Životopisná vyprávění

Rozečtená kniha - ilustrační
Kolem nás žije tolik zajímavých lidí, jež neznáme a jejichž příběhy si nemáme šanci vyslechnout. Naštěstí je mnoho z nich zaznamenáno na stránkách knih. Dnes nahlédneme do těch, které nám mohou být prostředníky a které nám umožní nahlédnout za oponu životů mnoha zajímavých a inspirativních lidí.

Poprava otce, vyloučení ze školy… přes veškeré překážky prožila Ludmila Vaňková nezapomenutelný život a procestovala celý svět. Přečtěte si život jako z románu!

Život na rozhraní věků

Autorka: Ludmila Vaňková

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 173×248 mm
ISBN: 978-80-7244-397-0
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Život na rozhraní věků vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Vlastní životopis nazvala Ludmila Vaňková Život na rozhraní věků. V mnoha svých historických románech vylíčila přerody věků, doprovázené neslýchanými událostmi, ke kterým se lidé po přehnání bouří musí dlouho vracet. Sama tu situaci na rozhraní věků prožila dvakrát a ve svém autobiografickém románu ji zachytila neobyčejně živě a autenticky.
20. století bylo pro Ludmilu Vaňkovou její století a bylo značně podivné. V něm se změnilo celé lidstvo nejen dvěma světovými válkami, ale také překotným rozvojem poznatků a technologií, které nás dovedly k současné globalizaci. Jako autorka třiceti pěti románů z českých královských dějin se Ludmila Vaňková mnohokrát přesvědčila, že historie se odvíjí na pozadí osudů jednotlivců. Do jejího života zasáhla nejcitelněji v době heydrichiády, kdy byl popraven její otec, člen vedení Národní banky. Po převratu 1948 ji zase postihlo vyloučení z vysoké školy. Pracovala pak v redakcích, hrála divadlo, starala se o děti a rodinu. Když v 70. letech začala psát knihy, raději se dobrovolně nechala zaměstnat na dráze a její domovskou stanicí byl příznačně Karlštejn. Další osudy členů své rodiny, přátel a lidí, které poznala v uměleckých kruzích, spojila do jednoho proudu, kterému na rozhraní tisíciletí dominuje její cestovatelská vášeň. Nakonec se jí podařilo procestovat celý svět a čtenářům své dobrodružné výpravy do různých koutů světa poutavě přiblížila. Vlastní životopis Ludmily Vaňkové je pozoruhodný a stejně čtivý jako její historické romány.

O autorovi

Ludmila Vaňková je autorka historických románů, novinářka, překladatelka a redaktorka, věnovala se divadlu a divadelní kritice. Její literární dílo zahrnuje nyní již 31 románů, které stále znovu a znovu vycházejí. Stěžejní část tvoří královské románové ságy Přemyslovců a Lucemburků, ve kterých ožilo slavné údobí českých dějin 13.–14. století. Románová šíře, bohatství historie a dějů, vytvořených autorčinou fantazií i z nepatrných zmínek středověkých kronik, stovky postav s romanticky vzrušujícími příběhy i porozumění dávným lidským osudům, to vše nadchlo milovníky románové četby a její knihy se staly nejčtenější současnou českou historickou beletrií. Smysl pro odhalování tajemství a hledání neznámých světů inspirovaly Ludmilu Vaňkovou k napsání sci-fi románů s utopicko-fantastickými prvky, v nichž se výjimečně nedívá jen do minulosti, ale hlavně do budoucnosti. Napsala román ze současnosti Domeček na Vesuvu, inspirovaný zkušenostmi, které nasbírala na dráze, když v době normalizace pracovala jako výhybkářka ve stanici Karlštejn. V tomto roce připravujeme nový román a řadu reedicí.

Zdroj: nakladatelství Šulc-Švarc

————————————————

Jak napovídá název – balada nemá hezký konec. V podání Luďka Munzara vám ale poskytne neobyčejný zážitek z příběhu, který si rozhodně nenechte ujít!

Balada o pilotovi

Autor: Jiří Stránský

Vazba: CD
EAN: 8594177770160
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Balada o pilotovi vydalo nakladatelství Tebenas ve spolupráci s Radioservisem.

Povídka Jiřího Stránského BALADA O PILOTOVI popisuje tragický osud elitního pilota RAF Karla Balíka. Po návratu z Anglie létá na mezinárodních linkách ČSA, ale ohlášený přestup k „západní“ konkurenci (KLM) spustí zrůdnou mašinérii STB a NKVD, která sestrojí nehoráznou past. Při přistávání nočního letu z Paříže dojde k úmyslnému zhasnutí přistávacích světel a navedení na falešnou dráhu. Letadlo končí v troskách, zahyne všech 14 pasažérů. Do února 48 zbývají dva roky, proto je vše nastaveno a vyšetřeno jako nešťastná náhoda.

