Knihy pro děti předškolního věku

Deti
Dnešní knižní tipy ocení především rodiče, kteří mají doma dítka ještě ne školou povinná. Právě správná volba knih povzbudí vztah ke čtení. A s dnešním výběrem se nedá šlápnout vedle, ať už se jedná o krásné básničky, příhody mravenečka či dobrodružství nejlepších kamarádů.

Mraveneček by rád poznal svět kolem sebe, a tak se vydá na několik výprav, ať už pěšky, stopem, po vodě v ořechové skořápce či na hmyzím letadélku. Zažije řadu dobrodružství a pozná mnoho nového. Po každém příběhu navíc čeká na čtenáře úkol či hádanka.

Knížku určenou zejména předškolákům a dětem mladšího školního věku tvoří krátké příběhy malého mravenečka, který chce poznat svět. Několikrát se vydává na cestu, jednou pěšky, jindy stopem, pak s pomocí hmyzího letadélka či plavbou v ořechové skořápce. Za každým příběhem následuje několik zajímavostí o některé postavě nebo předmětu z příběhu a dále zábavný úkol či hádanka.

Ukázka z knihy

Mravenecek na cestach

Mravenečkovi se cesta do světa docela líbila. I rozhodl se druhý den, že bude v poznávání pokračovat. Nejlepší je vykročit pravou nohou. Pro štěstí. Jenže pravou přední? Nebo prostřední? Anebo snad pravou zadní? Nohy se mu tak zašmodrchaly, až si sedl na zadeček.
„Co z tolika nohou mám?“ zlobil se sám na sebe.
„A vůbec, proč musím jít pěšky?“ Začal se rozhlížet kolem, zda neuvidí nějaký vhodný dopravní prostředek. „A hele, tamhle je hlemýžď. Zkusím, jestli by mě nevzal na ulitu.“ (str. 13)

Podívejte se na další ukázky s krásnými ilustracemi: ukázka 1, ukázka 2, ukázka 3 a ukázka 4.

Mraveneček na cestách

Autorka: Stanislava Reschová
Ilustrovala: Vendula Hegerová

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 173×190 mm
ISBN: 978-80-262-1202-7
Doporučená cena: 195 Kč

Knihu Mraveneček na cestách vydalo nakladatelství Portál.

O autorce

Stanislava Reschová je úspěšnou autorkou pohádkových příběhů pro děti. V Portále vyšly její knihy Veselá kopa pohádek, Pohádky do kapsy (nominace na Zlatou stuhu 2015) a Pohádkové hrátky se zvířátky.

————————————————

Jedna, dvě, Honza jde. Pokud máte rádi vtipné básničky a krásné ilustrace, sáhněte po tomto knižním tipu, který oboje kombinuje. Ideální způsob, jak i ty nejmenší přivést k četbě, a to zábavnou formou.

Leží tu had? Ne! Vždyť jsou to jen pohozené kšandy kamaráda Standy. Hravé a vtipné básně Dagmar Kýrové pro nejmenší i jejich rodiče doprovázejí pestré a nápadité ilustrace Anety Žabkové.

Ukázka z knihy

Pohozene ksandy kamarada Standy

Další básničky a ilustrace: ukázka 1, ukázka 2, ukázka 3, ukázka 4 a ukázka 5.

Pohozené kšandy kamaráda Standy

Autorka: Dagmar Kýrová
Ilustrovala: Aneta Žabková

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 220×220 mm
ISBN: 978-80-87506-88-2
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Pohozené kšandy kamaráda Standy vydalo nakladatelství 65. pole.

————————————————

Kocour Macík a slon Sebastián jsou nejlepší kamarádi, co spolu i bydlí. Jednoho dne jim vyroste na zahradě obrovská hruška, která jim povalí domek. Rozhodnou se hrušku vydlabat a odvézt pryč. A tím začíná jejich neuvěřitelná a dobrodružná cesta za Tajemným ostrovem.

Neuvěřitelný příběh dvou přátel – kocourka Macíka a slona Sebastiána, který vyšel již v 18 světových jazycích. Unikátní, vybočující bohatě ilustrované dílo vytvořené s citem pro aktuální témata dne a oceňované pro kombinaci moudrosti a hřejivého humoru.
Kocourek Macík a slon Sebastián z přímořského městečka Sluníčkova nevěří svým vlastním očím: na zahradě jim v noci vyrostla obrovská hruška. Skutečný zázrak přírody! Zázrak…, až na to, že jim téměř povalila domek. Co s ní? „Vydlabeme dužinu a odvezeme ji pryč,“ rozhodnou se Macík se Sebastiánem. To je nápad! Přívěs s hruškou se však nešťastnou náhodou dává do pohybu. Nejprve pomalu, pak rychleji a ještě rychleji z kopce dolů, a …cááák! Hruška s ohlušujícím šplouchnutím padá do moře s Macíkem, Sebastiánem a profesorem Glukózou uvnitř. A tady začíná Macíkova a Sebastiánova neuvěřitelná cesta za Tajemným ostrovem, cesta plná dobrodružství…

