Rozšiřte si obzory

spolecenske-vedy
Pokud chcete strávit nějaký čas v dobré společnosti, nemusíte chodit daleko. Stačí usednout k čaji s některou z dnes představovaných knih. Vaše obzory tak budou rozšířeny v oblastech náboženství, politiky i historie. Přesvědčte se!

Ač vztah křesťanů k Židům byl často velmi vyhrocený, netřeba připomínat gheta, pogromy a vyvraždění několika milionů Židů za druhé světové války, ani ten největší antisemita nemohl popřít, že právě judaismus je otcem i matkou křesťanství. Následující kniha se snaží pochopit křesťanství právě z pohledu jeho židovských kořenů.

Židovské inspirace křesťanství

Autor zpracovává téma velmi neotřelým způsobem. Pohybuje se mezi několika oblastmi bádání: teologií, filosofií, religionistikou a historií.
Přináší řadu originálních pohledů na proměny židovsko-křesťanských vztahů v historii i na jejich další perspektivy. Jádrem knihy jsou však duchovní inspirace judaismu pro současné křesťanství.

Autor: Jan Samohýl

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7195-929-8
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Židovské inspirace křesťanství vydalo Karmelitánské nakladatelství v edici Studium.

Ukázka z knihy

„Jak nesmírná je hloubka Božího bohatství, jeho moudrosti i vědění! Jak nevyzpytatelné jsou jeho soudy a nevystopovatelné jeho „cesty!“ (Řím 11,33). Tímto chvalozpěvem končí svatý Pavel jedenáctou kapitolu dopisu Římanům o tajemství Božího záměru s židy. Chvalozpěv o  veliké moci Boží zaznívá možná poněkud překvapivě v období formujícího se, raného křesťanství, které začíná hledat svou pozici vůči židům s jasným cílem oslovit i jiné národy. Souvislost můžeme spatřovat i ve složité situaci Izraele v prvním století po Kristu, poté co došlo ke zboření chrámu a následnému exodu židů do diaspory. Snaha udržet a předávat ideu jednoho Boha také jiným kulturám může souviset i se založením teologické školy v Javne rabínem Jochannanem ben Zakkai. Zde se začíná formovat podoba rabínského judaismu, který později přinesl do Evropy spisy Talmudu. (str. 29)

Prolistujte si celý úvod knihy.

O autorovi

PhDr. Jan Samohýl, ThD. (* 1966) je pedagog, religionista, filosof, teolog a regionální politik. Mezi lety 1996–2016 přednášel na Teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, osm let byl vedoucím katedry filosofie a religionistiky. V současné době působí na Katolické teologické fakultě UK v Praze.

Zdroj informací: Karmelitánské nakladatelství

————————————————

Pro někoho lump, který dlouhodobě poškodil českou měnu a obyčejným lidem zdražil dovážené zboží a dovolené, pro jiné zase muž na svém místě, jenž se nebál riskantních rozhodnutí… Kdo vlastně je Miroslav Singer a co si myslí o své vlasti? Přečtěte si v jeho nové knize!

Jak shodit kila a oslabit korunu

Tato kniha přišla na svět během autorovy „postguvernérské velké dovolené“ a připomíná důležité události i významné osobnosti ekonomického, politického a společenského světa posledních třiceti let. Nabízí mimo jiné guvernérův pohled na tři české prezidenty, většinu polistopadových premiérů či hvězdy světového i domácího bankovního nebe. Vedle toho Miroslav Singer píše otevřeně o svém soukromí: o oblíbené hudbě, vztahu k vínu nebo o tom, jak se pere s nadváhou. Ve zvláštní kapitole vysvětluje, proč centrální banka pod jeho vedením přistoupila k oslabení národní měny.

Autor: Miroslav Singer
Sestavil: Petr Kolář

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 153×215 mm
ISBN: 978-80-87034-52-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Jak shodit kila a oslabit korunu vydalo nakladatelství PRESCO GROUP a.s..

Ukázka z knihy

Ačkoli je centrální banka ze zásady apolitická, setkávání s nejrůznějšími politiky je pro její vrcholné představitele – bez nadsázky – takřka denním chlebem. Za dobu působení v pozicích viceguvernéra a pak guvernéra jsem tak měl to potěšení vidět osm vlád, komunikovat se sedmi premiéry (Mirek Topolánek sestavoval dva kabinety) a šesti ministry financí (Bohuslav Sobotka a Miroslav Kalousek byli ministry financí ve dvou vládách).
Média většinu politiků zpravidla vykreslují tak, až se často zdá, že „co ministr, to zloděj a lump“. Musím ale říct, že jsem takový dojem z drtivé většiny ministrů, které jsem potkal, neměl. Ne snad, že by to byli vždy lidé, ze kterých vyzařovaly charisma a kompetence. Odstrašujícím případem byl z hlediska kouzla osobnosti třeba někdejší ministr vnitra za ČSSD František Bublan. Ale bylo zjevné, že stejně jako on se většina z ministrů snažila své resorty řídit poctivě. Jakkoli třeba – a to byl případ většiny z nich – v čele takového kolosu stanuli poprvé, a ve skutečnosti spíš ministerstva řídila je. Ti, které dodnes podezírám z něčeho nepěkného, se svým chováním docela zřetelně odlišovali. (str. 12)

O autorovi

Miroslav Singer (* 1968) je přední český ekonom, člen bankovní rady a viceguvernér České národní banky v letech 2005 až 2010, guvernér České národní banky ve dvou funkčních obdobích v letech 2010 až 2016.

