Vražedný Noční pták

Noční lov (předprodej) - Ukázka
Tiše jako sova vniká v noci do domů těch, které si přeje ztrestat. Beze stopy mizí a za sebou zanechává zkázu. Kdo zastaví řádění Nočního ptáka?

Druhé pokračování krimithrillerů britsko-slovenského autora Roberta Bryndzy s detektivkou šéfinspektorkou Erikou Fosterovou v hlavní roli se jmenuje Noční lov. Stejně jako první díl s názvem Dívka v ledu (na knihu si můžete přečíst recenzi) jej vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Pokud jste příběh „Sněhurky“ zamrzlé v ledovém jezírku četli, pak jste asi stejně jako já na pokračování nedočkavě čekali. A musím říct, že po dočtení Nočního lovu jsem snad ještě více zvědavá na další část. A není to jen díky zajímavým zápletkám, které Robert Bryndza vymýšlí. Vždyť když se to vezme jen jako holý fakt, pak vlastně na tom, že lidé vyšinutí z normálu nějakým utrpením začnou vraždit, není ani zase tolik zajímavého. Kolik případů týraných žen, které zavraždí svého tyrana v sebeobraně nebo když přeteče jejich pohár únosnosti, se již stalo? Určitě mnoho. Přesto však Bryndza dokáže dané téma zpracovat jinak, po svém a čtenáře zaujme.

V jeho knihách hraje prim dokonale propracovaná psychologie jednotlivých postav. Ať již jde o pachatele nebo o jeho pronásledovatele, všem věnuje soustředěnou pozornost. Pro čtenáře je díky tomu snadné se do postav vcítit, souznít s nimi a prožívat nejen jejich vnější, ale především vnitřní utrpení. Je proto například zvědavý, jak a kdy se Erika vyrovná se ztrátou svého manžela. Jestli i ona nakonec opět zažije pocit štěstí.

Erika je totiž stále uzavřená a plná výčitek. Dokáže se cítit dobře pouze ve společnosti homosexuálního forenzního patologa Isaaka Stronga. A právě z večeře u něj je spolu s ním odvolána k případu podezřelého úmrtí. Muž, praktický lékař, je nalezen zadušen pomocí sebevražedného pytle, nahý a svázaný. Už na první pohled je zřejmé, že nejde o sebevraždu, ale stopy nejsou nalezeny skoro žádné. Erika a její tým prověřují rodinu, ale že by vrahem byl někdo z nich…? Navíc záhy stejným způsobem zemře další muž, slavný moderátor, a možnost prosté vraždy v rodině padá. Série šíleného nočního lovce však nekonč,í a jak je zvykem u dobrých thrillerů, každý je v ohrožení života.

Přestože autor tentokrát velice brzy odhalí identitu vraha, i jeho pohnutky, zůstává čtenář v napětí, jak vše vyvrcholí, kdo bude další obětí, či jak to bude vypadat, když se cesty Nočního ptáka a Eriky protnou. Robert Bryndza tak dokonale pošlapal moji teorii, že pachatel má být utajen do poslední chvíle. Zjevně to není nutné, obzvláště sleduje-li tím autor nějaký svůj záměr. Při čtení jsem si připadala jako malé dítě, které sice dobře ví, že za rohem na něj táta udělá „baf“, ale stejně se vyděsí – přesně tak mě šokovalo finále případu.

Předností Roberta Bryndzy však není jen schopnost napínat a šokovat své čtenáře. Umí i barvitě popisovat:

U drátěného plotu, který odděloval zahradu od špinavé cestičky, rostl mohutný strom. V jednom místě se pletivo zařezávalo do kmene a zrezavělá kovová tyč rozšklebila záhyby kůry, takže vypadala jako velká ústa bez rtů. (str.10)

A do úst svých hrdinů vkládá různé moudré promluvy:

„Já to vnímám tak, že špatní lidé jsou všude. Na světě je hodně dobra, ale taky spousta zla. Jsou tady lidi, kteří dělají hrozné a špatné věci. A vy se musíte zaměřit na to, co můžete udělat. Musíte se zaměřit na ty, které můžete dostat. Vím, že to zní hodně zjednodušeně, ale dlouho mi to trvalo, než jsem to pochopila. A díky tomu jsem získala určitý klid.“ (str. 202)

Nebo postřehy:

Je směšné, jak hodně toho máme společného – ten vrah a já, uvažovala Erika. Pochybují o našich schopnostech, protože jsme (…).  (str. 233)

A rozhodně si umí získat čtenáře na svou stranu. Třeba i umanutostí své hlavní hrdinky:

„Eriko, nemůžeš spasit celý svět:“

„Ale můžu se o to alespoň pokusit,“ řekla a utřela si slzy. (str. 420–421)

Robert Bryndza zkrátka asi udělal dobře, když přesedlal od humorné romantiky k dramatičtějšímu žánru, protože na rozdíl od ní mu thrillery s Erikou Fosterovou zajistí světovou proslulost. Pokud mi nevěříte, přesvědčte se sami…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNoční lov

Bryndza, Robert

Cosmopolis, 2017

Napsat komentář