Ukázka z knihy

Městečko na obrázku, to je Sluníčkov, tady začíná náš příběh. Sluníčkov je pěkné městečko na břehu moře. Lidem se tu daří dobře a jsou většinou šťastní. Přesto Sluníčkov trápí dvě věci. Tou první je, že starosta Sluníčkova zmizel (jmenoval se Jeremiáš Bartoloměj Severýn Olšen, ale lidé mu většinou říkali prostě Bart). Druhá potíž je, že od doby, co zmizel Bart, o všem rozhoduje stále nazlobený a nevrlý místostarosta Hvizd. Rozhodl například, že starou pěknou radnici je třeba zbourat a místo ní se muší postavit radnice nová a ošklivá a on, Hvizd, v ní bude sedět a rozhodovat. (str. 5)

Neuveritelny pribeh O obrovske hrusce

Neuvěřitelný příběh O obrovské hrušce

Autor: Jakob Stryd
Přeložila: Barbora Škovierová
Ilustroval: Jakob Stryd

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 225×300 mm
ISBN: 978-80-87034-46-0
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Neuvěřitelný příběh O obrovské hrušce vydalo nakladatelství PRESCO GROUP a.s..

O autorovi

Jakob Martin Strid (* 1972) je dánský ilustrátor a spisovatel. Do širokého povědomí vstoupil jako autor série komiksů Strid, pravidelné rubriky kodaňského deníku Politiken. Talent pro satiru, anti-autoritářský, humorný a politický styl, přenesl i do dětských knih, kterých má na svém kontě již několik. I jeho dětské knihy jsou veskrze aktuální, oblíbené pro svou moudrost a hřejivý humor. Získaly široký mezinárodní ohlas a řadu ocenění.

————————————————

To by nebyl Zmáťa, aby něco nepopletl. Měl jet k babičce, ale nastoupil do špatného vlaku. Naštěstí potkal tajemného kocoura Záhadu, se kterým se skamarádil a který mu slíbil pomoc. Ale nejdříve je čeká pořádná jízda…

Ukončete nástup, velká kočičí jízda právě začíná!

Žlutočerný kocourek Zmáťa je snílek, věčně ztracený v myšlenkách. A jednou, cestou k babičce, se ztratí doopravdy! Ocitne se úplně sám v nesprávném vlaku. Naštěstí stejným vlakem cestuje i někdo další, tajemný kocour s ještě tajemnějším jménem – Záhada.
Záhada se se Zmáťou okamžitě skamarádí a slíbí mu, že ho doveze zpátky domů. Ale nejdřív spolu prožijí pořádné dobrodružství. A to už vlastně začalo! Do vlaku totiž právě přistoupili dva podezřelí hafani…
Napínavý příběh plný obrázků se skvěle hodí k předčítání i jako první čtení pro začínající čtenáře. Jasná volba pro všechny milovníky koček.
Pro děti od čtyř let.

Ukázka z knihy

Zmata-a-Zahada-Vsechno-dobre-dopadne-ukazka-2Zmáťa vytáhl z pruhované kapsičky malé omalovánky, které mu dala maminka, aby se po cestě nenudil. Začal zuřivě vybarvovat, protože vybarvování ho vždycky uklidnilo.
Vlak zastavil v další stanici a dovnitř se začali hrnout noví cestující. Vtom ale nastal hrozný zmatek. Do vagónu totiž vtrhli dva děsiví hafani.
– Psí padouši! zalapal po dechu Záhada a přikrčil se ve stínu police na klobouky. Zmáťa se vmáčkl do sedadla, jak jen to šlo. (str. 12)

Ponořte se do příběhu prostřednictvím další ukázky.

Ohlasy na knihu

Ilustrace jsou neuvěřitelně cool a rozkošně rozevláté, přesně jako příběhy, které doprovázejí.

– Süddeutsche Zeitung

Zmáťa a Záhada

Autorka: Ninka Reittu
Přeložila: Barbora Musilová
Ilustrovala: Ninka Reittu

Počet stran: 48
Vazba: vázaná
Formát: 217×260 mm
ISBN: 978-80-7491-599-4
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Zmáťa a Záhada vydalo nakladatelství Host.

O autorce

Ninka Reittu (* 1982) je finská kreslířka a výtvarnice, věnuje se tvorbě komiksů a ilustrování knih pro děti a mládež. Žije v Severní Karélii, vyučuje výtvarnou výchovu, bydlí na staré faře a chová několik koček, psů a stádo ovcí. Jako spisovatelka debutovala autorskou knihou Zmáťa a Záhada – Všechno dobře dopadne! (2013), na niž navázala dalšími dvěma díly série. Pokračování Zmáťa a Záhada: Cesta za dobrodružstvím připravuje nakladatelství Host na podzim 2017.

Zdroj informací: nakladatelství Host


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMraveneček na cestách

Reschová, Stanislava

Portál, 2017

zobrazit info o knizePohozené kšandy kamaráda Standy

Kýrová, Dagmar

65. pole, 2017

zobrazit info o knizeNeuvěřitelný příběh O obrovské hrušce

Strid, Jakob Martin

PRESCO GROUP a.s., 2017

zobrazit info o knizeZmáťa a Záhada
Všechno dobře dopadne!

Reittu, Ninka

Host, 2017

Napsat komentář