Motivujte děti ke čtení

539116010
Četba a knihy vám moc neříkají a místo toho si raději hrajete? Tak proč nezkombinovat obojí? Dnešní knižní tipy nejsou jen obyčejné knihy, obsahují řadu zábavných úkolů a sám čtenář má vliv na jejich děj. Probuďte v sobě lásku ke knihám…

Kniha kombinující klasické čtení a hádanky, jejichž vyřešení posouvá děj? Takto se dá definovat gamebook. Vydejte se společně s Vojtou a Klárkou do minulosti a pomozte jim vyřešit zapeklité úkoly.

Gamebooková kniha vypráví napínavý příběh dvou současných dětí, Vojty a Klárky, které se nedopatřením dostanou do minulosti a ocitnou v Praze Rudolfa II. Kniha je určena především pro děti mladšího školního věku a kombinuje čtení s logickými úkoly, jejichž splnění posouvá děj dopředu. Děti se přirozenou zábavnou formou dozvídají informace z české historie a poznávají naše hlavní město z trochu jiného úhlu.

Ukázka z knihy

Ztraceni v rudolfinske PrazeKlárce se teď rozbušilo srdce tak hlasitě, že ho vnímala jako hlasité tikající hodiny. To pravidelné tlučení muselo být slyšet až na druhém konci sálu!
Karolina se po své nové přítelkyni poplašeně podívala. Popadla ji za ruku a líbezně se na dědečka usmála. „Ale kdepak, jsme dnes už velice unavené, dědečku,“ odpověděla mu místo Klárky a táhla ji pryč. „Sbohem!“ (str. 62)

Nakladatel zpřístupnil na svých stránkách další ukázky: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

Ztraceni v rudolfínské Praze

Autorka: Renata Šindelářová
Ilustroval: Libor Drobný

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-1207-2
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Ztraceni v rudolfínské Praze vydalo nakladatelství Portál.

O autorce

Renata Šindelářová vystudovala střední ekonomickou školu a vysokou pedagogickou školu. Napsala několik románů pro ženy, např. Pod starými duby či Vůně lásky.

————————————————

Na Zorku a Aleše čeká zapeklitý úkol. Během prázdnin zmizela školní knihovna a s ní všechny knihy. Hlavní hrdinové poprosí o pomoc své kamarády knihožrouty. Pomohou jim? A dopátrají se knihovny?

Aleš se Zorkou se pouštějí do dobrodružného pátrání. Tentokrát přímo ve škole. Musí zjistit, co se stalo se školní knihovnou! Během prázdnin beze stopy zmizela a s ní všechny knížky! Pomohou jim kamarádi knihožrouti?

Ukázka z knihy

KnihozroutiAleš se Zorkou udýchaně doběhli do knihovny. Jazyky měli vyplazené jako školníkův pes Felix a hlasitě oddychovali.
„Jsme tu první!“ zvolal vítězně Aleš a urovnal si brýle, které mu sjížděly po zpoceném nose jako po klouzačce.
„Jen jestli jsme neběželi zbytečně!“ Kamarádka svírala v ruce papírek a znovu si polohlasně četla, co si na něj ve škole ve spěchu poznamenala: „Vyděšená strašidla, Zločin mezi dinosaury, Vtipný ořech a natvrdlý louskáček.“ (str. 7)

Podívejte se na pokračování ukázky.

Knihožrouti – kam zmizela školní knihovna

Autorka: Klára Smolíková
Ilustrovala: Bára Buchalová

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 180×185 mm
ISBN: 978-80-7553-329-6
Doporučená cena: 189 Kč

Knihu Knihožrouti – kam zmizela školní knihovna vydalo nakladatelství Triton.

O autorce

Klara SmolikovaKlára Smolíková se narodila 8. 3. 1974, vyrostla na Praze 6, kam chodila na Gymnázium Jana Keplera, pak pokračovala ve studiích na Filozofické fakultě UK a to na katedrách estetiky a teorie kultury. Patnáct let žila s rodinou v Táboře a věnovala se psaní do dětských časopisů. Pohádky, komiksy či zábavně vzdělávací články ilustroval Honza Smolík, její tehdejší manžel. Psala také vzdělávací materiály pro učebnice a vytvořila desítky sad pracovních listů pro základní školy. Deset let učila táborské studenty knihkupectví a knihovnictví a tři roky působila v Husitském muzeu.