Poslechněte si ukázku z knihy, naleznete ji v dolní části stránky.

O autorovi

Dlouholetý předseda českého PEN klubu, spisovatel, scenárista, dramatik a překladatel Jiří Stránský pochází z pražské patricijské rodiny. K jeho nejznámějším dílům patří asi Zdivočelá země. V tomto díle zachytil události, kterých byl svědkem k době, kdy byl jeho otec JUDr. Karel Stránský poslán v roce 1945 Českou národní radou do Sudet. Životní cesta Jiřího Stránského byla stejně dramatická, jako cesta jeho hrdinů.

Zdroj: Česká televize

————————————————

Dramatický příběh zachycuje cesti domů přes půlku světa. Prostřednictvím knihy Libuše Koubské máte příležitost prožít zásadní událostí 20. století očima prostých lidí, kteří v nich žili své životy plné utrpení, zklamání, ale i naděje a radosti.

Dědečkův deník

Obyčejný život v neobyčejných dějinách. Nebo naopak?
Autorka: Libuše Koubská

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7429-636-9
Doporučená cena: 258 Kč

Knihu Dědečkův deník vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Jedním z výchozích bodů knihy, mapující období let 1880–1953, je deník válečného zajatce Josefa Bačovského, který jako rakouský domobranec prošel několika těžkými bitvami 1. světové války a poté padl do ruského zajetí. V něm prožil mimořádnou anabázi, během níž proputoval křížem krážem tehdejší Rusko od Sibiře přes Petrohrad k Bílému moři za severní polární kruh a odtamtud na jih ke Kaspickému moři, na Kavkaz, do Baku… Zajetím však zasahování takzvaných velkých dějin do jeho života teprve začalo. Jeho česko-německá rodina se musela vyrovnávat s novými poměry po vzniku Československa, s hospodářskou krizí 30. let. Vesnice, v níž žil, se stala dějištěm nacistického puče na podzim roku 1938, za 2. světové války si v ní zřídil koncentrační tábor Oskar Schindler, v roce 1945 se tam utábořila Rudá armáda. Část rodiny se po válce dostala do divokého odsunu. Po únoru 1948 turbulence pokračovaly. Kniha, kterou připravila k vydání zkušená publicistka Libuše Koubská, nabízí čtenářům obraz dramatických a rozhodně nikoliv černobílých dějin běžných lidí, jejich názorů, snažení, nadějí, zklamání, tragédií i pozitivních odkazů.

Jmenoval se Josef Bačovský, byl tmavovlasý, vzpřímený, štíhlý, na svou dobu dost vysoký. S pevným pohledem a parádním rakousko-uherským knírem. Fešák, který bere život opravdově. Narodil se 18. února 1880 ve Svojanově u Poličky, přesněji v té části Svojanova, které se říká Předměstí, ve stavení číslo třicet tři. To stavení, jež dosud stojí a je ve velmi dobrém stavu, udržováno s citem pro jeho stopadesátiletou důstojnost, připomíná malý dvorec.

Neváhejte si přečíst celou ukázkovou kapitolu.

O autorovi

Libuše Koubská (* 1948 v Praze) vystudovala novinářství na Fakultě sociálních věd a publicistiky UK, čtrnáct let pracovala jako redaktorka Zahraničního vysílání Čs. rozhlasu, kde se orientovala na popularizaci vědy. Od roku 1990 do roku 1998 působila v Lidových novinách, poté deset let v politickém a kulturním časopise Přítomnost, jehož byla osm let šéfredaktorkou. Učí novinářské žánry na FSV UK, šest let vedla specializaci Ekonomická žurnalistika na VŠE v Praze. Je autorkou a spoluautorkou knih o vědě a medicíně a časopisecky i knižně vydaných povídek a fejetonů. Žánr rozhovoru chápe mnohem víc jako dialog než duel, jako snahu se něco dozvědět, porozumět svému protějšku, zkusit otevřít zásuvky, které se běžně neotevírají. Zprostředkovat čtenářům nejen informace, ale také podněty k uvažování.

Zdroj: nakladatelství Vyšehrad

————————————————

Slavné jméno spisovatele v sobě ukrývá mnoho životních nástrah, které mu stály v cestě k úspěchu. Přečtěte si Čas mého života a poznejte Jerome K. Jerome z jiného pohledu.

