Policie nebyla poslední – přichází Žízeň

zizen-perex
Harry Hole se oženil s Ráchel a chytání sériových vrahů pověsil na hřebík. To mohl být konec asi nejslavnější soudobé kriminální série. Jenže její příznivci, a nakonec i sám autor, usoudili, že by to byla škoda…

Proto nyní na pulty českých knihkupectví dorazila další řádná porce čtiva pro milovníky díla Joa Nesbøho (* 1960) – vyšel jedenáctý díl série s názvem Žízeň. A v ničem si nezadá se svými předchůdci, ať již prvním Netopýrem (za kterého autor obdržel Rivertonprisen, cenu udělovanou Klubem Riverton za nejlepší literární či dramatický počin s kriminální tematikou, a Glasnøkkelen, Skleněným klíčem, skandinávskou cenu za nejlepší kriminální román) či dalšími díly Švábi, Červenka, Nemesis, Pentagram, Spasitel, Sněhulák, Levhart, Přízrak nebo již zmíněná Policie. Opět je obsah napínavý, vražedná zbraň neobvyklá, pachatel nevyzpytatelný a Harry Hole i jeho blízcí v ohrožení.

Na začátku zastihujeme Harryho jako navýsost šťastného manžela, který abstinuje nejen od alkoholu, ale i od nahánění pachatelů. Uspokojuje ho předávání zkušeností budoucím policistům, mezi nimiž je i vyženěný syn Oleg.

Jenže na scénu vtrhne sadistický a hlavně zvrácený vrah – ženy, které kontaktuje prostřednictvím seznamky Tinder, přepadá v jejich bytech a vražedným nástrojem jsou podle stop zřejmě železné zuby, vyráběné v Japonsku. Mickael Bellman, vrchní policejní náčelník, který má ambice i reálnou možnost stát se ministrem spravedlnosti, se rozhodne k případu přizvat i Harryho Holea, od něhož očekává rychlé dopadení pachatele. Harry případ přijme nerad a až pod nátlakem, jakmile však naskočí zpět do rozjetého vlaku, stává se dopadením vyzyvatele posedlý a vypadá to, že půjde o konec jeho poklidného manželského života…

Jo Nesbø přichází s případem, jenž zavání tajemnem, ale ve skutečnosti v něm jde pouze o to, jak za každou cenu dosáhnout uznání. A to je dnešnímu čtenáři velice blízké téma: kdo z nás netouží po ocenění? Otázkou však zůstává, kam až je dovoleno při jeho získávání zajít. Obstojí v tomto ambiciozním záměru hranice morálky? Kam se ztrácí v honbě za vavříny lidskost a empatie?

Tentokrát nemusí Harry Hole jen dopadnout a zneškodnit pachatele, ale také obhájit svá rozporuplná rozhodnutí. A svést souboj se sebou samým, se svými démony, se svými výčitkami svědomí, ale i strachem o Ráchel, která leží v umělém spánku…

Jo Nesbø se určitě nezavděčí všem čtenářům krimi žánru, obzvláště ne těm, kteří vyznávají méně brutální pojetí a uvěřitelnější zápletky. Dokáže-li se však i takový čtenář oprostit od nepříjemného dojmu z velkého množství krve a vyšinutostí, Joa Nesbøho ocení. Psychologie jeho postav, jakkoli jsou nenormální, je velice dobře propracovaná. Každou pohnutku je čtenář díky zadaným indiciím schopen pochopit a vnitřní boje hlavního hrdiny jsou uvěřitelné. Nadto autor disponuje schopností, i přes hraní s dosti odkrytými kartami, udržet vysokou hladinu napětí.

Neodsuzujte severské thrillery jen proto, že jejich autoři nejednají se svými hrdiny v rukavičkách a pátrání po pachateli připomíná kácení lesa, při němž létají třísky. Začtěte se do nich a najděte to, co se skrývá pod povrchem. Zjistíte, že vás osloví stejně jako ty z klasické britské či francouzské provenience.

Vyzkoušejte třeba jedenáctý román Joa Nesbøho Žízeň vydaný v tradičním kvalitním překladu Kateřiny Kryštůfkové…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽízeň

Nesbo, Jo

Kniha Zlín, 2017

Napsat komentář