S knihou za sebezdokonalením

Tipy_S knihou za sebezdokonalenim
Dnešní chytré tipy vám pomohou vnímat svět očima dítěte, efektivněji se učit, stát se finančně gramotnými, zvládat své emoce, získávat nové přátele a mnohem, mnohem více…

Žijte a podnikejte jako dítě! Ne, nežertujeme. Jde o to, že prosté dětské myšlení může často vyřešit ty nejzamotanější problémy, jak ostatně ve své knize dokazuje Paul Lindley.

Malá vítězství

Genialita dětského pohledu na svět
Autor: Paul Lindley
Přeložila: Adéla Bartlová

Počet stran: 240
Vazba: pevná s přebalem
ISBN: 978-80-7306-929-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Malá vítězství vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Na světě jsou stovky milionů lidí, kteří svou fantazií, kreativitou, ctižádostivostí, odvahou a houževnatostí strčí ostatní do kapsy. A víte, že jste mezi ně kdysi také patřili? Jsou to totiž malé děti, nevyčerpatelné studnice nápadů a inspirace, kterou můžeme využít i jako dospělí. Úspěšný podnikatel Paul Lindley ukazuje, že nejlepším nástrojem na řešení zapeklitých problémů v osobním i pracovním životě je prosté dětské myšlení. Autor v této knize nabízí tipy pro podnikání, ale i pro osobní život.

 

Ukázka z knihy

Byl jsem neposedné dítě, pořád jsem hledal nějaké nové zážitky a chtěl jsem objevovat svět po svém. Rodiče mi naštěstí dali volnost, abych mohl zkoumat své okolí a vnímat ho ve všech barvách. Podporovali mě v mé zvídavosti, nikdy mi neříkali, že něco nezvládnu, a měl jsem dovoleno chybovat. Budu své mámě a tátovi do smrti vděčný za jejich rodičovský styl – nejenže mi skvěle posloužil v dětství, ale hodně ovlivnil i to, jakým dospělým jsem se stal.
Podržel jsem si tuhle dětskou vnímavost během celého života a využíval jsem ji v práci i v osobních vztazích. Děti vidí na lidech a světě kolem sebe to nejlepší. Z jejich nevinného entuziasmu se máme co učit. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Paul Lindley

Paul Lindley (* 1966) je britský podnikatel, který založil Ella’s Kitchen, firmu na výrobu dětské biostravy, a Paddy’s Bathroom, značku biokosmetiky pro děti. Přestože první ovocné přesnídávky vyráběl doma v kuchyni, patří dnes jeho produkty v Británii k nejoblíbenějším a jejich věhlas se rozšířil do řady zemí včetně Česka.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

————————————————

Náš druhý dnešní tip vám pomůže s učením. Ukáže vám účinnější výukové metody, které jsou užitečné nejen pro studenty, učitele a lektory, ale i pro rodiče, zájemce o psychologii, lékaře, právníky a všechny ostatní, kdo se celoživotně vzdělávají.

Nauč se to!

Jak se s pomocí vědy efektivněji učit a více si pamatovat
Autoři: Peter C. Brown, Mark A. McDaniel, Henry L. Roediger III.
Přeložila: Eva Nevrlá

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 144×215 mm
ISBN: 978-80-7555-030-9
Doporučená cena: 319 Kč

Knihu Nauč se to! vydalo nakladatelství Jan Melvil Publishing.

Kniha Nauč se to! vám přináší návod, jak se efektivně porvat s učením a pamatováním si – a pokud jste pedagog nebo lektor, tak i s tím, jak svoje znalosti předávat co nejúčinněji. Schválně, vzpomenete si, kdy vám naposledy někdo radil s tím, jak se vlastně učit? A kolik vám tehdy bylo? Většina z nás používá při studiu zastaralé kontraproduktivní metody. Díky novým poznatkům psychologie a dalších věd přišel čas se jich zbavit. Nejrozšířenější postupy, jako je podtrhávání v textu a jeho biflování, v nás sice vyvolávají dojem, že jsme si látku výborně osvojili, ale už po krátké době z ní umíme pouhý zlomek. Hlouběji a trvaleji si ji osvojíme díky postupům, které nejsou příliš intuitivní. Jde třeba o přerušované učení (při němž látku pozapomeneme a poté se ji pokoušíme vybavit), generování (snahu vyřešit úkol předtím, než se dozvíme řešení) nebo prokládané učení (při kterém se nesnažíme jedno téma dokonale zvládnout naráz, ale záměrně ho střídáme s jinými). Své rady autoři opírají o věrohodné vědecké studie a dokumentují je na pozoruhodných životních příbězích.

