Dobrodružné čtení na prázdniny

tipy pro děti
Prázdniny jsou v plném proudu. Dnes přinášíme knižní tipy, které se hodí ke každé příležitosti, na pláž, k vodě či na zahradu. Užijte si nová dobrodružství a ozvláštněte si prázdninový čas.  A nebojte, nejedná se o povinnou školní četbu!

Vyprávění o chlapci Mauglím, který vyrůstá v divočině, zná každý z nás. Nyní tento nadčasový příběh získal svoji audio verzi a hlavní hrdina vystupuje více než v polovině povídek. Ty zbylé vyprávějí osudy zvířecích hrdinů.

Dobrodružství ztraceného chlapce, jehož pronásleduje krutý chromý tygr Šer Chán, ale zachrání ho vlci. Získává jméno Mauglí a aby mohl být přijat do vlčí smečky, musí se za něj zaručit ještě další dvě zvířata: starý medvěd Balú, který vyučuje mláďata zákonům divočiny, a černý pardál Baghíra. Vyprávění sestává z povídek, přičemž Mauglí (Jan Zadražil) je hlavním hrdinou více než poloviny z nich, další dotvářejí obraz džungle i jejích obyvatel a ukazují osudy jednotlivých zvířat v podání herců jako David Novotný, Marek Lambora, Igor Bareš, Jan Vlasák, Marek Holý a Jaromír Nosek. Příběhy napsané v 19. století pro současné děti citlivě převyprávěla Jitka Škápíková.

Knihy džunglí

Autor: Rudyard Kipling
Interpreti: Jan Zadražil a další

Délka: 9 hodin 45 minut
Vazba: CD
ISBN: 8594169481289
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Knihy džunglí vydalo nakladatelství OneHotBook. A nezapomeňte si pustit ukázku.

O autorovi

Rudyard-KiplingRudyard Kipling (1865–1936) je britský spisovatel, který se narodil v indické Bombaji jako syn malíře pracujícího pro britskou koloniální správu a dětství prožil v Indii, kam se po absolvování anglické internátní školy roku 1881 opět vrátil. Stal se pomocníkem šéfredaktora anglických novin v Láhaur, kde mu otiskli první verše a krátké povídky. Přestože pak v Indii strávil pouhých sedm let, načerpal tu náměty pro svou nejlepší tvorbu. V 80. letech 19. století se definitivně prosadil jako básník a posléze i jako prozaik. Podnikl cesty do Číny, Japonska a Spojených států. Po sňatku s Američankou Caroline Balestierovou roku 1892 žil čtyři roky ve Vermontu v USA, kde napsal své asi nejslavnější dílo Knihy džunglí. Roku 1896 se s manželkou přestěhoval do Londýna, kde vydal své další romány, ale stále psal i poezii. Své čtenáře zaujal především cizokrajnou tematikou, popisem přírody a zvyků domorodců a pozoruhodným uměleckým jazykem. Přelom století znamenal vrchol jeho literárních úspěchů a roku 1907 mu byla udělena Nobelova cena za literaturu. Třebaže dál aktivně psal až do počátku 30. let, nedosáhl již předchozích úspěchů; jeho tvorbu poznamenala i smrt syna Johna během 1. světové války.

Zdroj informací a fotografie: vydavatelství OneHotBook

————————————————

Prázdniny utekly jako voda a Jake by měl nastoupit na Akademii múzických a výtvarných umění. V čem je problém? Jake se tam totiž dostal podvodem a místo uměleckých vloh vyniká humorem. Podaří se mu uspět a naplnit očekávání rodičů? Nebo to na něj praskne?

Jake neumí pořádně hrát ani na jediný nástroj, dokonce ani na kazoo (a to zvládne každý trouba). A výtvarné umění? Jeho výtvory by nevystavili ani na školní nástěnce, natož někde v galerii. Což je doopravdy problém, protože si právě prošvindloval cestičku do Akademie múzických a výtvarných umění pro schopné a talentované děti (a Jakeovi je jasné, že on není ani jedno z toho). Jenže rodiče od něj čekají stejný úspěch jako od jeho sestry, která už chodí do posledního ročníku a je nádherná a okouzlující a úžasná zpěvačka a jde jí zkrátka všechno, na co sáhne. Jake, který vyniká spíš smyslem pro humor než uměleckým nadáním, bude muset rychle něco vymyslet, než to na něj praskne a ze školy ho vyrazí.

Ukázka z knihy

Jake je fakeTakže, můj nadějnej plán, že léto nikdy neskončí a škola vůbec nezačne, se zhroutil. Nejspíš jsem to měl tušit.
Zítřek je můj první den v šestý třídě na Akademii múzických a výtvarných umění. Je to fakt bomba. Do tý školy berou jenom nadaný děcka: musíte absolvovat tes, A NAVRCH ještě konkurz. Zahrát na nějakej nástroj, pokud jste malej muzikant, vystoupit v baletních piškotech nebo klaunským převleku, jestli jste malej tanečník nebo malej klaun, předvíst svoje malůvky, když jste malej malíř, a tak podobně. I kdy žádní malí klauni nejspíše ani neexistujou. (str. 1)

Podívejte se na další ukázku.