Čas mého života

Autor: Jerome K. Jerome
Přeložil: Milan Žáček

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7429-802-8
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Čas mého života vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autobiografie z pera autora Tří mužů ve člunu a na toulkách, kterou Jerome K. Jerome vydal v roce 1926, pouhý rok před svou smrtí. Svým typickým duchaplným, výstižným stylem a zároveň bez servítků se vrací do krásných i krušných časů svého dětství a dospívání, k rodičům a smutku z jejich ztráty. Vzpomínky na chudobu a výchovu ve viktoriánské Anglii a v poměrně vypjatém náboženském duchu střídají historky o prvních krocích ke spisovatelské slávě, následných úspěších i potížích s kritikou, divadlem a tehdejšími nepříliš přívětivými zákonitostmi nakladatelského světa. Komentáře neujdou ani autorovi slavní kolegové, Amerika a cesty po Evropě, které si mohl dovolit, když konečně prorazil, a které ho poté inspirovaly k dalším dílům. Důležitým milníkem v Jeromově životě byla i první světová válka a jeho působení coby řidiče sanitky a laického zdravotníka, s níž poté souvisí i jeho úvahy o životě, víře a morálních postojích. Českým čtenářům, kteří zatím Jeroma K. Jeroma znají převážně jen jako slavné jméno, nabízí tato kniha pohled do časů a života vskutku pozoruhodného člověka. 14. června 2017 uplyne od smrti anglického spisovatele Jeroma Klapky Jeroma 90 let. Do literatury se nezapomenutelně zapsal vtipným vyprávěním o plavbě tří mladíků po řece Temži – Tři muži ve člunu, ( o psu nemluvě), na které volně navázal knihou z cesty po Německu – Tři muži na toulkách. Jerome Klapka Jerome to neměl v životě lehké a na literární úspěch si musel počkat až do třiceti let. Ostatně mnohé o tomto zajímavém spisovateli i o době, v níž žil, se čtenáři dozvědí z jeho životopisu Čas mého života, který česky vychází poprvé.

Když jsem byl malý, odjížděl od starého hostince u Minories každé ráno (kromě neděle) dostavník. Ne ten nablýskaný dopravní prostředek z kolorovaných reprodukcí, se skotačícími koňmi, dobrosrdečným kočím a vyparáděným průvodčím, nýbrž těžký a těžkopádný vůz tažený dvěma páry šourajících se koní různých velikostí, řízený revmatickým starým mrzoutem, kterému se muselo pomoci na kozlík a pak se mu ještě musel podat bič. Dostavník projížděl Ongarem a Eppingem, ale už si nevzpomínám, kde byl cíl jeho cesty. Železnice do řady menších městeček v okolí Londýna ještě nepronikla a podobné historické přežitky se každé ráno vydávaly i od jiných starobylých ubytovacích zařízení. Všude byly běžné dvoukolové vozy, jež spojovaly Londýn s místy, která jsou dnes jeho bližšími předměstími, ale která tehdy byla odlehlými vesnicemi.

Přečtěte si celou ukázkovou kapitolu.

O autorovi

Jerome Klapka Jerome se 2. května roku 1859 stal v anglickém Staffordshiru. Jeho snem bylo stát se politikem nebo učencem, ale kvůli smrti rodičů v roce 1872 ukončil studium a snažil se najít zaměstnání, které by ho uživilo. Pracoval u železniční společnosti London and North Western Railway, kde setrval čtyři roky. Po třech letech na jevišti, které mu nepřinesly výraznější úspěch, se ve 21 letech rozhodl hledat nové zaměstnání. Pokoušel se stát se žurnalistou, psal eseje a krátké satirické příběhy, ale většina z nich byla odmítnuta. V následujících letech pracoval jako učitel, skladník a úředník u advokáta. V roce 1885 konečně dosáhl úspěchu. 21. června 1888 se oženil s ženou, která se jmenovala Georgina Elizabeth Henrietta Stanley Marris. Jejich svatební cesta probíhala na řece Temži, což výrazně ovlivnilo Jeromovo další a nejvýznamnější dílo Three Men in a Boat (Tři muži ve člunu).

Zdroj: nakladatelství Vyšehrad


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Prožil někdo z vašeho okolí také dramatický život? Napište nám do komentářů!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivot na rozhraní věků

Vaňková, Ludmila

Šulc-Švarc, 2017

zobrazit info o knizeBalada o pilotovi (audiokniha)

Stránský, Jiří

Radioservis, 2017

zobrazit info o knizeDědečkův deník
Obyčejný život v neobyčejných dějinách. Nebo naopak?

Koubská, Libuše

Vyšehrad, 2017

zobrazit info o knizeČas mého života

Jerome, Jerome Klapka

Vyšehrad, 2017

Napsat komentář