Výběr z díla Štěpána Neuwirtha

Stepan Neuwirth_Zelene dedictvi_kniha
Kniha Štěpána Neuwirtha je pěkným dárkem pro milovníky přírody, neboť obsahuje řadu příběhů odehrávajících se v našich lesích, hájích a kolem řek.

Vydejte se na toulky českou krajinou a poznávejte příběhy z našich lesů a strání spolu se Štěpánem Neuwirthem, jehož výběr z díla vám nabízí v knize Zelené dědictví. Na třech stovkách stran se setkáte s osudy lidí i zvířat a nahlédnete do mysliveckého života. Můžete se s autorem toulat Oderskými vrchy stejně, jako kráčet krajinou kolem řeky Odry, či jesenickými hvozdy a nejen zde…

Ukázka z knihy

Čas dozrál do srpnové nálady: strniště, teplý vítr, voňavé zahrady na vesnicích, kde ještě pořád mají lidé naději, že se uživí prací na polích, že nejsou odkázáni na zboží v supermarketech. (Jak voní rajčata ze záhonu, která každoročně sadí moje žena! A ta fantastická chuť! Stejně je to s okurkami, salátem, zelím a brambory. Sušené listí petržele a celeru dodává v zimě tu správnou, nefalšovanou a chemií nezprzněnou vůni  polévkám a omáčkám!)  (str.13)

Zelené dědictví

výběr z díla
Autor: Štěpán Neuwirth

Počet stran: 303
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-85819-87-8
Doporučená cena: 300 Kč

Knihu Zelené dědictví vydalo nakladatelství OPTYS, spol. s r.o.

 

Štěpán Neuwirth (* 1944)

Štěpán NeuwirthNovinář, publicista, spisovatel. Do literatury vstoupil románem Pazderna, který publikoval v Ostravském večerníku (1977/78) pod pseudonymem Roman Jiříkovský. Na přelomu let 2002/2003 napsal řadu esejů, v nichž zaujímá kritický postoj k vývoji naší země po roce 1989. Soubor esejů, který nazval Zastavení uprostřed života, nebyl oficiálně nikdy vydán, protože nakladatelé se obávali reakce tehdejší politické garnitury. Eseje byly tedy šířeny jednak po internetu, jednak samizdatovou formou. Další část tvorby věnoval dětem: Pohádky s vůní luk a lesů (2 vydání), Srna z olšového mlází (3 vydání), Smrt číhá v tůniPaseka živých jelenů. Z přírodních námětů čerpají knihy pro dospělé: Povídky od loveckého krbu (3 vydání), Dříve než zemřou řekyToulky nejen s kulovnicíOstroretky v proudu, Lovci v krajině divokých sviní (2 vydání), Vyznání krajině, Nejkrásnější ze vzpomínek.
Z jedenáctiletého působení ve funkci tiskového mluvčího ostravské fakultní nemocnice vytěžil knihu Tep nemocnice, která získala v roce 2003 prestižní literární cenu E. E. Kische. Toto téma později rozšířil knihou Puls nemocnice(2 vydání). Jako spoluautor se podílel na monografii Zemědělské družstvo v Polance nad Odrou. Spoluautorsky rovněž přispěl do antologie mysliveckých povídek v knihách Myslivecká vyznání a Z lesů, luk a strání. Rovněž přispíval do časopisu Myslivost a jeho příloh Myslivecké zábavy. Autorovy povídky se pravidelně objevují v Magazínu myslivosti.
Dlouholetá spolupráce s Českým rozhlasem Ostrava a Olomouc zvlášť vynikala v pořadech Dagmar Misařové – Apetýt a Petra Breitkopfa – Větrník. Byl protagonistou a někdy i spoluautorem pořadů České televize (např. Krásná neznámá, Jak se máte, sousede, Náš venkov a další). K posledním autorovým dílům patří kniha povídek Když myslivci vyprávějí a přepracovaný román Pazderna. Přečtěte si také některá z autorových vyprávění, která poskytl naší rubrice Čtení ke kávě, např. Místo u řeky, Nesmazatelný obraz, Čekání na jaro aj.


Optys1Polygrafická a obchodní společnost OPTYS má v Opavě dlouholetou tradici, která sahá až do 18. století. Původní budova na Masarykově třídě je stále v majetku firmy a patří mezi známé opavské kulturní památky. Novodobá historie společnosti se datuje od roku 1992. Prosazováním nových trendů v polygrafii šetří čas a prostředky zákazníka, usnadňuje mu život a prostřednictvím jeho spokojenosti dává práci svým zaměstnancům. Garancí vlastní práce a poctivým chováním zlepšuje kulturu podnikání.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZelené dědictví
výběr z díla

Neuwirth, Štěpán

OPTYS, spol. s r.o., 2017

Napsat komentář