ČESKÝ BESTSELLER 2016

cesky-bestseller-2016
ČESKÝ BESTSELLER. Ocenění udělované knihám – v daném kalendářním roce publikovaným – na základě jejich tržní úspěšnosti. Knihám, které se mohou pyšnit titulem nejprodávanějšího literární díla v rámci internetového obchodu a sítě knih. Které knihy náleží mezi letošní nositele tohoto ocenění? To jsme se mohli dozvědět na lodi Európé ve středu 10. května 2017.

Adam Chroust

Adam Chroust

U mola číslo 15 v pražském přístavišti Na Františku se pohupuje na říční podmínky úctyhodná loď Európé, mé kroky směřují k ní.  Před lodním můstkem se prokáži palubním lístkem, obdržím číši šampaňského a jsem nasměrována do podpalubí, kde mám vyhrazen stolek s číslem 5. Můj zrak se stočí k okénku, které se do poloviny topí ve vltavských vodách. Odvrátím je raději do nitra lodě; na jedné straně mu dominují panely s plakáty nepřehlédnutelně připomínajícími, o jakou událost zde jde, na straně opačné jim konkuruje bar nabízející nápoje všeho druhu. A uprostřed jsou rozesety stolky s křesílky postupně obsazovanými pozvanými hosty, a především těmi, kteří jsou plni dychtivého očekávání, zda právě jejich knižní dítě spatří svou nominaci proměněnu v kýženou cenu.

Kamila Ulčová

Kamila Ulčová

Na prostranství před panely přichází moderátorka večera Kamila Ulčová. Po slovech uvítání vyjadřuje svůj osobní vztah k udíleným oceněním:

„Jsou to ceny strašně sympatické, jsou od lidí, kteří knihy kupují, kteří si mezi sebou říkají ‚Kup to! To je dobrá kniha.‘“

A dodává, že ceny jsou udělovány v 11 kategoriích, z nichž v každé figuruje pět nominovaných titulů. Poté k sobě zve pana Petra Michálka, generálního ředitele společnosti Knihcentrum.cz., který ve stručnosti připomene některá místa, na nichž se ceremoniál udělování cen v minulosti konal, a vyjmenuje sponzory z řad českých tiskáren, díky nimž se tento rok koná.

A jelikož čas na lodi plyne jako po vodě, přistupuje moderátorka k aktu nejdůležitějšímu, k vyhlašování nejprodávanějších knižních novinek v jednotlivých kategoriích. Ceny přebírají autoři a zástupci nakladatelství, díky jejichž péči vítězné dílo vyšlo.

