Sáhněte po české knižní tvorbě

Tvorba ceskych autoru
Česká tvorba stále žije! Nenechte si ujít to nejnovější, co vzešlo zpoza per známých i méně známých českých autorů. Čekají vás lekce psychoterapie, amatérské fotografování, podíváte se na jihočeský venkov a nakonec vás trochu potrápí nesnáze dospívání.

Zešílet se dá z mnoha důvodů. Ty kuriózní, či naopak smutně obyčejné, nám ve své knize Jak se zbláznit v době blahobytu představí psychoterapeut Roman Pešek. Možná se v některých diagnózách sami poznáte.

Jak se blázní v době blahobytu

Publikace je souborem úvah, fejetonů, příběhů a sebereflexí. Autor, zkušený psychoterapeut a supervizor, někdy s lehkou nadsázkou a mírným cynismem, jindy vážnějším tónem, pojednává o různých tématech, s nimiž se setkává ve svém profesním i soukromém životě. Vedle mnoha krátkých příběhů svých klientů se zamýšlí nad vlastní motivací, proč dělá psychoterapii, jestli a proč v naší společnosti narůstá počet duševně nemocných lidí, jak funguje psychoterapie a jaké jsou její limity. Otevřeně mluví také o svých zkušenostech s drogami a neopomíjí ani spirituální témata, včetně úvah o konečnosti života a strachu ze smrti. Text bude jistě inspirující jak pro lidi pracující v pomáhajících profesích, tak pro laickou veřejnost, kterou výše nastíněné otázky zajímají. Z četných příběhů z psychoterapeutické praxe i otevřené sebereflexe autora si může každý odnést čtivý zážitek, ale i cenné sebepoznání. Text provázejí elegantní a vtipné ilustrace známého kreslíře Miroslava Bartáka.

aneb okno do duše psychoterapeuta
Autor: Roman Pešek

Počet stran: 98
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-88163-43-5
Doporučená cena: 195 Kč

 

Knihu Jak se blázní v době blahobytu vydalo nakladatelství Pasparta.

Ohlasy na knihu

Roman Pešek patří k mladší generaci, vybavené pramalým sklonem k patosu. Zato však s lechtivou dávkou sebeironie a jemného humoru nahlíží otázky, které se dnes vynořují ve vztahu k našemu životnímu stylu. Přibývá vskutku duševních poruch? Jakou roli při tom hraje stres? Proč „blbá nálada“ nekoreluje s tím, jak se objektivně máme, a jak vlastně funguje psychoterapie? To vše autor glosuje v této pozoruhodné knížce s poněkud nekorektním názvem Jak se blázní v době blahobytu.

– Cyril Höschl, známý psychiatr

————————————————

Lidé kdysi věřili, že fotky kradou duše. Fotografovi Matěji Rundovi však bylo ukradeno srdce, a to kráskou z jeho vlastních snímků. Sebere mu narůstající sláva její přízeň, nebo jim zazní svatební fanfáry? Vše zjistíte v nové milostné novele Miloše Urbana.

Závěrka

Závěrka je milostná novela o prokletí doby, kdy se každý může stát fotografem a udělat alespoň jednu dobrou fotku. Důležitá je motivace. Motivací Matěje Runda je Věra, půvabná mladá žena, která si neuvědomuje svou fotogeničnost – svou krásu „na druhý pohled“. Matěj tento její dar objeví, ale má zásadní problém: neumí fotit. Přesto začne Věru fotografovat. Jeho snímky jsou překvapivě dobré a čím dál lepší, vzbuzují pozornost, obdiv, ale i odsouzení. Jsou nepokrytě erotické, ale i sexistické. Nefotografa i jeho nemodelku dostihne internetové renomé, snad i sláva, ale čím větší je jejich úspěch, tím hůř k sobě nacházejí cestu. Profesionální vztah tak může skončit jen dvojím způsobem: buď láskou, anebo nenávistí. Závěrka je ilustrovaná autorovými fotografiemi. Díky ní se stává fotografem.

aneb ztížená možnost happy-endu
Autor: Miloš Urban

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 120×165 mm
ISBN: 978-80-257-2059-2
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Závěrka vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Miloš Urban se narodil roku 1967 v Sokolově, část dětství prožil na československé ambasádě v Londýně, v 80. letech vystudoval gymnázium v Karlových Varech a r. 1992 absolvoval magisterské studium moderní filologie na Univerzitě Karlově. Od té doby pracuje jako nakladatelský redaktor, nejprve v Mladé frontě, od roku 2001 v Argu.

