Kniha jako odměna za vysvědčení

Deti v parku
Prázdniny klepou na dveře. Ale nejdříve musí proběhnout poslední den školy, kdy páni učitelé a paní učitelky rozdají vysvědčení. Ať už se dařilo lépe či hůře, snaha se vždy cení. A proč ji neodměnit dárkem v podobě knížky? Vybere si každý, od těch nejmenších školou povinných až po školou otrkané. Navíc kniha bývá skladná a hodí se všude, k moři, na venkov či jen tak na deku.

Jako první potěšíme dospívající, a to detektivním příběhem. Hlavní hrdina Leon po opuštění vězení pro mladistvé nastupuje do květinářství a hned první den najde mrtvolu. Smůla, že? Nicméně společně s dcerou šéfa, Laurou, se rozhodnou dopadnout skutečného vraha a očistit Leonovo jméno. Pátrání může začít…

Napínavý příběh pro starší děti je prvním dílem volné série originálních detektivek pro mládež. Hlavní hrdina, šestnáctiletý Leon, se dostane na šikmou plochu a skončí ve vězení pro mladistvé. Naštěstí je brzy propuštěn na podmínku a získá dokonce i výuční místo v květinářství. Naneštěstí hned první den doslova zakopne o mrtvolu – a pro policii je pochopitelně podezřelým číslo jedna. Naštěstí je tu Laura, dcera jeho šéfa, která mu jako jediná věří. Ti dva se společně rozhodnou vypátrat skutečného vraha a dokázat Leonovu nevinu. Bláznivé dobrodružství může začít…

Ukázka z knihy

„Máš štěstí,“ povídá Hecke. Hecke člověka vždycky vyhmátne, když to nejmíň čeká. A vždycky je smrtelně vážnej. Já a štěstí, jo? Druhý léto v pasťáku na krku a on mi chce namluvit, že mám štěstí. Co mu mám na takovou pitomost jako říct?
„Už jsi slyšel o panu Samperovi?“ pokračuje ředitel, ale ani nepočká na moje „ne“.
„Pan Samper je předseda obecně prospěšné společnosti pečující o mladistvé delikventy. Ujme se Tě.“
„He?“ zmůžu se konečně na slovo. (str. 5)

Jak to s Leonem pokračovalo, nabídnou další ukázky: ukázka 1, ukázka 2, ukázka 3, ukázka 4, ukázka 5, ukázka 6 a ukázka 7.

Tuhej tulipán

Detektivka pro mladý
Autor: Jaromír Konečný
Přeložila: Michaela Škultéty

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 147×205 mm
ISBN: 978-80-262-1206-5
Doporučená cena: 279 Kč

 

Knihu Tuhej tulipán vydalo nakladatelství Portál.

O autorovi

Jaromír Konečný žije od roku 1982 v Německu, kde působí jako spisovatel, publicista a kabaretní performer s „česko-bavorským přízvukem“. Patří k vůdčím osobnostem poetry slamu. Velmi úspěšné jsou jeho knížky pro mládež.

————————————————

Prázdniny jsou za dveřmi a nadešel čas výletů a táborů. A jelikož žádný učený z nebe nespadl, proč si nepořídit příručku, která nejenže obsahuje rady, jak poznat a zkoumat přírodu, ale též tipy na různé hry a soutěže? Vždyť léto je ideální doba na osvojení si nových zkušeností, jako např. pletení košíků, výrobu domečku pro ježka či šifrování zpráv. Vzhůru do přírody!

Kniha ti může sloužit jako příručka, atlas či rádce při výletech do přírody, ale najdeš v ní i spoustu užitečných rad a tipů, jak se zabavit při deštivých dnech doma.
Ukáže ti, jak:

  • zkoumat, poznat a respektovat přírodu
  • strávit příjemný čas s kamarády pomocí neobvyklých her a soutěží
  • poradit si i v nepředvídatelných situacích
  • zabavit své ruce i mysl

Více než 1 500 ilustrací ti pomůže určit živočichy i rostliny, na které při svých dobrodružstvích můžeš narazit; naučíš se postavit draka, ale i domeček pro ježka; dorozumívat se pomocí zašifrovaných zpráv i Braillova písma; uplést koš z proutí nebo vyrobit dárky z vlastnoručně připravené modelovací hmoty; předpovídat počasí i zahradničit…
Nejen tyto, ale i další náměty pro tebe mohou být inspirací během prázdninových dní i ve dnech všedních.

