Ozvěny cest

ozvěny cest
S pondělními knižními tipy vás vezmeme kolem světa. Pojďte obdivovat zelené Skotsko a jeho historii. Nebo vás zajímá Blízký východ? Pak vám nabízíme Írán. Pokud však chcete raději zabrousit do historie Československa, můžete prozkoumat různé vojenské stavby z let 1935–1989. Kam vyrazíte?

Když se řekne Skotsko, mnoho lidí si představí déšť, mlhu, kostkované sukně, ale i zelené kopce a hlavně  lochnesskou příšeru. Ale to určitě není všechno, pojďte objevit pozoruhodná tajemství této země.

Kdo a proč budoval megalitické stavby? Žil skutečně král Artuš? Jaké tajemství skrývá Rosslynská kaple? Žije ve skotských jezerech dávno vyhynulý tvor? A kým byl ve skutečnosti William Wallace? Autor na základě vlastní zkušenosti a studia objasňuje v patnácti poutavých kapitolách nejasné, pozoruhodné či prakticky neznámé jevy skotských dějin od doby kamenné po 20. století. Kniha však čtenáře seznamuje také se skotskými tradicemi, legendami, literaturou a samozřejmě bohatou a dramatickou historií, která utvářela charakter hrdého národa i tvář obdivuhodné a krásné země.

Skotsko

Autor: Jan Hrdina

Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-2035-6
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Skotsko vydalo nakladatelství Argo.

————————————————

Írán je jistě pro mnohé zemí zahalenou tajemstvím. Proč tedy neprozkoumat jeho historii a další krásy trochu blíže. Odhalte kouzlo této turisty málo navštěvované země. A kdo ví, třeba si budete chtít udělat výlet.

Průvodce po Íránu, zemi pohádek Tisíce a jedné noci
Hledáte-li mimořádné cestovatelské zážitky, vypravte se do Íránu. Navzdory politické propagandě patří Írán k nejbezpečnějším zemím Blízkého východu, a pokud přestojíte bariéru byrokracie a povinnost zahalení vlasů žen, odměna za toto nepohodlí bude velkolepá. Írán, bývalá Persie, je nádherná a pestrá země, která si stále udržuje tajemné kouzlo pohádek Tisíce a jedné noci. Krajina nabízí neuvěřitelné kontrasty od rozlehlých pouští s oázami po věčně zasněžené vrcholky hor, hluboké lesy při hranici s Tureckem, čajové plantáže v Íránském Ázerbajdžánu i extrémní tropické ovzduší Perského zálivu.
Navštivte íránská města a nenechte si ujít rozlehlý a dynamický teheránský bazar, zahrady a mosty Isfahánu nebo Šíráz, poetické město růží, u něhož se nacházejí ohromující ruiny Persepolis – starověkého města, jež bývalo výstavní metropolí Perské říše. Nezapomeňte ani na Jazd, pouštní město fungující již téměř 7000 let, centrum staré perské víry – zoroastrismu. Množství starobylých chrámů, mešit a jiných historických artefaktů je v Íránu tak velké, že si vybere i nejnáročnější obdivovatel minulosti. Také příznivci outdoorových aktivit zde najdou mnoho příležitostí k lyžování, pěší turistice či trekům na kole podél početných chráněných přírodních území. Vaší pozornosti by neměly ujít ani íránské šperky, umělecké předměty a suvenýry, z nichž k nejhodnotnějším patří koberce. To, co cestovatelé v Íránu nejvíce oceňují, však nejsou ani památky, ani příroda – jsou to pohostinní a milí obyvatelé, kteří se rádi postarají o vaše pohodlí a komfort.

Ukázka z knihy

Vozy metra jsou genderově rozdělené, ale cestování je bezpečné a efektivní a značení je uvedeno v perštině i angličtině. Pauzy mezi jednotlivými spoji jsou delší ( asi 10 minut mezi jednotlivými spoji) než v Evropě, vozy jsou čisté a vždy můžete za jízdy nakoupit nějakou drobnost od pohyblivých obchodníků. V soupravě jsou zařazeny vozy pouze pro ženy, ale jejich používání není striktně vyžadováno. (str. 99)

Írán

Autor: Maria Oleynik
Přeložil: Dalibor Mahel

Počet stran: 375
Vazba: brožovaná
Formát: 127×197 mm
ISBN: 978-80-7565-169-3
Doporučená cena: 648 Kč

Knihu Írán vydalo nakladatelství Jota.

Prolistujte si ještě tuto knihu.

————————————————

Poslední dnešní knižní tip vás zavede do historie. Vydejte se po stopách opevnění a vojenských staveb na území Československa v letech 1935–1989. Pokud se zajímáte o tuto problematiku, tato kniha je tou pravou.

Zcela nová podoba beznadějně vyprodaného, originálně koncipovaného průvodce, který čtenáře seznamuje s opevněním a dalšími vojenskými stavbami na území někdejšího Československa nejen z druhé poloviny 30. let minulého století, ale i z období německé okupace a studené války.
Kromě podrobných údajů o oficiálně zpřístupněných muzeích publikace obsahuje tipy na výlety k volně dostupným objektům v turisticky atraktivních oblastech. Jednotlivé destinace jsou řazeny přehledně podle krajů, nechybí orientační mapky, informace o přístupových trasách a otevíracích dobách či tipy na další zajímavosti v okolí.
Součástí knihy je opět shrnující pojednání o historii československého opevnění od poloviny 30. let minulého století až do pádu železné opony. Bohatý obrazový doprovod tvoří kromě snímků z jednotlivých muzeí také unikátní dobové fotografie a výkresy pevnostních objektů.

Takže šťastnou cestu a mnoho příjemných betonových zážitků!

Ukázka z knihy

Muzeum lehkého opevnění Valtířov

valtirov1valtirov2

 

Nové putování po československém opevnění 1935–1989

Autor: Martin Dubánek

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 160×220 mm
ISBN: 978-80-204-4393-9
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Nové putování po československém opevnění 1935–1989 vydalo nakladatelství Mladá fronta.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás chytla za srdce? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSkotsko
Země dávných tajemství

Hrdina, Jan

Argo, 2017

zobrazit info o knizeÍrán

Oleynik, Maria

Jota, 2017

zobrazit info o knizeNové putování po československém opevnění 1935–1989
Muzea a zajímavosti

Dubánek, Martin – Fic, Tomáš – Lakosil, Jan

Mladá fronta, 2017

Napsat komentář