Fejetony s dědečkem

Karel Hvizdala_Dobre mrtvy dedecek
Nakladatelství Novela bohemica vydalo druhou knihu fejetonů Karla Hvížďaly, v níž vystupuje řada osobností české společnosti 20. století, ale hlavní postavu představuje dobře mrtvý dědeček.

Druhá kniha fejetonů volně navazuje na předešlý úspěšný Osmý den týdne. K babičce, hlavní postavě prvních příběhů, se tentokrát výrazněji připojuje Hvížďalův dědeček a další postavy české společnosti 20. století – malíři Jan Zrzavý a Antonín Pelc, spisovatel Viktor Fischl, kreslíř Vladimír Jiránek, fotografové Oldřich Škácha a Josef Koudelka, divadelník a básník Jiří Suchý. Ani tentokrát Hvížďala nepsal vzpomínky v pravém smyslu toho slova, ale pokusil se najít stopy původní vlastní cesty, kterou čas zavál zbytečnostmi. Jsou to návraty k sobě pomocí znovu oživlých slov, k naivním otázkám jako Kde je vítr, když nefouká? nebo Kdo jsem já, když nepíši? Minulost je tu také inspirací ke kritickým pohledům na současnost. Hvížďala připomíná starou moudrost: když se přesné slovo dotkne nějaké věci, vzplane nebo probudí na chvíli i dědečka a přinutí ho k akrobatickému představení a on pak může být dál dobře mrtvý. Knihu provázejí hravé kresby Jiřího Votruby.

 

Dobře mrtvý dědeček

Autor: Karel Hvížďala
Ilustrace: Jiří Votruba

Počet stran: 162
Vazba: brožovaná
Formát: 130×220 mm
ISBN: 978-80-87683-71-2
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Dobře mrtvý dědeček vydalo nakladatelství Novela bohemica.

 

Ukázka z knihy

Začínám psát tak, že se snažím pomocí slov co nejvíc přiblížit tomu, co ve mně je skutečně uloženo, co je pouze moje zkušenost, můj vjem, co vidělo moje vnitřní oko a kam ukazoval můj osobní kompas. Snažím se napojit na své nevědomí, o kterém si myslím, že píše daleko jistěji a přesněji než mozek, který je zanesen cizími nevraživostmi, zlovolnostmi, řevnivostí, rmutem či osočováním. Hledám a ohmatávám stopy tušeného původního „já“, které zaznamenává i zívnutí touhou. Připomíná mi, že láska je informace, která vypíná mozek. Snažím se, aby v takovém textu byl srozumitelný a jednoznačně vyložitelný každý okamžik, ne trvání: na to je fejeton příliš krátký žánr. Čekám na ten okamžik, kdy budu muset psát, protože to je to jediné, co mohu dělat. Číhám na okamžik, kdy nemám na vybranou.
Na první vypnutí mozku si moc dobře pamatuji: touha zívala z každého póru mého těla, i když jsem tu dívku neviděl, i když nebyla v mé blízkosti. Slyšel jsem její barvu hlasu, jak v rozrušení přerývaně dýchala. Viděl jsem, jak si nadhazovala slámové vlasy, aby jí nepadaly do čela, hnědou skvrnu na jejím zeleném oku, dlouhé prsty a štíhlé nehty. Stačí, že jsem položil na papír jen těchhle pár slov, a vidím lesk mé nostalgické touhy, který se váže k detailům. Dokonce se mi zdá, že je blyštivější než dřív.

 

Karel Hvížďala

Karel Hvížďala (*1941) studoval strojní fakultu, politické vědy a němčinu. V letech 1966–1970 byl redaktorem časopisu Mladý svět, poté redaktorem nakladatelství Albatros. Roku 1978 odešel do exilu do Spolkové republiky Německo. Pracoval v nakladatelství Index, psal rozhlasové hry. Po návratu byl předsedou představenstva společnosti MAFRA, roku 1993 krátce šéfredaktorem Mladého světa. V letech 1994–1999 byl šéfredaktorem a spoluvydavatelem zpravodajského týdeníku Týden, který spoluzaložil. Od roku 1999 je žurnalistou a spisovatelem na volné noze. Je autorem více než tří desítek knih: rozhovorů (mj. s Václavem Bělohradským, Václavem Havlem, Karolem Efraimem Sidonem, Karlem Schwarzenbergem, Adrienou Šimotovou, Jacquesem Rupnikem, Jiřím Přibáněm), románů, novel (RarohNevěryVzkazVýpověď), knížky pro děti Fialoví ježci a více než dvou desítek rozhlasových her (mj. Rekonstrukce začínajícího básníkaVzkazVeverky na tři řádkyTři výpovědi). Zaujmout by vás mohly také knihy: Tachles, LustigLegenda Suchý nebo Osmý den týdne.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Novela bohemica.


Nakladatelství Novela bohemica založil v roce 2009 literární publicista a redaktor Zdenko Pavelka, dlouholetý editor Salonu, literární přílohy deníku Právo. Nakladatelství je od počátku zaměřeno především na vydávání a podporu původní české beletristické, esejistické a memoárové tvorby, po prvních letech existence se jeho produkce rozšířila také o překladové tituly. Ve středu zájmu stojí kvalitní literatura starší i nejnovější a významné osobnosti českého kulturního života v širších souvislostech.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDobře mrtvý dědeček

Hvížďala, Karel

Novela bohemica, 2017

Napsat komentář