Jake je fake

Autoři: Craig Robinson, Adam Mansbach
Přeložila: Naďa Funioková
Ilustroval: Keith Knight

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7565-161-7
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Jake je fake vydalo nakladatelství Jota.

O autorech

Craig Robinson je americký komik, hudebník a herec, který ve svém autorském debutu Jake je fake přenáší svůj úžasný smysl pro humor do psané podoby. Je známý hlavně účinkováním v americké verzi seriálu Kancl a hollywoodských komediálních blockbusterech Apokalypsa v HollywooduTo byl zítra flám a Travička zelená. V knize Jake je fake Robinson oživuje nejzábavnější okamžiky a zkušenosti z doby, kdy sám navštěvoval první chicagskou veřejnou školu pro nadané děti. Robinson stále hraje, vystupuje na jevišti a fandí White Sox.

Adam Mansbach je romanopisec, scenárista, kritik a humorista. Jeho knihy Go the F*ck to Sleep a You Have to F*cking Eat se umístily na špici žebříčku bestsellerů The New York Times. V poslední době rozšířil svůj repertoár i o první thriller, The Dead run, a román pro děti Benjamin Franklin.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Seznamte se s deseti nejhoršími dětmi na světě, pěti kluky a pěti holkami. Každý z nich je otravný svým vlastním způsobem, ať už svou povahou nebo zájmy. Taková Žofka se nejraději jen válí a kouká na televizi, zatímco ubulená Berta si neustále vymýšlí…

Jste připravení setkat se s nejhoršími dětmi na světě? Seznamte se s pěti příšernými kluky a pěti hroznými holkami! Třeba s Žofkou, která stojí jen o jedno: válet se celý den na válendě a koukat na telku. Není divu, že se jí stane ta hrozná věc, o níž se tady snad ani nebudeme zmiňovat! Nebo se Slintou Samem slintajícím tak, že se na školním výletě dostane do strašného průšvihu! A nezapomeňte ani na Brečivou Bertu, ubulenou holku, která si příšerně vymýšlí! David Walliams tentokrát sepsal sbírku deseti báječně zlomyslných historek, ilustrace opět nakreslil geniální Tony Ross.

Ukázka z knihy

Nejhorsi deti na sveteVstoupili velikými dřevěnými dveřmi do muzea, a užasli nad obrovskou kostrou diplodoka, která zaujímala čestné místo v hlavním sále. Sam ale jen ZÍVL.
Pak se ztratil učiteli i spolužákům a našel si pěkné tiché místečko na spaní. Bylo to na skleněné vitríně s vycpaným blbounem nejapným, ptákem už několik století vyhynulým. Tady ho nikdo nebude rušit.
Ten kluk dokázal usnout absolutně všude, vestoje na rockovém koncertě, zavěšený na stromě hlavou dolů, dokonce i na horské dráze, kde všichni kolem něj ječeli. (str.22–23)

Doporučujeme

David Walliams patří k celosvětově známým autorům píšícím pro mládež. Jeho knihy jsou kombinací humoru a dobrodružství a doprovází je povedené ilustrace.

zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize

Nejhorší děti na světě

Autor: David Walliams
Přeložila: Veronika Volhejnová
Ilustroval: Tony Ross

Počet stran: 267
Vazba: brožovaná
Formát: 148×204 mm
ISBN: 978-80-257-2119-3
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Nejhorší děti na světě vydalo nakladatelství Argo.

David Walliams je anglický komik, herec, spisovatel a scénárista a spoluautor slavného komediálního seriálu Malá Velká Británie, za který se svými kolegy obdržel tři ceny BAFTA a British Comedy Award. Jeho díla jsou vypravěčsky velice hodnotná a plná černého humoru. David se také věnuje charitě, v roce 2006 na sebe upozornil charitativním přeplaváním kanálu La Manche a o dva roky později přeplaváním Gibraltarské úžiny.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Na Škyťáka čeká další dobrodružství a tentokrát bude mít plné ruce práce. Uplynul více než rok od doby, kdy osvobodil draka Prchlivce a na ostrov dolehly špatné časy. Draci se začali bouřit a o slovo se hlásí čarodějnice Excelinora. Podaří se Škyťákovi se vším úspěšně popasovat?

Od chvíle, kdy Škyťák vypustil na svobodu draka Prchlivce, uplynul už více než rok a na souostroví nyní přišly zlé časy. Draci se začali bouřit proti svým pánům a k tomu se ještě vrátila čarodějnice Excelinora. Dokáže Škyťák zvítězit v šermířské soutěži, udržet si meč a zabránit Alvinovi Proradnému, aby se stal králem Zběsilého západu?