Vlevo: Ladislav Špaček

Vlevo: Ladislav Špaček

První kategorie Česká literatura pro děti a mládež představuje – dle Kamily Ulčové – disciplínu nelehkou, „není snadné něco pro děti psát, protože děti jsou kritické“. O to více by si ceny měl vážit ten, kdo ji získá. Zde je jím autor naučné knížky Dědečku, už chodím do školy Ladislav Špaček (vydalo nakladatelství Mladá fronta). V druhé kategorii, taktéž zohledňující dětské tituly, Překladová literatura pro děti a mládež, se na prvním místě umísťuje pokračování harrypotterovské série Harry Potter a prokleté dítě od J. K. Rowlingové (nakladatelský počin Albatrosu). Následující kategorie už zohledňují literární díla věnovaná dospělým čtenářům. V třetí kategorii Kuchařky uspěje kniha Břicháč Tom a Lucie. Tajemství naší kuchyně od dvojice autorů Tomáše Kosačíka a Lucie Strachotové (vyšla v Nakladatelství Tomáš Kosačík). Vítězem ve čtvrté kategorii Odborná a populárně naučná literatura pro dospělé se stává Zdeněk Svěrák a jeho kniha Půlstoletí s Cimrmanem (nakladatelství Paseka); namísto autora, který se z důvodu pracovních povinností akce zúčastnit nemůže, přebírá cenu David Smoljak. Cena páté kategorie Zdraví & životní styl putuje do rukou Karla Nešpora a ředitele nakladatelství Portál za titul Kudy do pohody. Šestá kategorie je věnována dnes populárním životopisům, cenu za Biografii získává Zbigniew Czendlik a Markéta Zahradníková za publikaci provokativního názvu Postel, hospoda, kostel (publikovanou v nakladatelství Argo). Ani v literatuře pro dospělé čtenářstvo nebyla opomenuta díla přeložená do češtiny, v sedmé kategorii Překladová beletrie pro dospělé se na první místo nejkupovanějších knih dostává erotický román Grey od E. L. Jamese vydaný nakladatelstvím XYZ (členem skupiny Albatros Media). V osmé kategorii Cestopisy a reportáže vyniká bezesporu výjimečná práce Adama Chrousta o výjimečném muži, Stingl Miloslav. Biografie cestovatelské legendy, představující i výjimečný nakladatelský počin nakladatelství Jotaadam-chroust-2 (i v tomto případě je třeba si postesknout, jelikož krátce před zahájením plavby se pan Stingl ze zdravotních důvodů omluvil). Kategorie devátá je určena knihám jiné podoby, totiž Audioknihám. V ní se na první příčce ocitá biografie britského politika a publicisty Borise Johnsona Faktor Churchill (překlad vydalo nakladatelství BOOKMEDIA). Jako v předešlých letech i letos v kategorii v pořadí desáté Cena čtenářů rozhodovali čtenáři sami. Dle jejich hlasování ocenění náleží cestopisu Haliny Pawlowské a Lubomíra Teprta Cesta za láskou (nakladatelství Motto, člen skupiny Albatros Media).

A přichází okamžik, jímž ceremoniál vrcholí: předání ceny hlavní, ČESKÝ BESTSELLER, v podobě sošky znázorňující mladou ženu, kterak vystupuje z otevřené knihy, a vytvořené v ateliéru akademického sochaře Olbrama Zoubka. Za rok 2016 toto ocenění náleží scenáristovi Patriku Hartlovi a jeho knize Okamžiky štěstí publikované nakladatelstvím Bourdon. Za zvuků fanfár (v klavírním provedení) Patrik Hartl přebírá hlavní cenu a svoji radost z ní vyjadřuje slovy:

„Mám moc rád ty postavy, o kterých píšu. A jsem rád, že je má rád taky někdo jiný.“

Po slavnostním aktu, který trval téměř hodinu, nastává čas na přichystané občerstvení a tanec za doprovodu živé hudby. To už loď doplouvá pod skaliska Vyšehradu, otáčí se a míří zpátky ke svému přístavišti. Kolem třiadvacáté hodiny se kruh uzavírá. Lidská tvořivost však hranic nezná, a tak se můžeme těšit na další literární tituly, které opět budou mezi sebou soupeřit o přízeň nás čtenářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDědečku, už chodím do školy

Špaček, Ladislav

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeHarry Potter a prokleté dítě
Speciální vydání pracovního scénáře

Rowlingová, Joanne K. – Thorne, Jack – Tiffany, John

Albatros, 2016

zobrazit info o knizeBřicháč Tom a Lucie
Tajemství naší kuchyně

Kosačík, Tomáš - Strachotová, Lucie

Břicháč Tom, 2016

zobrazit info o knizePůlstoletí s Cimrmanem
Legendární divadlo z odvrácené strany

Svěrák, Zdeněk, kol.

Paseka, 2016

zobrazit info o knizeKudy do pohody
Tisíc snadných rad, jak se uklidnit

Nešpor, Karel

Portál, 2016

zobrazit info o knizePostel, hospoda, kostel

Czendlik, Zbigniew – Zahradníková, Markéta

Argo, 2016

zobrazit info o knizeGrey

James, E. L.

XYZ, 2016

zobrazit info o knizeStingl Miloslav
Biografie cestovatelské legendy

Chroust, Adam

Jota, 2016

zobrazit info o knizeFaktor Churchill
Audiokniha

Johnson, Boris

Audiotéka.cz, 2016

zobrazit info o knizeCesta za láskou

Pawlowská, Halina

Motto, 2016

zobrazit info o knizeOkamžiky štěstí

Hartl, Patrik

Bourdon, 2016

Napsat komentář