Netradiční průvodci

road
Vydejte se s námi na netradiční průzkum rozličných míst! Následující tituly vás provedou hlavním městem Francie, drsnou Ukrajinou i exotickou Brazílií. Zklamáni ale nebudou ani ti, kteří preferují krásy naší rodné země.

Paříž bezpochyby patří mezi jedno z nejromantičtějších evropských měst. Kromě útulných zákoutí a mnoha krásných památek nabízí i mnoho zajímavých akcí. Pokud se chcete vyhnout turistickým davům a plně vychutnat vše, co francouzská metropole nabízí, sáhněte po Paříži pro pokročilé.

Paříž pro pokročilé

V unikátní knize plné fotografií nás autorka, opravdová znalkyně Paříže, seznamuje s málo známými místy francouzské metropole. Čtenář se dozví, kde se nacházejí poslední pozůstatky středověké architektury v centru města, kryté pasáže, nejhezčí muzejní kavárny i krysí obchod. Zjistí, kde se konají zajímavé akce konané v Paříži, jako je Festival čokolády, nebo jak si nenechat ujít vzácnou příležitost navštívit Elysejský palác. Kniha představuje Paříž bouřlivě se proměňující a současně stále stejnou a stejně záhadnou, která nám pořád ještě nechává tajemství k odhalení, kouzlo k očarování a prostor pro snění.

Autorka: Hana Fialová

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 140×180 mm
ISBN: 978-80-7407-361-8
Doporučená cena: 285 Kč

Knihu Paříž pro pokročilé vydalo nakladatelství Garamond.

ukazka-z-knihy-Pariz-pro-pokrocile

————————————————

Ruch velkoměsta není nic pro vás? Nezoufejte! Možná se necháte nalákat průvodcem hornatou zemí s bohatou minulostí, nespoutanou přírodou a množstvím architektonických pokladů, které stojí za vidění. Navštivte území bývalé Podkarpatské Rusi a zjistěte více o tomto ne příliš frekventovaném kusu světa.

Zakarpatí

Kniha je kulturně-historickým průvodcem po Podkarpatské Rusi (dnes ukrajinská Zakarpatská oblast). Jsou v ní představeny všechny nejdůležitější architektonické památky: hrady, pevnosti a zámky, historická zástavba měst, městeček a vesnic, zděné kostely, cerkve i synagogy, a především dřevěné cerkve a zvonice, které jsou jedinečným architektonickým pokladem ukrajinských Karpat. Obsahuje též informace o muzeích, památkách z první a druhé světové války, zajímavých technických stavbách i přírodních lokalitách. Zvláštní pozornost je věnována českým stopám, především památkám z doby první československé republiky nebo místům spojeným se jménem spisovatele Ivana Olbrachta. Jednotlivá hesla jsou doplněna unikátními fotografiemi i dobovými dokumenty.

Průvodce bývalou Podkarpatskou Rusí
Autorka: Olena Krušynská

Počet stran: 576
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2647-7
Doporučená cena: 395 Kč

Knihu Zakarpatí vydalo nakladatelství Academia.

ukazka-z-knihy-Zakarpati

————————————————

Toužíte po něčem trochu exotičtějším? Zkuste Brazílii. Pavel Šembera, obchodník a cestovatel tělem i duší, vás přesvědčí, že skutečně je o co stát. Seznamte se s brazilskou kulturou i místními lidmi humornou a nenásilnou formou.

Brazílie – Návod k použití

Humoristická knížka, která je současně užitečnou konverzační příručkou a učebnicí, jak překonat nedorozumění způsobená portugalským jazykem i kulturní odlišností temperamentních Jihoameričanů. Autor je zkušeným cestovatelem, který Brazílii pravidelně navštěvuje jako obchodník, ale země a hlavně její obyvatelé mu učarovali. O svých zábavných i trpkých zkušenostech s poznáváním brazilských obyčejů píše několik let blog www.tudobem.cz.

Autor: Pavel Šembera

Počet stran: 104
Vazba: brožovaná
Formát: 125×230 mm
ISBN: 978-80-86652-58-0
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Brazílie – Návod k použití vydalo nakladatelství Titanic.

Možná mě nyní v duchu kamenujete. Právě jsem vám s lehkostí oznámil, že Brazilci neustále komunikují, a zároveň, že toho vesměs nejsou schopni jinak než v plynné portugalštině. Co s tím, pokud cizí jazyky nejsou zrovna vaším šálkem kávy?
Řešení existuje! A je překvapivě snadné. Vezměte do hry neverbální komunikaci: na 50 % všeho, co kdy budete v Brazílii potřebovat sdělit, vám ve skutečnosti bude stačit jediné gesto. Je to palec zvednutý nahoru. Nemusíte říkat vůbec nic, natažená ruka s palcem slouží jako pozdrav, jako otázka „jak se máš?“ a zároveň i odpověď „mám se dobře“ ve všech možných variantách. Dále jako poděkování, jako omluva (že jste během ze sebe nic nevydolovali) i způsob rozloučení. Budete překvapeni, kolik situací takto vyřešíte s přehledem a bravurou!