Více o autorovi si můžete přečíst na stránkách nakladatelství Argo.

————————————————

Správce pozemků rozhodně nezní jako profese typická pro románové hrdiny. Zbyněk se ale hrdinou stát musí. Zapletený do šlamastiky, která začala jednoduchým právním sporem, na venkově bojuje o to nejcennější: vlastní identitu.

Dešťová hůl

Po úspěšných románech Selský baroko a Rybí krev završuje Jiří Hájíček svou volnou „venkovskou trilogii morálního neklidu“. Po předešlých literárních sondách obrácených do minulosti české vesnice nyní následuje román ze současnosti.
Zbyněk, profesí správce pozemků, se po mnoha letech setkává se svou dávnou láskou, aby jí pomohl se zdánlivě jednoduchým majetkoprávním problémem. Vrací se na venkov, do míst svého dětství a dospívání, a postupně se zaplete do nejasných okolností sporu o pozemek, ale také do své osobní a manželské krize. Potýká se s nespavostí, bloudí krajinou a katastrálními mapami a nad ním se jako přízrak vznáší bláznivý venkovský aviatik z osmnáctého století. Ve zlomovém okamžiku vyráží Zbyněk s tváří pomalovanou válečnými barvami do boje za to, aby se jednoho rána „nevzbudil jako někdo jinej“.

Autor: Jiří Hájíček

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 125×195 mm
ISBN: 978-80-7577-039-4
Doporučená cena: 229 Kč

 

Knihu Dešťová hůl vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

„Jak jste tu moji louku vlastně objevil?“ zeptal se Zbyněk po chvíli.
„Mám rád Novohradsko, v září jsem se tam toulal celej víkend a najednou vidím ten palouk a les a potok. Hned jsem se ptal v nejbližší vsi…“
„Ve Starejch Mlejnech?“
„Jo, v Mlejnech. Komu že to patří. A tak jsem dostal telefon na vás.“
Spadané listí, přilepené deštěm na asfalt. I hladké kmeny olší a topolů se leskly. Zbyňka najednou zaplavil blažený pocit. Jako by ujížděl někam mimo realitu svého všedního života. S těmi dvěma cizími muži. Vysoukal se z bundy a pohodlně se opřel do sedačky. Něco se děje, to ho těšilo. (str. 18)

Ve čtení můžete pokračovat po kliknutí na následující odkaz.

O autorovi

Jiří Hájíček (* 1967) vyrůstal na jihočeském venkově, kde později i pracoval. V současnosti žije v Českých Budějovicích. Od konce devadesátých let vydal tři sbírky povídek, Snídaně na refýži (1998), Dřevěný nůž (2004) a Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku (2014), a novely Zloději zelených koni (2001) a Fotbalové deníky (2007). První Hájíčkův román Dobrodruzi hlavního proudu vyšel v roce 2002. Oba následující autorovy romány, Selský baroko (2005) i Rybí krev (2012), byly oceněny Magnesií Literou. Svou volnou „venkovskou trilogii morálního neklidu“ završil románem Dešťová hůl (2016). Jiří Hájiček patří k nejúspěšnějším současným českým spisovatelům. Jeho knihy vyšly v angličtině, italštině, maďarštině, chorvatštině, makedonštině, běloruštině, polštině a bulharštině. V září 2016 měl premiéru film natočený podle jeho knihy Zloději zelených koní.