Zdroj informací: PRESCO GROUP a.s.

————————————————

V historii je mnoho bílých míst, o nichž nevíme nic nebo jen velmi málo. Následující kniha některá z těchto míst (poněkud bizarních) odkrývá a nabízí historických zajímavostí lačnému čtenáři k přečtení. Víte třeba, jak dopadl Leninův mozek? Nebo proč a komu vlastně Churchill obětoval své ovce? Slavný historik Giles Milton pro vás přichystal mnoho dalších historických perliček.

Když Lenin přišel o mozek a Churchill obětoval ovci

Věděli jste, že se Churchill během druhé světové války připravoval zaútočit na Německo pomocí biologických zbraní, které by zemi učinily neobyvatelnou na několik desetiletí, a obětoval tomu ovci, a to nejednu? Nebo že mozek Vladimira Iljiče Lenina je nakrájený na 30 000 tenkých plátků? Mistrovský vypravěč historických příběhů Giles Milton nám v této knize servíruje další bizarní události z nedávné i vzdálenější historie, mnohdy jen těžko uvěřitelné, ale přesto pravdivé. Slyšeli jste o tom, že se v Londýně stavěla věž, která měla svou výškou předčit pařížskou Eiffelovku? A představte si, že Spojené státy měly svého císaře! Zní to neuvěřitelně, ale přesto je to tak – historie zkrátka píše příběhy, které by nevymyslel ani ten nejkreativnější spisovatel. Druhá část knihy, kterou Milton v originále nazývá Fascinující poznámky z historie pod čarou, tak přináší dalších padesát příběhů, které se čtou jedním dechem, a čtenář se díky nim dozví leccos z toho, co se už nevešlo do hodin dějepisu.

Autor: Giles Milton
Přeložil: Jan Kozák

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7565-110-5
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Když Lenin přišel o mozek a Churchill obětoval ovci vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Z jeho tváře pravidelně otírají plíseň a tělo příležitostně koupou v glycerinu, aby nehnilo. Přestože je vystaveno už skoro devět desetiletí, balzamované tělo se zachovalo v pozoruhodném stavu. Lenin vypadá, jako by jen spal hlubokým spánkem.
Skrývá však tajemství pouhým okem téměř neviditelné. Než ho nabalzamovali, rozřízli vědci Leninovu lebku a opatrně vyňali mozek, aby jej mohli prozkoumat pod mikroskopem. Sovětský režim chtěl znát podstatu Leninova génia.
Takový průzkum ovšem poděsil vdovu po Leninovi, Naděždu Krupskou. Když její manžel 21. ledna 1924 zemřel, prosila, aby jej pohřbili na parcelu vedle její milované matky. „Nestavte v jeho jménu žádné budovy ani monumenty,“ řekla.
Jenomže Leninovi kolegové z politbyra ostře nesouhlasili. Chtěli, aby se z jeho mrtvoly stal trvalý pomník revoluce. Předseda Leninovy pohřební komise Felix Dzeržinskij prohlásil: „Pokud to věda umožňuje, musí se Leninovo tělo zakonzervovat.“ (str. 13)

Pokud vás kniha zaujala, neváhejte a kromě pokračování ukázky si přečtěte také recenzi na autorovo předchozí dílo s názvem Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku, které se nese ve velmi podobném duchu.

O autorovi

Giles Milton je celosvětově známý spisovatel a historik. Narodil se v Buckinghamshiru a vystudoval Bristolskou univerzitu. Proslavil se svými bestsellery v žánru popularizované historie, které byly přeloženy do dvaceti jazyků. Napsal také tři romány a tři knížky pro děti. Žije střídavě v jižním Londýně a Burgundsku a je ženatý s výtvarnicí a ilustrátorkou Alexandrou Miltonovou. Má tři dcery.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽidovské inspirace křesťanství

Samohýl, Jan

Karmelitánské nakladatelství, 2017

zobrazit info o knizeJak shodit kila a oslabit korunu

Singer, Miroslav

PRESCO GROUP a.s., 2017

zobrazit info o knizeKdyž Lenin přišel o mozek a Churchill obětoval ovci

Kozák, Jan – Milton, Giles

Jota, 2017

Napsat komentář