Třetí díl kriminální série Akta Enzo

Peter May_Cerne svetlo
Enzo má problém. Vlastně má hodně problémů. Musí dopadnout vraha, a kromě toho mu diagnostikovali rakovinu. Navíc jsou v ohrožení jeho vztahy i pověst. Jak si s jeho osudem pohrál skvělý Peter May? Čtěte a uvidíte!

Enzo Macleod, Skot vyučující biologii na univerzitě v Toulouse na jihozápadě Francie, se rozhodl, že s využitím svých znalostí vyřeší sedm nechvalně proslulých vražd popsaných v knize odložených případů pařížského novináře Rogera Raffina. Enzo už dokázal rozlousknout první dva zločiny, ale na třetí případ teď nemá ani pomyšlení. Právě mu diagnostikovali rakovinu, a navíc se objevil někdo, kdo má v plánu zničit jeho pověst i vztahy. Souvisí nějak Enzovy osobní strasti s šestnáct let starou vraždou mladého prostituta v pařížském bytě? Dokáže najít alespoň nějaké zbytky důkazů – a zůstane naživu dost dlouho na to, aby dopadl vraha?

 

Černé světlo

Autor: Peter May
Přeložila: Linda Kaprová

Počet stran: 343
Vazba: vázaná
Formát: 140×206 mm
ISBN: 978-80-7491-984-8
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Černé světlo vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Rezignovaně pokrčila rameny. Zdálo se, že od Enza nic takového čekat nemůže. „Možná jen přicházím do věku, kdy si mě prostě chlapi přestanou všímat.“
Enzo kdesi v sobě našel sílu se usmát. „To by museli být slepí jako patrona.“ Znovu upil whisky. „Neberte si to osobně. Ve vás chyba není. To ve mně.“
Povytáhla jedno obočí. „Gay?“
To ho nečekaně rozesmálo. „Ne. To jen, že… mám v hlavě jiné věci.“
„Svěřte se. Směle do toho a půl je hotovo.“
„Mluviti stříbro, mlčeti zlato.“
Na okamžik se jí na čele objevily vrásky. Pak pochopila princip hry a do tváře se jí vloudil úsměv. „Víc hlav víc ví.“
„Prázdný sud nejvíc duní.“
„Neodkládej na zítřek, co můžeš udělat dnes.“
Teď už byl jeho úsměv spíš nucený. Hra ztrácela schopnost ho rozptýlit a působila dětinsky a bezúčelně. Přišel se sem opít. Vyprázdnil sklenici a objednal si další. (str. 65)

 

Řekli o knize

May líčí francouzské prostředí nesmírně realisticky a zároveň vytváří divokou spleť emocionálních konfliktů mezi Enzem a lidmi okolo něj.

Publishers Weekly

Intelektuální, mrazivý příběh definitivně stvrzuje Mayovu oslnivou pověst.

Kirkus Reviews

Důmyslně vykonstruovaný děj, který nezklame…  Udržuje vás v napětí až do svého nervydrásajícího konce.

Shine Entertainment Reviews

 

Peter May

peter-mayPeter May (* 1951) pochází z Glasgow, nyní žije ve Francii. Pracoval jako novinář a televizní scenárista. V současné době se živí jako spisovatel. Celosvětový věhlas mu přinesla šestidílná série čínských thrillerů. V nakladatelství Host už vyšly tři díly této série: Pán ohně (2015), Čtvrtá oběť (2015) a Sál smrti (2016), stejně jako autorova bestsellerová trilogie z ostrova Lewis, zahrnující romány Skála (2013), Muž z ostrova Lewis (2014) a Šachové figurky (2014), nebo samostatný román Ostrov Entry (2015). Román Útěk vychází mimo série, podobně jako Umrlčí cesta. Nejnovějším titulem vydaným v nakladatelství Host je román Černé světlo (2017), třetí díl detektivní série Akta Enzo, která se odehrává ve Francii. Z této série vyšly česky už dva díly: Výjimeční lidé (2015) a Kritik (2016).

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČerné světlo
Akta Enzo 3

May, Peter

Host, 2017

Napsat komentář