Delší ukázku i více informací o knize a autorovi najdete v našem dalším článku.

————————————————

Za kulturním obohacením nemusíte jezdit daleko, pokud nechcete. I naše země poskytuje dostetek možností, kam vyrazit. Neobyčejné a legendami opředené zámky, které rozjitří vaši fantazii a ovanou vás dechem dob dávno minulých, jsou jednou z nich.

České, moravské a slezské zámky ve faktech, mýtech a legendách

Zámky jsou jevištěm zašlých časů i života české a moravské aristokracie. Právě tam se odehrály pohnuté události naší historie. Český Krumlov, Lednice, Telč, Buchlovice a další zámky skrývají mnohá tajemství a věřte, že legendy a pověsti o nich obsahují nejen kus historické pravdy, ale i záhady, které moderní věda dosud nerozluštila.

Autor: Vladimír Liška

Počet stran: 194
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-259-9
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu České, moravské a slezské zámky ve faktech, mýtech a legendách vydalo nakladatelství Alpress.

Bučovice
Přízrak zlého Šembery

Nedaleko dnešního bučovického zámku kdysi stával malý hrádek, který zanikl někdy v druhé polovině 15. století a nakonec z něj zbyly už jen sotva znatelné zbytky rozvalin. Blízko místa, kde dnes můžeme obdivovat překrásný renesanční zámek, zase stávala tvrz, jejímiž posledními majiteli byli Jan a Mikuláš Kropáč z Nevědomí. Mikuláš Kropáč kolem roku 1511 tvrz postoupil Tasovi z Ojnic a nakonec ji sňatkem s Annou z Ojnic získal Václav z Bučovic. Toto zboží pak zdědili jeho dva synové: nejprve Albrecht a poté Jan Šembera Černohorský z Boskovic.
Jan Šembera zahájil stavbu nového zámku v roce 1567 přesně proti místu, kde stála tvrz, která pak na počátku 17. století již zcela zchátralá zanikla. Tento vzdělaný a bohatý moravský šlechtic toužil po sídle, jež by bylo podobné renesančním palácům, které obdivoval v dobách svých studií v Itálii. Jan Šembera byl jedním z nejbohatších moravských aristokratů a potrpěl si na okázalost i nádheru tak, jak se na renesančního velmože té doby patřilo. Na výstavbě svého zámku nešetřil a ostatní šlechta ho měla tak trochu za podivína, neboť se vůbec nezajímal o politiku ani o dvorskou kariéru. Měl pověst skvělého šermíře, ale byl to také prchlivec, a když se rozzuřil, bylo prý lepší jít mu z cesty. (str. 3, 4)

Kompletní ukázku si můžete přečíst na stránkách nakladatele.

————————————————

Naštěstí nepotřebujeme kouzelné schopnosti na to, abychom mohli navštívit místa v dobách, které již minuly. Bohatě k tomu postačí historičtí průvodci. V našem závěrečném titulu proto můžete poznat poválečné Brno a projít se tábory, v nichž brněnští Němci čekali na svůj odchod z republiky…

Brno účtující

Třetí historický průvodce po Brně, navazující na Brno nacistické a Brno stalinistické.
Autoři tentokrát chtějí připomenout místa spojená s léty 1945–1946, tedy s dobou, která se nesla v duchu účtování s kolaboranty, nacisty a Němci vůbec. Přestože průvodce zahrnuje pouze dva roky, jde o období, které je pro historii Brna zcela zásadní. Účtování zde proběhlo velmi tvrdě. Kromě proslulého divokého odsunu se nenávist vůči Němcům odrážela mimo jiné v drsném zacházení v několika internačních táborech, kde brněnští Němci čekali na odchod z republiky. Nuceným vysídlením německého obyvatelstva se spolu s likvidací židovské komunity během války jednou provždy změnila tvář původně mnohonárodnostního města, což ovlivňuje podobu Brna do současnosti. Publikace je doplněna dobovými fotografiemi a ilustracemi.

Průvodce městem v letech 1945–1946
Autoři: Alexandr Brummer, Michal Konečný

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 123×210 mm
ISBN: 978-80-7491-823-0
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Brno účtující vydalo nakladatelství Host.

ukazka-z-knihy-Brno-uctujici

Prolistujte si celou dostupnou ukázku a nahlédněte také do našeho článku, který vám o knize prozradí více.

Pokud by vás temná historie města Brna zajímala více, rozhodně nepřehlédněte knihy Brno nacistické a Brno stalinistické od stejné autorské dvojice.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePaříž pro pokročilé

Fialová, Hana

Garamond, 2017

zobrazit info o knizeZakarpatí
Průvodce bývalou Podkarpatskou Rusí

Krušynská, Olena

Academia, 2017

zobrazit info o knizeBrazílie – Návod k použití

Šembera, Pavel

Titanic, 2017

zobrazit info o knizeČeské, moravské a slezské zámky ve faktech, mýtech a legendách

Liška, Vladimír

Alpress, 2017

zobrazit info o knizeBrno účtující
Průvodce městem v letech 1945–1946

Brummer, Alexandr – Konečný, Michal

Host, 2017

Napsat komentář