Ženy – hybatelky dějin

Žena
Významné ženské postavy lidských dějin jsou hlavní náplní dnešních knižních tipů. Seznámíme vás v nich s talentovanou matematičkou a fyzičkou, která radila Einsteinovi, s českou královnou Gutou Habsburskou a také s významnou českou středověkou legendou o svaté Kateřině.

Geniálního fyzika Alberta Einsteina zná každý. Slyšeli jste ale někdy o jeho manželce? Věděli jste, že také studovala fyziku, a dokonce byla Einsteinovou spolužačkou? V dobách, kdy ženy měly své jasně dané místo v domácnosti, se mladá srbská dívka vzepřela a prý se i osobně zasloužila o nejslavnější objev svého pozdějšího manžela. Začtěte se do příběhu Marie Benedictové o fascinující a inteligentní ženě, nadané matematičce a fyzičce.

V roce 1896 přišla Mileva Marićová zvaná Mitza do Curychu. Jednadvacetiletá dívka z malého srbského městečka se zapsala ke studiu fyziky na prestižní Polytechnice v době, kdy vzdělávání žen bylo ještě naprostou výjimkou. Dívky se měly učit vést domácnost a nepronikat do hájemství mužů. A tak nebylo divu, že se Mitza na každém kroku setkávala s opovržením, ponižováním a nepřátelstvím. Všichni ale takoví nebyli. Jednoho ze spolužáků zaujala natolik, že se jí začal dokonce i dvořit. Jmenoval se Albert Einstein a nakonec ji přesvědčil, aby se stala jeho ženou.
Tohle ale víme už z oficiálních životopisů. Dočteme se tam, že byla Einsteinovi oddanou ženou a příkladnou matkou tří dětí. Jakou roli sehrála Mitza v Einsteinově průkopnické práci, včetně slavné teorie relativity? Byla to snad dokonce ona, kdo položil matematický základ objevu? Celý vědecký svět už bezmála století vede na toto téma vášnivé debaty. Přímé důkazy neexistují, ale určitou indicií zůstává, že Einstein své první ženě věnoval celou finanční odměnu po převzetí Nobelovy ceny.

Einstein & Einstein

Geniální žena skrytá ve stínu Alberta Einsteina
Autorka: Marie Benedictová

Přeložil: Filip Klausner

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 132×206 mm
ISBN: 978-80-7359-511-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Einstein & Einstein vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka

Na polytechniku mě přivedlo odhodlání naučit se fyziku a matematiku, nikoli touha si tu najít přátele nebo někoho potěšit. Tento prostý fakt jsem si v duchu připomněla, když jsem sbírala odvahu postavit se tváří v tvář svému učiteli.
Profesor Heinrich Martin Weber a já jsme hleděli jeden na druhého. Odstrašující vzhled proslulého profesora fyziky, muže s dlouhým nosem, hustým obočím a přepečlivě pěstěným vousem, odpovídal jeho pověsti.
Čekala jsem, až promluví.

O autorce

Marie BenedictováMarie Benedictová je právnička s více než desetiletou praxí advokátky u dvou předních amerických advokátních kanceláří. Je absolventkou právnické fakulty Bostonské univerzity a na Boston College vystudovala historii a dějiny umění. Zavalená prací začala snít o tom, že jednou bude psát i něco jiného než právnické dokumenty. Lákala ji představa, že by mohla „cestovat do minulosti“ a odkrývat tajemství, vyprávět příběhy, především osudy zajímavých, silných žen, které zasáhly do historie. A tak se do toho jednoho dne pustila. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat
„Už jako malá jsem zbožňovala knihy, které mě zaváděly do jiných dob a časů,“ vypráví dnes již populární a úspěšná autorka. „Toužila jsem být těmi hrdiny, o kterých jsem četla. Teď, jako spisovatelka, si ten dětský sen plním. Cestuju časem a své čtenáře beru s sebou.“
Čtenáři, a to i čeští, ji ale znají i jako Heather Terrellovou. Pod tímto pseudonymem napsala například dva působivé historické romány, které již také vyšly v nakladatelství Metafora. Kukla motýla, tajemný příběh ztracených obrazů, zavede čtenáře do Holandska 17. století, do zrůdného světa nacistických válečných zločinů i do uměleckých kruhů dnešní doby. O tom, co způsobila krádež dávné mapy a proč stín středověkých čínských mořeplavců sahá až do dnešních dob, vypráví napínavý román Zloděj map.

Zdroj obrázku a textu: Metafora

————————————————

Oldřiška Ciprová patří již řadu let mezi nejoblíbenější české autorky historických románů. Její talent ve vykreslování zajímavých lidských osudů a důraz na emocionální stránky postav činí její knihy tak neodolatelné především pro milovníky dávné historie. Tentokrát vás seznámí s Gutou Habsburskou, první manželkou českého krále Václava II.

