Tvorba českých autorů

Tipy_tvorba ceskych autoru freephotosbank
Dnešní knižní tipy jsou napěchované humorem, láskou, starostmi, osobními a manželskými krizemi i strachem ze změn. Ponořte se do příběhů oblíbených českých spisovatelů.

Basta fidli je sbírka Jiřího Žáčka plná humorných a satirických výroků o světě, který není zdaleka tak srozumitelný, jak si myslíme.

Basta fidli neboli Tak pravil XY

Autor: Jiří Žáček

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7244-407-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Basta fidli neboli Tak pravil XY vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

„Já také vím, že nic nevím,“ říkával XY v dobrém rozmaru, „ale na rozdíl od Sokrata nejsem chlubivý.“ XY se vyjadřuje ke všemu, co ho těší i rozčiluje, a tedy i k tomu, o čem nemá ani páru. Je proměnlivý jako chameleon: pravdomluvný lhář, smutný vtipálek, nesnesitelný sympaťák, poťouchlý patetik, nemravný moralista, láskyplný kazisvět. Přes všecky tajné sympatie, které k němu pociťujeme, autor upozorňuje, že s mnoha jeho výroky upřímně nesouhlasí a některé ho dokonce pobuřují. Ale když už máme svobodu slova, XY nepodléhá cenzuře.

 

Ukázka z knihy

Jiri Zacek_Basta fidli ukazka

 

Jiří Žáček

Jiří Žáček se narodil 6. listopadu 1945 v Chomutově. Dětství a školní léta prožil v jihočeských Strakonicích. Vystudoval Střední průmyslovou školu stavební ve Volyni (1959–1963) a stavební fakultu ČVUT v Praze (1963–1970). Po tříleté praxi na vodohospodářské správě v Benešově u Prahy dezertoval od inženýrství k literatuře. Do roku 1991 pracoval jako redaktor nakladatelství Československý spisovatel, necelý půlrok v nakladatelství Carmen, v létech 1992–1994 v časopise Vlasta. Od té doby je spisovatelem na volné noze. Žije v Praze, je ženatý a má dvě děti. Pro děti napsal např. Hádanky a luštěniny, pro dospělé mj. Knihu čtyřverší, o obou těchto dílech si můžete přečíst více v našem článku. Potěší vás také Ezopovy bajky,
Český satirikon či Encyklopedie pro děti 21. století.

Informace byly čerpány z autorských stránek Jiřího Žáčka.

————————————————

Novela Josefa Pánka Láska v době globálních klimatických změn vypráví o globální vesnici zvané Země, nelogičnosti rasismu i nevyzpytatelných cestách srdce, a hlavně o tom, jak se všichni bojíme změn, zatímco ta největší z nich se odehrává kolem nás a nad našimi hlavami.

Láska v době globálních klimatických změn

Autor: Josef Pánek

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 140×213 mm
ISBN: 978-80-257-1922-0
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Láska v době globálních klimatických změn
vydalo nakladatelství Argo.

V životě jste nebyli v Indii, představte si to. Teď se ocitnete v indickém Bangalore, uprostřed kraválu, smradu, vřavy dopravy a lidí, a nemáte proti tomu obranu. Jste v bezpečí hotelu a konferenčního centra, a přesto jste vyděšenej jak malej králík. Odvážíte se ven a dojdete do slumu. V nepřehledném davu žen v sárí uvidíte indickou dívku v obyčejném triku a džínách. Vyfotíte si ji, protože je to jediné, co vás neleká. Ona si toho všimne a řekne vám plynnou angličtinou, ať její fotku okamžitě smažete. Pokrčíte rameny, vyhovíte jí a hodíte celou příhodu za hlavu.

 

Josef Pánek

Josef Pánek se narodil roku 1966. Studoval v Praze, žil v Norsku a Austrálii, nyní žije v ČR. Vydal sbírku povídek Kopáč opálů (2013), kterou vydalo nakladatelství Triton.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Příhody humorné i smutné provázejí hrdinu knihy Ivana Krejčího životem při hledání partnera i při snaze o zplození vlastního potomka. Česká čtyřka aneb Všechno mělo být jinak vás dojme i pobaví.

Česká čtyřka aneb Všechno mělo být jinak

Autor: Ivan Krejčí
Ilustroval: Lubomír Lichý

Počet stran: 560
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7505-598-9
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Česká čtyřka aneb Všechno mělo být jinak
vydalo nakladatelství XYZ.