Knihy, které publikuje, jsou převážně určené dětem. Prvními čtenáři byly její děti: syn Tobiáš a dcera Jorika. Protože už povyrostly, troufá si Klára napsat taky něco pro starší čtenáře. Takovou vlaštovkou je kniha H. U. S. pro náctileté. S druhým manželem Jiřím W. Procházkou vydali v dubnu 2015 Mrtvou šelmu, kterou otevírají detektivní sérii Souřadnice zločinu. Protože zjistili, že detektivní žánr zajímá i mladší čtenáře, společně napsali v roce 2016 Zločin mezi dinosaury. Druhý díl nazvaný Poprask v divadle kouzel následoval v březnu 2017. Mezi její další díla patří např.  Na hradě BraděVynálezce Alva, komiks Viktorka a vesmírná dobrodružství či Čertice Dorka.

Nejnovějším projektem je komiksová revue Bublifuk. Čtvrtletník pro holky a kluky plný původních českých komiksů zaštítilo nakladatelství Triton.

Zdroj informací a fotografie: klarasmolikova.cz

————————————————

Knihovna může ukrývat mnoho tajemství a příběhů. Dnešní poslední knižní tip si za cíl klade nejen vzbudit v malém čtenáři lásku ke knihám, ale vést ho k zamyšlení nad dějem i okolním světem, a to prostřednictvím svého interaktivního obsahu.

Knížka je určena pro děti mladšího školního věku. Nenásilnou, zábavnou i humornou formou se snaží přivést děti ke čtení, ke knihám, ale i k zamyšlení nad okolním světem, chování ke svému okolí, ke svým kamarádům. Snaží se podnítit děti, aby přemýšlely o příběhu, který čtou a zkusily domyslet, jak by se zachovaly, jak by příběh mohl skončit. Tím v nich prohlubuje samostatné myšlení, schopnost mít vlastní názor, ale i fantazii. Její nedílnou součástí jsou zábavné úkoly, omalovánky, komiksy, doplňovačky, které podnítí v dětech pocit, že spoluvytváří příběh, zdokonalují jejich výtvarné schopnosti, slovní zásobu. Díky interaktivní povaze knihy je možné ji považovat i za jakousi formu „památníku“, po letech se děti mohou ke knize vrátit a podívat se, jak a co spoluvytvořily. Kniha akcentuje výchovu ke čtenářství a lze ji využít i v knihovnách na různé besedy a akce s dětmi.

Ukázka z knihy

Tajemstvi jedne knihovnyTady! Halóóó! Tady jsem!
Jééé… vás je tu hodně!
Chcete vědět, kdo jsem?
Já jsem knižní skřítek Hašpršpula!
Zvláštní jméno, říkáte? To my, skřítkové, si taková jména dáváme. Mám ještě kamaráda Štíplu, Šišlu, Mišlu, Fínu, Haslopku a ta má sestřičku Hapsolku. Zkuste ta jména vyslovit…
Jen zkuste ohnout jazýček! Komu se to prvnímu povede?!
Jednou jsem si četl v knize o tom, , co znamenají jména, a zjistil jsem že na světě existuje veliká spousta jmen. (str. 5)

Přečtěte si více o skřítkovi v pokračování ukázky.

Knihu lze do pátku 14. července vyhrát i v naší soutěži. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a držet si palečky.

Tajemství jedné knihovny

Ze života knižních skřítků
Autorka: Eva Dolejšová Štíbrová
Ilustrovala: Monika Davidová

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 210×297 mm
ISBN: 978-80-271-0501-4
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Tajemství jedné knihovny vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

Eva StibrovaEva Dolejšová Štíbrová se narodila v Litoměřicích a vystudovala tu gymnázium. V současnosti zde pracuje jako knihovnice.  S oblibou tu chodí do kina nebo do divadla, na koncerty nebo na procházky do přírody. Má ráda svoje město. A taky knihy, svou rodinu, zvířata, víno a filmy Woodyho Allena. A má ráda Prahu, kde absolvovala Vyšší odbornou školu informačních technologií a díky tomu poznala úžasné lidi z celé republiky. Občas jezdí do Prahy do divadla nebo na koncerty a také do nakladatelství Grada, kde jí vydali knížku pro děti Tajemství jedné knihovny aneb Ze života knižních skřítků. Časopisy Žena a já a Moje psychologie publikovaly její  fejetony. Přispívá i na e-portál pro ženy. Život a psaní ji baví.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZtraceni v rudolfínské Praze

Šindelářová, Renata

Portál, 2017

zobrazit info o knizeKnihožrouti – kam zmizela školní knihovna

Smolíková, Klára

Triton, 2017

zobrazit info o knizeTajemství jedné knihovny
Ze života knižních skřítků

Štíbrová Dolejšová, Eva

Grada, 2017

Napsat komentář