Hitlerovy olympijské hry

Oliver Hilmes_Berlin 1936
Německý historik Oliver Hilmes přibližuje čtenářům šestnáct srpnových dní roku 1936, kdy se v Berlíně konaly olympijské hry. Jaká byla tehdy atmosféra ve městě, odkud se nacistický režim chystal vše ovládnout?

Příběh o šestnácti dnech Hitlerovy olympiády. V srpnu 1936 se v Berlíně všechno točí kolem olympijských her. Do německého hlavního města, které chtějí národní socialisté prezentovat jako světovou a otevřenou metropoli, proudí desetitisíce lidí. Oliver Hilmes sleduje prominentní i zcela neznámé osoby, Němce i zahraniční hosty na stadionech a v ulicích, které žijí nejen touto sportovní událostí. Na krátkou chvíli zmizely cedule zakazující Židům to či ono, místo nacistické hymny Horsta Wessela zní ve městě jazz. Jako by se Berlín změnil v úplně běžné evropské velkoměsto. Jenže v pozadí se nacistický režim dál snaží ovládnout veškeré dění v zemi. V knize Berlín 1936 přibližuje Oliver Hilmes atmosféru města, kde se po šestnáct dnů setkávali nejlepší světoví sportovci, diplomaté a nacističtí pohlaváři, stejně jako transvestité, prostituti, majitelé restaurací, sami Berlíňané i turisté. Jejich příběhy nás fascinují a překvapují, ale zároveň nás z nich mrazí.

 

Berlín 1936

Šestnáct srpnových dnů
Autor: Oliver Hilmes
Přeložil: Tomáš Dimter

Počet stran: 309
Vazba: vázaná
Formát: 138×207 mm
ISBN: 978-80-7491-811-7
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Berlín 1936 vydalo nakladatelství Host.

 

Ohlasy

Razantní portrét. Čtenář se může radovat, že se autorovi podařilo tak poutavě oživit historické prameny.

ZDF, pořad Aspekte

Po přečtení ví čtenář o Hitlerově letní pohádce úplně všechno. Dechberoucí kniha.

Elmar Krekeler, welt.de

Zběsilá kniha.

Berliner Morgenpost

Ta kniha je jako stroj času. A díky Oliveru Hilmesovi se čtenáři mohou do onoho vzdáleného období naprosto ponořit.

Hannoversche Allgemeine Zeitung

 

Oliver Hilmes

Oliver Hilmes (* 1971) je německý historik, publicista a kulturní manažer. Vystudoval historii, politologii a psychologii v Marburgu, Paříži a Postupimi. Od roku 2002 pracuje jako osobní poradce generálního ředitele Berlínských filharmoniků. Je autorem životopisných knih o Alme Mahlerové-Werfelové, Cosime Wagnerové, Franzi Lisztovi a bavorském králi Ludvíku II., ze kterých se staly bestsellery.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnices výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBerlín 1936
Šestnáct srpnových dnů

Hilmes, Oliver

Host, 2017

Napsat komentář