Kniha o knihách

Kdyz jedne zimni noci cestujici
Autor ve své tzv. knize o knize skloubil různé žánry, které napodobuje a paroduje. Vyskytují se zde dvě dějové linky, příběh Čtenáře a Čtenářky a pak úvodní kapitoly deseti románů, které se vzájemně proplétají. Vydejte se za literárním dobrodružstvím…

Román Když jedné zimní noci cestující je rafinovaným beletristickým dílem, je to „kniha o knihách“, i o sobě samé. Kombinují se zde dvě narativní linky – tou první je příběh Čtenáře a Čtenářky, druhou tvoří úvodní kapitoly deseti románů, které se mezi sebou rozmanitými způsoby proplétají, a tím vyvolávají napětí a neustále živí čtenářovu zvědavost. Calvinovi se tak do struktury jednoho románu podařilo zakomponovat fragmenty různých prozaických žánrů, které napodobuje a paroduje. Četba této neobvyklé knihy vyvolává otázky po vztahu „psaného“ a „nepsaného“, literatury a skutečnosti či autora a čtenáře, ale zároveň se stává zábavným literárním dobrodružstvím.

Když jedné zimní noci cestující

Autor: Italo Calvino
Přeložil: Jiří Pelán

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 142×206 mm
ISBN: 978-80-7363-833-7
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Když jedné zimní noci cestující vydalo nakladatelství Dokořán.

O autorovi

Italo Calvino (1923–1985), prozaik, excelentní povídkář, esejista, novinář a nakladatelský redaktor, patří mezi nejvýznamnější italské autory druhé poloviny 20. století. Narodil se v Santiagu de Las Vegas na Kubě, dlouhá léta žil v Turíně, v roce 1967 se s rodinou přestěhoval do Paříže, kde se stal členem skupiny Oulipo. Zprvu se hlásil k neorealismu, později však v jeho díle převážila fantastika a experiment. Mezi Calvinovy nejznámější texty patří například: Neviditelná města (1972), Když jedné zimní noci cestující (1979), trilogie Naši předkové (1970), román Palomar (1983), Americké přednášky (1988) či množství povídek (souborně 1958).

Přečtěte si i rozhovor s překladatelem do češtiny Jiřím Pelánem.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdyž jedné zimní noci cestující

Calvino, Italo

Dokořán, 2017

Napsat komentář