 

Ukázka z knihy

Kde je to možné, zadávejte studentům časté krátké testy nebo kvízy. Studenti si látku zopakují a přeruší se proces zapomínání. zaveďte ohledně testů taková pravidla, aby byla přijatelná jak pro studenty, tak pro vás. Studenti testy lépe přijímají, jsou-li předem ohlášené a nemají-li zásadní vliv na známku. Pro učitele je lepší, když jsou testy jednoduché, rychlé a nemusí se dělat opravné testy. (Jako inspiraci si můžete vzít postup profesorky Kathleen McDermottové popisovaný dále. Vyučuje na univerzitě předmět Lidská paměť a učení a pravidelně na každé hodině píše se studenty krátké testy.) (str. 215)

Stáhněte si ukázkovou kapitolu.

 

Ohlasy

Kniha není manuálem, je spíše rozcestníkem, který ukazuje správnými směry a naznačuje, které počínání vede k zapomínání, a které zase vede k dlouhodobějšímu zapamatování…

Michal Kubíček, blogger

Jen mimořádně vzácně se objeví kniha, kterou by si měl přečíst každý. Nauč se to! si ale takovou chválu zaslouží. Mohli byste ji považovat za knihu o kognitivní psychologii nebo vzdělávací politice – a já si myslím, že může být ultimátní příručkou sebezdokonalování.

Lisa Hansel, The Core Knowledge Blog

Nejlepší kniha o posledních poznatcích o lidském mozku a o tom, jak se učíme, s jakou jsem se setkal.

James M. LangThe Chronicle of Higher Education

Nauč se to! důvěryhodně zpochybňuje zažité názory, ukazuje nám cestu vpřed a přináší reálné vyhlídky na hmatatelný a trvalý prospěch.

Glenn Altschuler, Ph.D., Psychology Today

 

O autorech

Mark A. McDaniel působí jako profesor psychologie na Washington University v St. Louis. Dlouhodobě se zabývá využitím psychologických poznatků při vzdělávání.

Henry L. Roediger III. je taktéž profesorem psychologie na Washington University. Mezinárodního uznání dosáhl především díky výzkumům paměti a falešných vzpomínek.

Peter C. Brown je publicista a spisovatel ze St. Paul v Minnesotě.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Jan Melvil Publishing.

————————————————

Patrik Nacher vám poradí, jak zacházet s penězi a stát se finančně gramotnými. Postačí vám k tomu prostý selský rozum, chladná logika, ostražitost a pár užitečných českých přirovnání.

Konec finančních negramotů v Čechách

Autor: Patrik Nacher

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7428-311-6
Doporučená cena: 160 Kč

Knihu Konec finančních negramotů v Čechách vydalo nakladatelství Plot.

Zdravý selský rozum musí zvítězit nad hloupostí, pokrytectvím a demagogií! Přestaňte doplácet na šmejdy a vychytralé rádoby poradce, kteří místo na vás myslí na vlastní kapsu. Zásady finanční gramotnosti vysvětlené pomocí známých přísloví si osvojíte snadno a rychle.

 

Ukázka z knihy

Sousloví finanční gramotnost je dnes tak často používané, že je už pomalu zprofanované stejně jako nekonečný a často jalový boj s korupcí. Každý mává finanční gramotností či projektem na její zvýšení a rozšíření. Kdo se nezaštítí projektem na zvyšování finanční gramotnosti, jako by v oblasti osvěty a vzdělávání neexistoval. Na toto téma jsem začal upozorňovat už před deseti lety, kdy jsem založil server www.bankovnipoplatky.com. Tehdy to nikoho moc nezajímalo.
A co znamená sousloví finanční gramotnost v mém pojetí? Používat zdravý selský rozum, intuici, být zdravě sebevědomý a zvídavý, přirozeně nedůvěřivý a uvažovat veskrze logicky. Proto si stačí zopakovat stará známá přísloví, přirovnání, pořekadla či citáty a budeme mít hned jasněji.

 

Patrik Nacher

Patrik Nacher se v oblasti financí a marketingu pohybuje již 20 let a téměř tak dlouho usilovně kultivuje zdejší finanční prostředí a rozvíjí finanční gramotnost českých spotřebitelů. Nejznámější z jeho aktivit je server www.bankovnipoplatky.com, který se zabývá bankami, poplatky a podporou finanční samostatnosti každého z nás. Součástí jeho snah je i každoroční anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek či účast v televizních pořadech Suma sumárum aneb kde jsou mé peníze (ČT), několika hraných dílech o finanční osvětě pro pořad Černé ovce (ČT) či pro portál iPrima.cz Prima rádce (FTV Prima).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Plot.