Ukázka z knihy

Dobrodruzstvi v prirode

Dobrodruzstvi v prirode 1

A jak si vytvořit herbář či postavit budku pro ptáčky, prozradí další ukázka.

Dobrodružství v přírodě

Kniha pro zvídavé průzkumníky přírody
Přeložila: Lucie Hušková

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 170×247 mm
ISBN: 978-80-266-1100-4
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Dobrodružství v přírodě vydalo nakladatelství Edika.

————————————————

Slečny, pozor, Harriet Mannersová je zpět.  Správně, ta Harriet, která dokázala, že i modelka může oplývat znalostmi a být šprtkou neboli geekem. Zatímco v prvním díle se nešťastnou náhodou stala modelkou a učila se ve světě modelingu pohybovat, nyní se rozhodla přijmout nabídku pracovat jako modelka v Tokiu. Jak se Harriet popasuje s novou výzvou? Sledujte další příhody této modelky z donucení…

Harriet už ví, že modeling ji nezmění, nestane se díky němu oblíbenou, nepřestane být geek, šprtka a mimoňka. Už ví, že být jediný lední medvěd uprostřed deštného pralesa, není tak strašné. Ví taky, že průměrný člověk sní za rok tunu jídla, třebaže se její těhotná nevlastní máma ze všech sil snaží toto množství překonat. Co však neví, je, co s ní bude, až se její nevlastní sourozenec narodí. Už teď se rodiče nezabývají skoro ničím jiným než miminkem. Proto Harriet ráda přijme nabídku pracovat jako modelka v Tokiu. Jenže doprovod jí má dělat její praštěná babička! To je fakt trapas. A ještě ke všemu snad na každém rohu potkává krasavce Nicka, do kterého je nešťastně zamilovaná! Jak si tahle modelka z donucení poradí se životem na opačném konci světa?
Druhý svazek šestidílné série Geek Girl je v prodejích stejně enormně úspěšný jako první díl. Ten navíc získal prestižní cenu Waterstones Childrens Book Prize a dostal se do užší nominace Ceny Roalda Dahla za nejzábavnější knihu, čímž ale výčet ocenění nekončí. Ve Velké Británii byl bestsellerem č. 1 pro rok 2013 mezi knihami pro dospívající čtenáře. Překladová práva se prodala do 29 zemí.

Ukázka z knihy

Jmenuju se Harriet Mannersová a jsem modelka. Vím, že jsem modelka, protože:
1. Je pondělí ráno, mám na sobě zlatou nabíranou baletní sukýnku, zlatou bundu, zlaté baleríny a zlaté náušnice. Obličej mám zlatě nalíčený a kolem hlavy mi omotali dlouhý kus zlatého drátu. Takhle se v pondělí obvykle neoblékám.
2. Mám bodyguarda. Ty náušnice jsou tak strašně drahé, že nemůžu jít ani na záchod, aby mi potom ten mohutný chlap nekoukl na uši, jestli jsem některou omylem nespláchla.
3. Už dvě hodiny jsem se nesměla usmát. (str. 9)

Doporučujeme

Autorka plánuje šestidílnou sérii v hlavní roli s Harriet Mannersovou. V češtině zatím vyšly dva díly, první v rámci Velkého knižního čtvrtku v říjnu v roce 2016. Stejně jako druhý díl, i ten první se stal bestsellerem.

zobrazit info o knize

Geek Girl 2 : Modelka mimo mísu

Autorka: Holly Smaleová
Přeložila: Veronika Volhejnová

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 135×200 mm
ISBN: 978-80-257-2083-7
Doporučená cena: 279 Kč

 

Knihu Geek Girl 2 : Modelka mimo mísu vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Když bylo autorce série Geek Girl patnáct, všimla si jí jedna renomovaná londýnská modelingová agentura a Holly Smaleová se pak dva roky procházela po molech módních přehlídek. Později ovšem vystudovala Bristol University, kde získala bakalářský titul v oboru anglické literatury a magisterský titul v oboru Shakespeare a jeho dílo. Modelingu už samozřejmě dávno zanechala a vydala se na spisovatelskou dráhu. Její start byl neobyčejně úspěšný: hned první stejnojmenný díl plánované šestidílné série Geek Girl, který vyšel v roce 2013 ve Velké Británii, získal velmi prestižní cenu Waterstones Children’s Book Prize v kategorii knih pro mládež.

