Ukázka z knihy Podivná hra (Zuzana Pospíšilová)

podivna-hra-perex
Zuzana Pospíšilová si odskočila od dětských knih a rozhodla se potěšit dospělé čtenáře napínavým thrillerem. Hlavní hrdinka Karla prožívala normální život, dokud nedostala zprávu, která jí obrátila život vzhůru nohama. Opravdu ji někdo sleduje, nebo se „jen“ zbláznila?

Knihu Podivná hra od autorky Zuzany Pospíšilové vydalo
nakladatelství Cosmopolis.

„Co to je?“ divila se Lucka.

Voda udělala své. Vypadalo to pořád barevně, ale bylo to zkroucené do ruličky. Eliška to chtěla vylovit holýma rukama, ale Karla ji zastavila.

„Počkej, ať si nenamočíš rukávy. Voda je ledová, vyndáme to klacíkem.“

Kousek větvičky se na chatě našel vždycky.

„Co tam máte?“ zajímal se Marek.

„Nevíme,“ odpověděla popravdě Lucka.

„Ale hned se to dozvíme,“ žertovala Karla a přitom se snažila rozmotat barevnou ruličku.

Byl to terč. Takový dětský, na který se házejí míčky se suchými zipy. Na speciální látce se pak míčky přichytí. Spodní strana byla podlepená kartonem, který se ale při pobytu ve vodě totálně rozmočil. Tenhle terč znala. Holky ho kdysi měly, když chodily do školky. Terč se brzy polámal a suché zipy se z míčků začaly odlepovat, tak to museli vyhodit.

„Je to terč!“ hlásila tátovi Lucka.

To ho donutilo přijít.

„To je fakt hustý, pronesla Eliška. „U tebe v práci je zapíchnutý šíp a tady na chatě je zase terč!“

Karla se přestala usmívat a musela si přidřepnout, jak se jí udělalo nevolno. Marek si toho všiml a nejspíš mu došlo, že nad tím zase přemýšlí, a tak uhodil zhurta: „No bože. Kousek odtud je na cestě kontejner. Asi to někdo vyhodil a vítr to odnesl sem!“

„Ze zavřenýho kontejneru?“ zeptala se Karla tiše. Jejich kontejner má opravdu poklop s osmi malými uzavíratelnými otvory.

„Třeba byl plný, tak nešel zavřít. Dlouho jsme tu nebyli, tak nevíme!“ hájil svůj názor Marek.

Karla raději mlčela, ale na náladě jí to rozhodně nepřidalo.

Krb se pomalu rozhořel, tak se dalo začít dělat i něco vevnitř. Z polotovarů přichystala rychlý a jednoduchý oběd. Při rutinní činnosti, jakou je vaření, se jí myšlenky v hlavě doslova předháněly. Co když ten terč opravdu patří k šípu? Chce tím dát najevo, že číhá všude? A proč byl šíp červený a terč je z dětské hry? Dětský terč? Karle se málem zastavilo srdce. Omáčka na plotně vzkypěla, a to ji naštěstí vrátilo do života. Pane bože, to snad ne? Mají se snad terčem útoku stát její holky? Ne! To nesmí dopustit. Jak to, že je Marek pořád tak v klidu? Copak mu to nedochází? Nezajímá ho, že jde dětem o život? Je mu to jedno? O koho jiného by se měla opřít než o něj?

Karla se ze všech sil snažila před dětmi nedávat najevo znepokojení. Nemůže je děsit. Třeba všechny ty výhrůžky nejsou myšleny vážně. Třeba je to jenom nějaká hra. Někdo si hraje s její fantazií? Ale proč?

——————–

Rádi byste rozšířili svoji knihovnu o tento titul? S námi máte šanci. Stačí jen správně zodpovědět otázku v soutěži. Pět správných odpovědí bude odměněno.

O autorce

Zuzana PospíšilováZuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti. Z její bibliografie lze namátkou jmenovat Kouzelná třída, Kouzelná třída, příběh pokračuje (ukázka), Kouzelná třída: Další kouzlení (ukázka), Čarodějnice Eulálie (naše recenze) či Lumpíček a Rošťanda.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Grada

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePodivná hra

Pospíšilová, Zuzana

Cosmopolis, 2017

Napsat komentář