Guta Habsburská stojí po boku Václava, Přemyslovce, kterým pro jeho strach ze tmy a koček nemálo českých pánů pohrdá, byť se má Václav brzy stát jejich králem. Guta si klade otázku, zda si takového manžela dokáže vážit. Ve chvíli, kdy její srdce konečně pookřeje, na scénu vstoupí šarmantní a tajemný Záviš z Falkenštejna. Karty jsou rozdány…

Guta Habsburská

Slabý král, mladá královna a mocný Záviš
Autorka: Oldřiška Ciprová

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7543-257-5
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Guta Habsburská od nakladatelství Alpress si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Bože, jak je krásná, letělo mu hlavou.
Rozpuštěné vlasy barvy tekutého zlata jí spadaly až ke kolenům. Nahoře byly sčesané z čela a uchycené korunkou vyrobenou francouzským zlatníkem. Bílé perly zvýrazňovaly barvu jejích očí, které Václava včera tak zaujaly, šaty z bílého aksamitu barvy mraků měla protkané stříbrnými nitkami, co nejspíš pocházely z padajících hvězd. Ach, dobrý Bože!
Václav se při pomyšlení, že se Guta stane skutečně jeho ženou, téměř nemohl pohnout.
A pak se octla před ním. Když na něj pohlédla, v jejích očích četl otázky: jaká budoucnost nás čeká? Jaký bude náš společný život?

O autorce

Oldřiška CiprováOldřiška Ciprová

Divadlo a četba, to byly dvě lásky této nadějné plzeňské autorky, než se sama pustila do vlastní tvorby. Po studiích na Západočeské univerzitě účinně skloubila své herecké působení s psaním knih na historická témata. Ráda si vybírá náměty z dávné historie, ale zajímají ji také mezilidské vztahy a city.

Zdroj obrázku a textu: Alpress

Přečtěte si také o dalších knihách autorky:

zobrazit info o knize zobrazit info o knize zobrazit info o knize

————————————————

Svatá Kateřina Alexandrijská byla, jak praví legenda, křesťanskou mučednicí. Údajně žila někdy kolem roku 300. Ve středověku patřila mezi nejoblíbenější křesťanské světce. Po odmítnutí sňatku s pohanským císařem se Kateřina zaslíbila Kristu. Zhrzený nápadník těžce nesl odmítnutí, nejprve se pokusil Kateřině její víru vyvrátit, později ji nechal zbičovat a nakonec i popravit. Rukopis této legendy vznikl v 2. polovině 14. století, přesná datace a skutečný autor jsou dodnes záhadou. Do dnešních dní se zachoval rukopis z 15. století, který je uložen v Moravském zemském archivu v Brně.

Stěžejní dílo české hagiografické literatury, veršovaná legenda Život svaté Kateřiny, datovaná do třetí čtvrtiny čtrnáctého století, se vyznačuje nejen promyšlenou instrumentací textu, alegoričností, obrazným viděním a barevnou symbolikou, ale též úsilím o psychologickou motivaci jednání a prostoupením jevového a duchovního světa. Reeditovaný svazek umožňuje dnešnímu čtenáři vnímat půvabný příběh duchovní lásky v původním staročeském znění, které k vydání připravil Eduard Petrů podle kritického vydání Václava Vážného, a současně ho v zrcadlovém uspořádání porovnat se zdařilým moderním překladem Jiřího Pelána.

Život svaté Kateřiny

Autor: Neznámý
Editor: Eduard Petrů

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7491-748-6
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Život svaté Kateřiny vydalo nakladatelství Host.

Ukázka

V Řecku za pradávné doby
žil jeden císař plný zloby,
ten vládl nad všemi králi,
co nad pohanstvem panovali
v zemích sousedních i v dáli.
Toho Maxenciem zvali,
jak nám staré knihy praví.
Jeho násilné, zlé mravy
spáchaly tolik příkoří,
že jeho jméno všechny v hoři
tížilo hůř nežli kámen;
pohanský lid, hrůzou zmámen,
třásl se před jeho zrakem
jako kuře před luňákem.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

A jaká je vaše nejoblíbenější ženská historická postava? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEinstein & Einstein
Geniální žena skrytá ve stínu Alberta Einsteina

Benedictová, Marie

Metafora, 2017

zobrazit info o knizeGuta Habsburská
Slabý král, mladá královna a mocný Záviš

Ciprová, Oldřiška

Alpress, 2017

zobrazit info o knizeŽivot svaté Kateřiny

Host, 2016

Napsat komentář