Humorně laděný román o mladíkovi, kterému osud nadělil jedno varle, zadrhávání v řeči, a aby toho neměl málo, i lásku ke stejnému pohlaví. Nic z toho si nepřál, naopak vždy toužil žít stejně jako ostatní heterosexuálové: najít si ženu, založit rodinu, vychovat děti… I když mu to nevyšlo s ženou, ostatních ideálů se nevzdal a šel za svým cílem s buldočím zaujetím.

 

Ukázka z knihy

Ivan Krejci_Ceska ctyrka

Přečtěte si další ukázku.

————————————————

Po úspěšných románech Selský baroko a Rybí krev završuje Jiří Hájíček svou volnou „venkovskou trilogii morálního neklidu“. Po předešlých literárních sondách obrácených do minulosti české vesnice nyní následuje román ze současnosti Dešťová hůl.

Dešťová hůl

Autor: Jiří Hájíček

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-773-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Dešťová hůl vydalo nakladatelství Host.

Zbyněk, profesí správce pozemků, se po mnoha letech setkává se svou dávnou láskou, aby jí pomohl se zdánlivě jednoduchým majetkoprávním problémem. Vrací se na venkov, do míst svého dětství a dospívání, a postupně se zaplete do nejasných okolností sporu o pozemek, ale také do své osobní a manželské krize. Potýká se s nespavostí, bloudí krajinou a katastrálními mapami a nad ním se jako přízrak vznáší bláznivý venkovský aviatik z osmnáctého století. Ve zlomovém okamžiku vyráží Zbyněk s tváří pomalovanou válečnými barvami do boje za to, aby se jednoho rána „nevzbudil jako někdo jinej“.

 

Ukázka z knihy

Zataženými závěsy ještě nepronikalo žádné světlo. Z ulice nepřicházel hluk. V pokoji s klavírem stál v předklonu opřený o naleštěné bílé křídlo, hlavu v dlaních. Parkety měkce vrzaly, a i když našlapovala bosa a opatrně, musel ji slyšet. Neotočil se. Stála tam na prahu v noční košilce na ramínka. Vrátila se do kuchyně a podívala se na červený displej, svítící do tmy z vestavěné elektrické trouby. Ukazoval 4:07. Chvíli seděla u stolu, v šeru nad sebou tušila vysoký strop se štuky a ve vitrínce u okna kávový servis po prababičce. Zahleděla se zblízka na tu zdobenou soupravu, kterou si prababička vysloužila ve Vídni a která byla snad už tehdy starožitná. Symbol měšťanských ctností. Klid a umírněnost. Vtom do ulice vjelo nákladní auto. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jiří Hájíček

Jiri-HajicekJiří Hájíček (* 1967) vyrůstal na jihočeském venkově, kde později i pracoval. V současnosti žije v Českých Budějovicích. Od konce 90. let vydal tři sbírky povídek, Snídaně na refýži (1998), Dřevěný nůž (2004) a Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku (2014), a novely Zloději zelených koni (2001) a Fotbalové deníky (2007). První Hájíčkův román Dobrodruzi hlavního proudu vyšel v roce 2002. Oba následující autorovy romány, Selský baroko (2005) i Rybí krev (2012), byly oceněny Magnesií Literou. Svou volnou „venkovskou trilogii morálního neklidu“ završil románem Dešťová hůl (2016). Jiří Hájíček patří k nejúspěšnějším současným českým spisovatelům. Jeho knihy vyšly v angličtině, italštině, maďarštině, chorvatštině, makedonštině, běloruštině, polštině a bulharštině. V září 2016 měl premiéru film natočený podle jeho knihy Zloději zelených koní.

Informace o autorovi a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete řadu zajímavých knih za skvělé ceny.

Máte rádi tvorbu českých autorů? Napište nám svůj názor v komentářích.

Úvodní fotka pochází ze stránek freephotosbank.com.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBasta fidli neboli Tak pravil XY

Žáček, Jiří

Šulc-Švarc, 2017

zobrazit info o knizeLáska v době globálních klimatických změn

Pánek, Josef

Argo, 2017

zobrazit info o knizeČeská čtyřka aneb Všechno mělo být jinak

Krejčí, Ivan

XYZ, 2017

zobrazit info o knizeDešťová hůl

Hájíček, Jiří

Host, 2016

Napsat komentář