Lidové tradice a řemesla

Tipy_Lidove tradice a remesla
S dnešními tipy si připomeneme krásné lidové tradice, zvyky, svátky i zajímavá řemesla. Také se potěšíme hezkými písničkami a pobavíme vtipnými pořekadly.

Publikace Jiřiny Langhammerové s unikátními doprovodnými fotografiemi přibližuje významné hodnoty českého lidového umění a tradic z pohledu běhu času.

České tradice v proměnách času

kroje – zvyky – umění
Autorka: Jiřina Langhammerová

Počet stran: 384
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 160×210 mm
ISBN: 978-80-7422-500-0
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu České tradice v proměnách času vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

Kniha sleduje dvě základní linie, průběh lidského života a kalendářního roku. Zároveň odkrývá rozdílnost dvou linií studia lidové kultury, okruh materiálních a duchovních statků. Pro materiální odkazy je to lidový oděv v jeho přímých vazbách na lidský život od narození do smrti, s jeho generačními rozdíly. Pro odkazy duchovní to je okruh lidových zvyků s vazbou na přírodní cyklus jednoho roku, se zastavením u hlavních výročních obyčejů. Spojovacím článkem témat je okruh lidového umění.

 

Ukázka z knihy

Pro zhodnocení lidové kultury vybíráme tři nosné časové okruhy.

První je průběh lidského života, který představíme na snad nejvýraznějším statku tohoto uvažování, kroji, v kategoriích daných věkem jeho nositelů: skromném ustrojení dětí, bujarém kroji mládeže s vrcholem svatby, životní potřebou a důstojností naplněných oděvů dospělých lidí a v neposlední řadě ztichlého světa lidí stárnoucích a starých.
Druhý časový okruh, plně znatelný v odkazu lidových tradic je průběh kalendářního roku. Ten se odráží v dalším významném úseku zájmu národopisců – výročních zvycích, které přiblížíme v časovém sledu od jara do zimy: masopust, Velikonoce, máje, poutě, sklizeň s dožínkami, posvícení a hody, Advent, Vánoce a Nový rok, jako spojnice ročního koloběhu a reálná míra života.
Třetí zastavení představuje lidové umění. Patří jako výběrová kategorie nejen k oběma zvoleným úsekům našeho uvažování, ale obecně připomíná výjimečnost potenciálu lidové tvorby, názorů, schopností a tradičních dovedností. Vstřebává impulzy nejen z obou vybraných celků, ale zračí se v něm i širší, nadčasový, přesněji historický kód s jinde nevídaným elementem domácího, rustikálního pojetí světa. (str. 7–8)

Jirina Langhammerova_Ceske tradice v promenach casu ukazka

Přečtěte si další ukázku.

 

Jiřina Langhammerová

Jiřina Langhammerová je přední česká etnoložka, s hlavním odborným zaměřením na lidové kroje, zvyky, problematiku slovanskou a regionální, je autorkou řady odborných publikací, výstav, folklorních programů a odborných relací v médiích. Za mnohaleté výsledky práce v oblasti etnografie a folkloristiky získala řadu odborných ocenění. Většinu svého profesního života věnovala práci v Národním muzeu, kde se zasloužila o rekonstrukci a novou podobu Národopisného muzea v Praze, s názvem Musaion. Dlouhá léta se věnuje nejen hodnocení historických jevů, ale i náročné terénní práci a do klasického okruhu znalostí tradičního života vnáší prvky současného dění a transformovaných jevů národní minulosti.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek Nakladatelství Lidové noviny.

————————————————

Gudrun Sulzenbacherová ve své knize, doplněné mnoha fotografiemi, předává čtenářům užitečné informace o starých řemeslech, na která jsme už téměř zapomněli. Pojďme si je společně připomenout!

Zapomenutá řemesla a život na venkově

Autorka: Gudrun Sulzenbacherová
Přeložila: Dagmar Eisenmannová

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 215×280 mm
ISBN: 978-80-7529-350-3
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Zapomenutá řemesla a život na venkově vydalo nakladatelství Slovart v edici Pro děti a mládež.

Co se děje v kovárně? Jak se šijí boty? Jak vzniká ze lnu plátno a z vlny loden? Jak se připravuje máslo? Jak se peče chleba? Během života dvou generací se naše práce změnila více než za 500 let předtím: řada starých povolání a rukodělných technik téměř upadla v zapomnění nebo je znají pouze odborníci. Gudrun Sulzenbacherová předává v krátkých textech a pomocí více než 400 barevných fotografií informace o starých řemeslech a oživuje kulturní dějiny – koláři, koželuzi, barvíři, košíkáři, pilaři a mnozí další řemeslníci ukazují své dovednosti a nástroje.

 

Ukázky z knihy

Gudrun Sulzenbacherova_Zapomenuta remesla ukazka1

Gudrun Sulzenbacherova_Zapomenuta remesla ukazka2

————————————————

Prožijte a vychutnejte si krásné české jaro spolu s kouzelnými ilustracemi Josefa Lady. A kde? Přece v nové knížce plné veselých písniček a říkadel!

Tradiční české JARO

Svátky, zvyky, obyčeje, říkadla, koledy
Autor: Josef Lada

Počet stran: 56
Vazba: vázaná
Formát: 215×275 mm
ISBN: 978-80-271-0017-0
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Tradiční české JARO vydalo nakladatelství Grada.

Už jste zapomněli naše tradice a rádi byste dětem vyprávěli o českých zvycích z dob dávných i současných? V této knize najdete nejen česká lidová říkadla, pořekadla, písničky, velikonoční koledy, pranostiky, ale také popis a vysvětlení našich nejznámějších svátků, zvyků, obyčejů, her i klasických symbolů, které neodmyslitelně patří k tradičnímu českému jaru.

 

Ukázky z knihy

Josef Lada_Tradicni ceske JARO1

Josef Lada_Tradicni ceske JARO2

Prolistujte si celou ukázku.

 

Josef Lada

Josef Lada (17. 12. 1887 – 14. 12. 1957) byl malíř, ilustrátor, spisovatel, grafik a divadelní výtvarník. Patří k velkým postavám české kulturní historie. Čím byl více? Sám o tom v doslovu ke své Kronice říká: „Spisovatel a malíř; malíř a spisovatel. Obracejte to, jak chcete. Sám věřím jen v silné prožitky mládí, dobré lidi, citlivá srdce a věrnou lásku. To je čistý zdroj umělecký. Vládnout perem nebo štětcem – to už je jen technika, to je detail.“ Josef Lada, autor milovaný dětmi i dospělými, otec kocoura Mikeše a mnoha dalších postaviček, tvůrce nezaměnitelné podoby dobrého vojáka Švejka, spatřil světlo světa o adventu a v předvánoční době také z tohoto světa odešel. Je autorem např. těchto knih: Velká kniha lidových písniček a říkadelHumoryMikeš, Kronika mého životaKrásné české písničkyNezbedné komiksy, Tradiční česká zima, Šprýmovné komiksy.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek Knižního klubu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete řadu zajímavých knih za skvělé ceny.

Dodržujete nějaké tradice a zvyky? Zpíváte si rádi lidové písničky? Napište nám o tom v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeské tradice v proměnách času
kroje – zvyky – umění

Langhammerová, Jiřina

Nakladatelství Lidové noviny, 2017

zobrazit info o knizeZapomenutá řemesla a život na venkově

Sulzenbacherová, Gudrun

Slovart, 2017

zobrazit info o knizeTradiční české JARO
Svátky, zvyky, obyčeje, říkadla, koledy

Lada, Josef

Grada, 2017

Napsat komentář