————————————————

Chcete se naučit lépe zvládat své emoce? Pochopit jednání a myšlení lidí kolem sebe? Stát se charismatickou osobností a získávat nové přátele? K tomu všemu vám dopomůže kniha Dalea Carnegieho.

Jak rozvíjet vztahy s lidmi, působit na ně a získat jejich důvěru

1. díl úspěšné série Dalea Carnegieho
Autor: Dale Carnegie
Přeložil: Svatoslav Gosman

Počet stran: 212
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7252-694-9
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Jak rozvíjet vztahy s lidmi, působit na ně a získat jejich důvěru vydalo nakladatelství Práh.

Nové modernizované vydání celosvětově úspěšné knihy Jak rozvíjet vztahy s lidmi, působit na ně a získat jejich důvěru amerického spisovatele a guru v oblasti mezilidské komunikace Dalea Carnegieho představuje čtenáři možné způsoby, jak si osvojit dovednosti, které napomohou tomu, stát se charismatickou osobností, získávat nové přátele, lépe pochopit chování lidí okolo sebe, jednat s nimi při konfliktních situacích a také zvládat vlastní i cizí emoce.

 

Více o knize

„Když jednáte s lidmi, pamatujte na to, že nejednáte s logicky uvažujícími bytostmi, ale se stvořeními, která jsou plná emocí,“ říkal Dale Carnegie a toto poznání zohledňoval také ve své práci.
V knize Jak rozvíjet vztahy s lidmi, působit na ně a získat jejich důvěru najdete také odpověď na otázku, proč někteří lidé působí doslova magnetizujícím dojmem a mají dar přesvědčit druhé, aniž by téměř museli promluvit jediné slovo. Pokud byste se také chtěli stát takovou osobností, Dale Carnegie tvrdí, že to je možné – charisma a osobní magnetismus nejsou nevyhnutelně jen něčím daným a vrozeným. Každý, kdo má opravdovou touhu rozvinout se ve vřelou, nesobeckou a laskavou osobnost, toho může dosáhnout, a to za předpokladu, že si osvojí techniky, které pomáhají takovou image získat.

Informace byly čerpány z tiskové zprávy nakladatelství Práh.

 

Dale Carnegie

Dale Carnegie (1888–1955) je i několik desítek let po smrti považován za guru v oblasti mezilidských vztahů a komunikace. Byl to americký spisovatel, motivační řečník, učitel a psycholog, průkopník hnutí zaměřeného na rozvoj lidského potenciálu. Nejdříve pracoval jako prodejce, potom se pokoušel stát hercem, odcestoval do Nex Yorku a začal vyučovat kurzy komunikace pro dospělé v YMCA. V roce 1912 se zrodil světoznámý Dale Carnegie Curse. Je autorem několika bestsellerů, například Jak získávat přátele a působit na lidi, Jak překonat starosti a stres, Jak vést úspěšný a plnohodnotný život, Jak se stát úspěšnou vůdčí osobností a efektivně se rozhodovat. Bylo vydáno více než 50 milionů výtisků jeho knih ve 38 jazycích. Dale Carnegie byl ve své době význačný lektor a vyhledávaný poradce světových vůdčích osobností. Psal novinové články a měl svůj vlastní rozhlasový pořad. Z jeho zápisků a případových studií vznikla pětidílná série knih. Nové modernizované vydání, které představuje nakladatelství Práh, pak přináší ilustrativní příklady ze současnosti, aby i dnešnímu čtenáři „carnegiovská“ pravidla zněla aktuálně.

Informace byly čerpány ze stránek knihkupectví Kosmas a z TZ nakladatelství Práh.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další podnětné knížky za skvělé ceny.

Líbily se vám dnešní chytré tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMalá vítězství
Genialita dětského pohledu na svět

Lindley, Paul

Pavel Dobrovský – BETA, 2017

zobrazit info o knizeNauč se to! Jak se s pomocí vědy efektivněji učit a více si pamatovat

Brown, Peter C. – McDaniel, Mark A. – Roediger, Henry L.

Jan Melvil Publishing, 2017

zobrazit info o knizeKonec finančních negramotů v Čechách

Nacher, Patrik

Plot, 2017

zobrazit info o knizeJak rozvíjet vztahy s lidmi, působit na ně a získat jejich důvěru
1. díl úspěšné série Dalea Carnegieho

Carnegie, Dale

Práh, 2017

Napsat komentář