————————————————

Škola sice za chvíli končí, ale to neznamená, že se nemůžete dozvědět zajímavé informace, které potom zužitkujete ve třídě. Vydejte se společně s Bárou do doby Marie Terezie a kromě dobrodružství poznejte i její dobu. Milovníci historie zajisté ocení i královnin rodokmen a důležité informace z jejího života.

Třísté výročí narození královny Marie Terezie oslavujeme speciálním vydáním. V této krásné vázané knize najdete oba Bářiny příběhy, které v době Marie Terezie zažila, a jako bonus také královnin rodokmen a doslov, ve kterém se dozvíte všechny důležité a zajímavé informace z jejího života. Nakouknete tak do zákulisí Bářiných dobrodružství, a pokud ještě patříte mezi školou povinné, budete v dějepise za hvězdy.
Historička Veronika Válková ve svých knihách přenáší čtenáře do skutečné, reálné historie, kde spolu s Bárou zažívají napínavé chvilky, zároveň se toho ale také hodně dozvědí.

Ukázka z knihy

Kralovna Marie Terezie„Spacákoň!“ zaradoval se Jílek a Jaroušek se po něm ale podíval. Pan učitel si ale Jílka nevšímal a rychle něco hledal  v notebooku. Za chvíli vítězoslavně otočil obrazovku ke třídě.
„To je pižmoň,“ ukázal jim fotografii zvířete, které Bára okamžitě překřtila na ovcokrávu, protože to vypadalo jako něco mezi ovcí a krávou, mělo to dlouhé tmavé chlupy a nebezpečné zatočené rohy.
„Latinsky se to jmenuje Ovibos moschatus. Moschatus znamená pižmový, správně bychom mu asi měli říkat  tur pižmový, ale to by to muselo v latině znít Bos moschatus. Bos je tur. Ovibos je,“ pan učitel se trochu zamyslel, „ovibos je ovcokráva.“
Bára radostí vypískla. Uhádla to! (str. 12)

Neváhejte si pročíst pokračování ukázky.

Doporučujeme

Autorkou knih je historička Veronika Válková a prostřednictvím hlavní hrdinky Báry, která zažívá v dané době napínavá dobrodružství, umožňuje čtenáři poznat reálnou historii. Knihy vycházejí v edici Kouzelný atlas putování časem.

zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize

Královna Marie Terezie

Život Marie Terezie, Zamilovaný dragoun a Tajnosti císařských komnat
Autorka: Veronika Válková
Ilustroval: Petr Kopl

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 133×200 mm
ISBN: 978-80-271-0369-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Královna Marie Terezie vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

PhDr. Veronika Válková vystudovala latinu a historii na FFUK a oba tyto předměty vyučuje na šestiletém Gymnáziu Na Pražačce v Praze 3. Sama je absolventkou výtvarné větve tohoto gymnázia. Pod pseudonymem Adam Andres publikuje fantasy – dnes již kultovní sérii Wetemaa (více na www.wetemaa.cz). Pro SPN napsala řadu učebnic dějepisu pro ZŠ a gymnázia a metodických příruček k těmto učebnicím. Má pravidelný sloupek v časopise Rodina a škola. Kromě psaní ráda cestuje po Evropě i mimo ni (nejraději na Island), hraje na klavír, fotografuje (zvlášť broučky), vyšívá, studuje cizí jazyky, učí se kreslit ve Photoshopu, zabývá se etymologií, antroponomastikou, vulkanologií a vůbec vším, co se kde šustne.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Navštivte Olymp, sídlo řeckých bohů, přeneste se do starověkého Řecka, které obývají i mytologické bytosti, a poznejte další bájná i skutečná místa. A ani nemusíte opustit pohodlí svého domova. Díky knize Řecké mýty pro děti se seznámíte s dvaceti nejznámějšími mýty, a to nejenom prostřednictvím textu, ale i krásných ilustrací.

Řecké mýty znají a milují lidé po celém světě. Nevíme, kdo je vytvořil, ale ze své kolébky se záhy rozšířily a staly se klasikou. V této knize jsou barvitým a svěžím způsobem převyprávěny pro dětské uši. Malí čtenáři tak poznají přepychové sídlo bohů na Olympu, kde se od rána do večera konají přepychové hostiny, starověké Řecko obývané obyčejnými lidmi i mytologickými tvory a další bájná a skutečná místa. Na čtenáře čeká 20 nejznámějších mýtů a spousta překrásných ilustrací, které z knihy dělají umělecké dílo.