Ukázka z knihy

 

Jak uloupit draci mecPár sáhů od Škyťáka na skalní stěně viselo záplatované lůžko jeho nejlepšího kamaráda Rybinohy.
Rybinoha také chrápal, ale za to nejspíš mohlo jeho astma. (Byl ke své smůle alergický na svou vlastní dračici Straškrávu, která s ním sdílela závěsné lůžko.( Nebo to mohla být senná rýma. (Pokud Škyťák věděl, Rybinoha byl jediný člověk, který občas trpěl sennou rýmou uprostřed zimy.)
A vysoko, převysoko nad nimi byla noční obloha, posetá zářivými hvězdami.
Nebe bylo plné zvuků. Zvuků děsivějších než hrom, podivnějších než blesk. (str.19–21)

Jak pokračovalo deváté Škyťákovo dobrodružství, prozrazuje ukázka.

Doporučujeme

Jedná se o 9. díl ze série Škyťák Šelmovská Štika.

zobrazit info o knize     zobrazit info o knize     zobrazit info o knize     zobrazit info o knize     zobrazit info o knize     zobrazit info o knize     zobrazit info o knize

Jak uloupit dračí meč

Škyťák Šelmovská Štika III. 9
Autorka a ilustrátorka: Cressida Cowellová
Přeložil: Silvestr Vandrovec Špaček

Počet stran: 379
Vazba: vázaná
Formát: 130×195 mm
ISBN: 978-80-7529-248-3
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Jak uloupit dračí meč vydalo nakladatelství Slovart.

O autorce

Cressida Cowellová vyrůstala v Londýně a na malém, téměř neobydleném ostrůvku u západního pobřeží Skotska, kde trávila čas psaním povídek, rybařením a pátráním po dracích. Byla vždy přesvědčena, že na ostrově nějací draci žijí, dodnes je nepustila z hlavy.

————————————————

Hlavní hrdinka Zoe má neobyčejnou tetu, která je ve spojení s magickou říší. Na Zoe a její správnou partu čeká řada záhad, které musí vyřešit, např. rozluštit, kdo nebo co je M.E. A celý příběh vyvrcholí na Pražském hradě…

Spravna partaPozor, čeká na tebe detektivní případ plný napětí! Chceš se dozvědět, jak probíhá vyšetřování po zmizelé M. E.? Chceš doprovázet Zoe a její kamarády na dobrodružné cestě za záchranou českého pokladu? Máš chuť setkat se s kamarády z magické říše? Víš, jaké to je pomáhat v psím útulku? To vše a ještě mnoho dalšího se dozvíš při čtení tohoto napínavého detektivního příběhu.
Staň se členem Správné party a prožij skvělé dobrodružství!
Zoe nemá ani v nejmenším obyčejnou tetu. Ta nejenže pomáhá v psím útulku, kam Zoe a její kamarádi chodí, ale je i ve spojení s magickou říší. O tom se děti dozví, když objeví záhadný vzkaz: Pomozte zachránit M. E.! Co to je? Kdo je žádá o pomoc a proč?
To musí krůček po krůčku vypátrat Správná parta. Při pátrání se dozvědí o magické tabulce, která jim představí přírodní strážce a víly, vládnoucí každému měsíci v roce. Mezi nimi si vyberou pomocníky pro svůj velký detektivní případ. V něm jde totiž nejen o záhadnou M. E., ale také o poklad naší země. Hlavní bitva se odehraje na Pražském hradě, protože děti a Zojina teta nemohou dopustit, aby byl náš poklad uloupen…

Ukázka z knihy

Ušák zaštěkal. Prostor za Luckou se náhle zavlnil.
Všichni jsem přidušeně vykřikli. Matěj vytáhl mobil. Za naší kamarádkou se objveil světelný prostor podobný dveřím. Lucka se ohlédla. Ušák zavrtěl zvesela ocasem. Ve světle se objevil Miky a také zaštěkal. Lucka k němu vztáhla ruku.
„Ne, nedělej to!“ zakřičela teta.
Pozdě. Sotva se Lucka dotkla Mikyho, prostor ji vtáhl dovnitř.
Světlo zmizelo. Lucka Taky (str. 14)

Podívejte se na zbytek ukázky.

Správná parta – Záhada

Velký detektivní případ
Autorka: J.S. Adlerová
Ilustrátor: Václav Ráž

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 135×190 mm
ISBN: 978-80-271-0537-3
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Správná parta – Záhada vydalo nakladatelství Grada.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKnihy džunglí (audiokniha)

Kipling, Rudyard

OneHotBook, 2017

zobrazit info o knizeJake je fake

Mansbach, Adam – Robinson, Craig

Jota, 2017

zobrazit info o knizeNejhorší děti na světě

Walliams, David

Argo, 2017

zobrazit info o knizeJak uloupit dračí meč
Škyťák Šelmovská Štika III. 9

Cowellová, Cressida

Slovart, 2017

zobrazit info o knizeSprávná parta – Záhada
Velký detektivní případ

Adlerová, J.S. – Ráž, Václav

Grada, 2017

Napsat komentář