandě promění.

Druhým hrdinou příběhu je americký lékař Michael Lewis, který si pobyt v krutých podmínkách nadělil jako pokání za svůj dosavadní způsob života. Ale tentokrát nečekejte žádnou červenou knihovnu, opravdu jde o hodně realisticky vylíčený, ryze současný příběh o aktuálních problémech Afriky. Až z toho mrazí, když si člověk uvědomí, že takové věci se opravdu dějí. Dokonce bych řekla, že kniha má blíž k thrilleru než k ženské četbě, jakoby se Haně Hindrákové tento žánr, jenž si vyzkoušela ve spolupráci s Jiřím Johánkem při psaní knihy Lovci lebek, zalíbil. Ovšem praktikuje ho svým nezaměnitelným způsobem, který její čtenáři ocení.

Dokonce bych řekla, že jde o autorčin nejlepší román, protože v něm dokázala najít tu pravou míru kombinace reality a fabulace, aby příběh působil věrohodně.

Smrtící byznys je tak čtivým a provokativním románem, který mohou číst jak ženy (dojme je i rozčílí), tak i muži. Proč „provokativním“? Protože vyvolává v člověku chuť něco udělat, aby už žádné dítě nemuselo zemřít jen proto, že dostalo v léku jed…


Více si přečtěte  našem rozhovoru.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmrtící byznys

Hindráková, Hana

Alpress, 2017

Napsat komentář