Akta Enzo potřetí!

Peter May_Cerne svetlo
Rozhodl se najít pachatele nevyřešených zločinů, ale podle všeho ani zločinci nezahálí. Další pokračování oblíbené série je celé ve znamení „kdo s koho“…

Oblíbený autor krimirománů původem ze Skotska, žijící však ve Francii, Peter May (* 1951) se právě představil českým čtenářům již třetím pokračováním série Akta Enzo s názvem Černé světlo. Forenzní biolog a učitel Enzo Macleod pokračuje ve svém tažení za odhalením pachatelů sedmi nevyřešených zločinů z knihy novináře Rogera Raffina. I když to pro něj samotného vždycky znamená nepříjemnosti, nehodlá svoji sázku vypovědět.

Jenže tentokrát to vypadá, že svým pátráním ohrožuje i všechny své blízké! Na dceru Kirsty je spáchán atentát, a když jí přijede na pomoc, někdo mu zablokuje platební karty a v parku ho přepadnou zlodějíčci. Aby toho nebylo málo, právě se dozvěděl, že má leukémii a před sebou pouhé tři měsíce života. Ten, kdo jeho život uvádí v chaos, nevynechal ani druhou dceru Sofii – jejímu příteli vyhořelo fitness centrum. A díky nastrčeným důkazům je Enzo zatčen za vraždu přítelkyně! Komu tolik vadí odkrývání starých vražd, že se rozhodl Macleodův život rozmetat na kousky? Že by to byl pachatel šestnáct let neobjasněné vraždy mladého prostituta Lamberta, která nedá spát ani komisaři ve výslužbě?

„Navíc bych rád byl u toho, jak toho mizeru dostanete. Pořád mě straší, víte. Chudák Pierre Lambert. Je to zvláštní. Dvacet let jsem dělal na vraždách a vždycky mi připadalo, jako bych za oběti tak nějak nesl odpovědnost. Jako by kromě mě nezbyl nikdo, aby hájil jejich zájmy ve světě, který právě opustily. Nemůžou nic ovlivnit, nemůžou se domáhat spravedlnosti. To byla moje práce, a když jsem selhal, zklamal jsem je.“ (str.158–159)

Pokud se jindy děj začíná odvíjet pozvolna, nyní Peter May neváhá. Po nutném a tentokrát poměrně stručném historickém úvodu ihned chvátá zamotat nitky osudu všem zúčastněným. Šok střídá další šok, a ani v prostřední pasáži, v níž Enzo luští dávné indicie, není těch nenadálých překvapení málo. Závěr románu pak kromě odpovědí přináší i mnoho dalších otázek.

Jestli vás nudil první díl série Výjimeční lidé se svými hádankami hodnými lovců pokladů, nebo vás nezaujal vinařsky a historicky laděný Kritik, pak se domnívám, že Černé světlo by vás mohlo přesvědčit o tom, že Peter May umí napsat i velmi akční příběh. Přestože čtenář cítí, kudy se bude děj ubírat, stále zbývá dostatek neznámých, které udržují přiměřené napětí, aby byl příběh poutavý. I když se tentokrát Enzo netoulá po vinařstvích, ani neobjevuje význačná místa, kterými šla francouzská historie, přesto vám předkládá další francouzské lahůdky – kontrastující mořské pláže a zasněžené vrcholky hor. Věřím tomu, že Peter May se rozhodl svým čtenářům představit všechna kouzla tohoto státu. Možná by bylo dobré neřadit Akta Enzo jen k detektivkám, kterými bezesporu jsou, ale i originálně pojatým cestopisům. Něco jako dělá Martin Walker prostřednictvím své série Bruno, Chef de police, i když ten se spolu s Brunem víceméně uzavírá v jednom regionu.

Skvěle propracovány jsou i jednotlivé postavy. Líčení jejich duševních pochodů tvoří další obohacující a podstatnou linii románu. A že těch různých stresových situací, s nimiž se musí hrdinové (i padouši) vypořádávat, je v knize opravdu dost!

Ať už jste nebo nejste příznivci Petra Maye a jeho sérií z ostrova Lewis nebo čínských thrillerů, myslím si, že třetí díl Akt Enzo s názvem Černé světlo vydaný nakladatelstvím Host by rozhodně neměl ujít vaší pozornosti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČerné světlo
Akta Enzo 3

May, Peter

Host, 2017

Napsat komentář