Zdroj informací: nakladatelství Host

————————————————

Puberta je údajně jiným názvem pro peklo. Medard Koukol v tom svém řeší hned několik zapeklitých problémů. Pomůže mladému chemikovi periodická tabulka získat lásku? Nebo je na jeho problémy věda krátká?

Pomeranče v podprsence

Nenechte si ujít román o dospívání a o první lásce od oceňované autorky. Medard Koukol má dvě slabosti – chemii a spolužačku Markétu. Ve své utajené laboratoři zkoumá nejen chemické sloučeniny, ale taky svoje zamilované srdce. Zatímco v kádinkách a zkumavkách to tajemně bublá, v Medardově hlavě to přímo vře. Jak vyjít se starší sestrou? Jak se vyrovnat s maminčinou nemocí? A hlavně jak získat krásnou Markétu? Zdá se, že láska je tvrdší oříšek než chemická rovnice. A obzvlášť když se jmenujete Medard. Může se do kluka s tak trapným jménem vůbec někdo zamilovat?

Příběh o holkách pro kluky a o klucích pro holky
Autorka: Ivona Březinová

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 137×207 mm
ISBN: 978-80-271-0262-4
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Pomeranče v podprsence vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

„A proč se teda červenáš? Pojď ke mně, Medvídku. Podívej, jestli máš nějaké problémy, tak mi to řekni. No tak, Méďo, víš, že nechci, aby ses pral.“
„Prosím tě, mami, neříkej mi Méďo. Ani Medvídku. Nejsem žádný mimino.“
„No tak promiň, no.“ Máma se urazila a odešla do kuchyně.
Docela mě to mrzelo, ale když já toho Méďu fakt nesnáším. Už ve školce kvůli tomu na mě volali: „Méďo, kde máš Béďu?“ Hm Méďa Béďa. Fakticky si někdy připadám jako plyšová hračka s velkou kulatou hlavou a chlupatým bříškem, do kterého když bouchnete, ozve se brum – brum. (str. 27, 28)

O autorce

Ivona Březinová je oblíbenou a velmi aktivní autorkou. Píše knihy pro děti a mládež všech věkových kategorií. Její texty zahrnují nejrůznější žánry od autorské pohádky, dívčích románů až po fantasy. Nevyhýbá se náročnějším tématům, jako je například drogová závislost, sociální diskriminace a onemocnění nejbližších. Po akademické dráze na katedře bohemistiky Pedagogické fakulty UJEP v Ústí nad Labem se rozhodla zaměřit především na literární práci – kromě vlastní pestré autorské tvorby se věnuje také překladům knih pro děti ze slovenštiny, editorské činnosti a organizuje četné besedy a autorská čtení, díky kterým udržuje se svými čtenáři živý kontakt. Autorka za své publikace získala mnoho prestižních ocenění – Zlatá stuha, Suk – čteme všichni, Cena nakladatelství Albatros. Kniha Začarovaná třída byla v roce 2004 zapsána na Čestnou listinu Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu – IBBY. V tomtéž roce byla Ivona Březinová pasována na rytířku Řádu krásného slova. Její knihy jsou hojně překládány. Tvorba Ivony Březinové je také inspirována filmovými látkami. Popularitu si v nedávné době získaly knihy Kozí příběh – Pověsti staré Prahy a Kozí příběh se sýrem podle stejnojmenných animovaných filmů, kniha Saxána a Lexikon kouzel podle filmu Václava Vorlíčka a kniha Ať žijí rytíři! podle historického televizního seriálu pro děti.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak se blázní v době blahobytu
aneb okno do duše psychoterapeuta

Pešek, Roman

Pasparta, 2017

zobrazit info o knizeZávěrka
aneb ztížená možnost happy-endu

Urban, Miloš

Argo, 2017

zobrazit info o knizeDešťová hůl

Hájíček, Jiří

Host, 2017

zobrazit info o knizePomeranče v podprsence
Příběh o holkách pro klukya o klucích pro holky

Březinová, Ivona

Grada, 2017

Napsat komentář