Vyhrajte nový pohled do zákulisí přistání na Měsíci

tajny-zavod-o-mesic-perex
Od prvního přistání člověka na Měsíci uplyne brzy již půl století, přesto je však stále možné si přečíst nové poznatky, příběhy a skutečnosti, které mění pohled na tento milník ve vývoji lidstva.

Nevyhlášený závod Spojených států a Sovětského svazu

tajny-zavod-o-mesic-ukazka-1Přistání člověka na Měsíci celý program Apollo je fenomenální událostí v historii civilizace. Bylo o ní a popsáno tisíce stran ve stovkách knih, je zdokumentována v nesčíslně digitálních audio i video záznamech. Brzy uplyne od prvního přistání na Měsíci už půl století a dalo by se tedy čekat, že již není nic, čím by vyprávění o dobytí Měsíce mohlo překvapit. Ale není tomu tak! Jde o dění natolik ojedinělé a v mnoha ohledech unikátní, že se k němu vracejí nejen ti, kteří lety Apollo zažili, jako právě Karel Pacner, který byl jako novinář i osobně přítomen i startu na mysu Canaveral, ale i generace další. A stále se vynořují nové příběhy a skutečnosti, které rozšiřují i mění poznatky a pohledy na tento milník ve vývoji lidstva.

Také kniha Karla Pacnera, pojednávající o tom, co se ve světě odehrálo v souvislosti s přistáním lidí na Měsíci, je toho důkazem.  Autor především v mnoha směrech nově vykresluje dění ve Spojených státech a v tehdejším Sovětském svazu – dvou táborech, které spolu svedly nevyhlášený závod o to, kdo bude první na Měsíci. Při analýze tehdejšího stavu a plánů kosmických výzkumů obou zemí čerpal z nedávno odtajněných materiálů a poutavě líčí ve všech souvislostech události včetně náhlých obratů tajného souboje vědy a techniky dvou světových velmocí, který prohráli Sověti.

Nepředznamenal opravdu souboj o dobytí Měsíce výsledek studené války o jedno dvacetiletí později?

 

Tajný závod o Měsíc

Souboj USA a SSSR

Autor: Karel Pacner

Vydalo: nakladatelství Albatros Media
Počet stran: 400 + 24 stran příloha
Vazba: vázaná
Vydáno: 4/2017
ISBN: 978-80-7448-068-3

Přečtěte si více o knize Tajný závod o Měsíc, kterou do soutěže věnovala společnost Albatros Media. Nezapomeňte si také stáhnout a přečíst ukázku.

albatros media

Albatros Media, a.s. je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zaštiťuje knižní nakladatelství Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, Edika, BizBooks, CPress, Computer Press, Management Press, B4U Publishing, Fragment, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading.

 

Ukázka z knihy

tajny-zavod-o-mesic-ukazka-2„…čtyři – tři – dvě…“ Všech pět motorů prvního stupně hoří. Každou sekundu spalují pět tun pohonných hmot. Motory F-1 dávají 90 % svého výkonu. Silou přes 30 000 meganewtonů bijí o zem. A Saturn 5, aniž to kdo může – samozřejmě s výjimkou automatů – poznat, se odpoutává od rampy.
Raketa se topí v rudém jezeru ohně, který se vmžiku rozlil do všech stran. Rozechvívá se v plameni, jenž se rozvaluje po sluncem prozářeném modrém Atlantiku, jehož břehy leží najednou u našich nohou. Čtyři hydraulické držáky poutající první stupeň se uvolňují, raketa setřásá jinovatku a kusy ledu.
„Hurááá! Hurááá!“ Nikdo z nás nevydržel přihlížet mlčky.
„…jedna, NULA! …“ ČAS T jako TIME se naplnil. Raketa byla necelé dva centimetry nad startovací rampou, kterou zalévají hektolitry chladné vody.
Středa 16. července 1969 – 9.32 hodin východoamerického letního času, který máme na hodinkách, 14.32 hodin středoevropského, 13 hodin 32 minut 0,724 sekundy světového. (str. 21)

 

Vyhrajte knihu Tajný závod o Měsíc

Karel Pacner se 16. července roku 1969 osobně zúčastnil jako jeden z novinářů startu kosmické lodi Apollo 11 na mysu Canaveral. O několik dní později vyhrály Spojené státy nevyhlášený závod o to, kdo bude první na Měsíci. Přestože od tohoto důležitého okamžiku ve vývoji lidstva uběhlo už téměř půl století, stále se vynořuje mnoho otazníků, nových skutečností a poznatků, které rozšiřují a leckdy i mění pohledy na tuto událost. Nedávno byly dokonce odtajněny další materiály, o kterých si můžete v publikaci také přečíst.

Ve spolupráci se společností Albatros Media vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Tajný závod o Měsíc vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Tajný závod o Měsíc
probíhá od 26. dubna do 9. května 2017.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Tajný závod o Měsíc

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajný závod o Měsíc
Souboj USA a SSSR

Pacner, Karel

Albatros Media, 2017

Napsat komentář