Ukázka z knihy

Recke myty pro detiJe fajn mít velkou rodinu, ale i v dobrých rodinách dochází občas ke svárům. A v takové rodině řeckých bohů hádky vypukaly každou chvíli, zejména na počátku existence světa! Ostatně není se čemu divit: doba byla neklidná, všude vládl zmatek, nebylo ještě dohodnuto,kdo je kdo a co je co. Všechno bylo třeba dát teprve do pořádku. No a jak víme, když jde o pořádek, vždy se najde nějaký důvod k hádce. Málokrát jste se snad při úklidu svého pokoje hádali s rodiči? Tak teď si představte, že musíte dát do pořádku celý svět! Hrůza! (str. 5)
Zda se podařilo Bohům překonat sváry, prozrazuje pokračování příběhu.

Řecké mýty pro děti

20 nejznámějších mýtů starého Řecka
Autor: Grzegorz Kasdepke
Přeložila: Marta Harasimowicz
Ilustrovala: Ewa Poklewska-Koziello

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 170×225 mm
ISBN: 978-80-7529-253-7
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Řecké mýty pro děti vydalo nakladatelství Slovart.

O autorovi

Grzegorz Kasdepke (* 1972) je polský autor literatury pro děti a mládež, známý řadou bestsellerů, scénárista a novinář. Vystudoval žurnalistiku. Žije a tvoří ve Varšavě. Jeho koníčky jsou hudba, smích a lenošení.

————————————————

Verše pro malé slony a jiné čtenáře – podtitul posledního knižního tipu mluví jasně. Jedná se o soubor básní, které autor opatřil poetickou hravostí a smyslem pro humor. Básně doprovází krásné ilustrace.

Jak jsem napsal Jdou dva sloni pod jabloní? Vlastně se mi básničky napsaly samy. Asi proto, že když jsem předtím dokončil knížku Vendelín a Josefína, tak se mi ze světa dětí nechtělo.
Takto snadno podle autora vznikal nový soubor jeho básní, opatřený podtitulem „verše pro malé slony a jiné čtenáře“. Ani ve své druhé knížce neztrácí
Josef Soukal laskavý pohled na svět, poetickou hravost a jemný smysl pro humor. Jako kdyby se pedagog a teoretik dokázal nějakým kouzlem proměnit v dítě a ještě k tomu uměl své dětské myšlenky bravurně napsat. Ani dospělý čtenář se rozhodně nebude nudit. Sloni pod jabloní vycházejí z nejlepších tradic básnické tvorby českých autorů dávné i nedávné minulosti

Ukázka z knihy

Jdou dva sloni pod jabloniKdyby byli líni
doopravdy líní,
nebyli by ryby.
To je ten zvyk lidí –
na ostatních vidí
svoje vlastní chyby.

Kdyby byli výři
ti, co k slunci míří,
nebyli by sovy.
Výři jsou však ptáci
jen pro noční práci.
Ve dne si pak hoví.

Kdyby byli psíci
jako kolibříci,
nebyli by hlídači.
A svět by byl jinačí. (str. 31)

 

Jdou dva sloni pod jabloní

Verše pro malé slony a jiné čtenáře
Autor: Josef Soukal
Ilustrovala: Pavla Hovorková

Počet stran: 52
Vazba: vázaná
Formát: 160×200 mm
ISBN: 978-80-88104-25-4
Doporučená cena: 168 Kč

Knihu Jdou dva sloni pod jabloní vydalo nakladatelství Agentura KRIGL.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Jaká kniha by vás nejvíce potěšila? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTuhej tulipán
Detektivka pro mladý

Konečný, Jaromír

Portál, 2017

zobrazit info o knizeDobrodružství v přírodě
Kniha pro zvídavé průzkumníky přírody

Edika, 2017

zobrazit info o knizeGeek Girl 2: Modelka mimo mísu

Smaleová, Holly

Argo, 2016

zobrazit info o knizeKrálovna Marie Terezie
Život Marie Terezie, Zamilovaný dragoun a Tajnosti císařských komnat

Válková, Veronika

Grada, 2017

zobrazit info o knizeŘecké mýty pro děti
20 nejznámějších mýtů starého Řecka

Kasdepke, Grzegorz

Slovart, 2017

zobrazit info o knizeJdou dva sloni pod jabloní
Verše pro malé slony a jiné čtenáře

Soukal, Josef

Agentura KRIGL, 2017

Napsat komentář