Získejte skutečný příběh o nemluvné tetě Haně

hana-perex
Přestože má Mira od rodičů zakázáno chodit k zamrzlé řece, rozhodně si nemíní nechat ujít dobrodružství s kamarády v podobě projížďky na ledových krách. To, že z jedné z nich spadne, je však pouze první tragédií, která ji potká.

Prověrka opravdovosti lidského života

Třetí román úspěšné české autorky.

Existuje-li něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení. A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí jiným. Jenže co když je přesto nevinen? Co když je to všechno jen shoda okolností a člověk je pouze bezmocným nástrojem osudu?

Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se přes zákaz rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tím, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a odhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra.

Příběh, který vychází ze skutečných událostí, popisuje Alena Mornštajnová ve strhujícím tempu a se smyslem pro dramatičnost, až má čtenář pocit, že sleduje napínavý film. Zůstává jen otázka, zda se kra osudu nakonec přece jen rozpustí…

 

Hana

Autorka: Alena Mornštajnová

Vydalo: nakladatelství Host
Počet stran: 306
Vazba: vázaná
Vydáno: 3/2017
ISBN: 978-80-7491-940-4

Přečtěte si více o knize Hana, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. Také si můžete prolistovat krátkou ukázku a přečíst náš článek.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

„Na shledanou, paní Karásková,“ zavolala Jarmilka, „a děkuju.“ Pohodila dlouhým blonďatým copem, který jsem jí docela nekamarádsky záviděla, protože ji za něj obdivně tahali všichni kluci ze třídy, nevinně se na maminku usmála a kousla do koláčku.
Na konci ulice jsem zabočila doleva.
„Kam to jdeš?“ zeptala se Jarmilka a trhla popruhem, aby mě zastavila. „Přece nebudeme obcházet celé město.“
„Nechci, aby maminka viděla, že jdu k řece.“
„Za roh přece nevidí.“
Rozhlédla jsem se po ulici. V prvním patře oprýskaného domu se pohnula záclona. Možná se mi to jen zdálo nebo možná stará Beneška hlídkovala u okna, aby věděla o všem, co se kolem náměstí šustne. Přidala jsem do kroku. „Nikdy nevíš. Někoho potkáme a bude zle.“ (str. 12)

 

O autorce

alena-mornstajnovaAlena Mornštajnová  (nar. 1963) vystudovala angličtinu a češtinu na Filozofické fakultě Ostravské univerzity. V současné době pracuje jako lektorka anglického jazyka a překladatelka. Žije ve Valašském Meziříčí. Debutovala v roce 2013 románem Slepá mapa, který se dostal do užší nominace na Cenu Česká kniha 2014. Její druhý román Hotýlek vyšel v roce 2015.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Hana

Je konec února roku 1954 a Mira s kamarády netrpělivě běhá každé odpoledne k řece, aby zjistila, jestli led na řece konečně povoluje. Od té doby, co jí a Jarmilce Stejskalové vyprávěli starší kamarádi Eda s Mirkem Zedníčkovými o dobrodružné projížďce na krách, netěší se na nic jiného, i když má od rodičů vysloveně zakázáno k vodě chodit. Přesto se sem jednoho dne po obědě vydávají a nebýt toho, že Mira z kry sklouzne, rodiče by se nemuseli nic dozvědět. Jenže stalo se a za trest nedostane na rodinné oslavě zákusek. Tato nevinná příhoda však pro devítiletou holčičku znamená zásadní životní zvrat. Proč? To už si přečtěte sami ve třetím románu Aleny Mornštajnové, který je inspirován skutečnými událostmi.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Hana vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Hana
probíhá od 16. do 29. března 2017.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 romány Hana

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHana

Mornštajnová, Alena

Host, 2017

Napsat komentář