Alex Cross na lopatkách?

primy_zasah_nahled
Alex Cross a jeho žena Bree Stoneová mají plné ruce práce s vyšetřováním zločinů a doma jim zatím stavební firma přebudovává kuchyň. Ani jeden však netuší, že zvládnout domácí chaos a vypátrat pachatele, který nenechává stopy, nebude tou největší životní zkouškou, jež je čeká…

James Patterson (*1947) je patrně nejplodnějším současným americkým autorem a jeho jméno je zapsáno dokonce v Guinnessově knize rekordů v rubrice počet vydaných výtisků knih. Své nápady ať již pro děti (Můj nejhorší školní rok, Můj brácha robot, Lovci pokladů a jiné série) či pro dospělé (cykly Ženský vyšetřovaci klub, Alex Cross, Michael Bennet a mnohé další) chrlí neuvěřitelným tempem a i z tohoto důvodu se obklopuje mnoha spoluautory. Sérii s Alexem Crossem však píše sám a musím říct, že moc dobře.

Nově v češtině vydaný díl s názvem Přímý zásah se však od případu s názvem Šťastné a veselé liší tím, že jeho konec je velice otevřený, jako by snad ani nešlo o ucelený román, ale jen o jeho první část, a rozhodně není veselý. Naopak, Přímý zásah je thrillerovým čtením, které vás bude v noci děsit.

Může za to již „úvodní“ příběh, zabírající více než polovinu stran knihy. V něm Alex hledá pachatele několikanásobné vraždy v masážním salónu, z něhož navíc zjevně byla unesena jedna vietnamská pracovnice, a jeho žena Bree se potýká s únoskyní malých dětí. Do toho v prostřizích vystupuje záhadný Marcus Sundey alias Theirry Mulch, který špehuje spolu se svou přítelkyní celou Alexovu rodinu a spřádá si jakýsi svůj vlastní zrůdný plán – chce Crosse srazit na kolena, zcela jej ochromit, zničit onu gloriolu úspěchu, která se nad policistou a psychologem v jedné osobě vznáší. Ve svém počínání překračuje veškeré hranice – pod rouškou tmy se vkrade do domu a umístí si v něm kamery a odposlechy.

Ve chvíli, kdy Alex s Bree svého pachatele dopadnou a těší se na klidný velikonoční čas s dětmi, přijde ten nejkrutější zásah do jejich života. Alex pak v naprosté beznaději dokonce přemýšlí o sebevraždě. On, psycholog, hrdina a takřka pohádková postava, se ocitá zcela na kolenou…

Celé hodiny jsem kráčel v naprostém šoku ulicemi Washingtonu střídavě katatonický a přemožený žalem a plačící. Lidé, kteří mě míjeli na chodnících, mě míjeli jako tvorové z jiného života. Jejich smích mi připomínal cizí jazyk, který už nikdy nepochopím. (str. 318)

Až tak si s ústřední postavou pohrála představivost jeho tvůrce. Čtenáři zatrne a po dočtení se k bezvýchodnému konci touží mít v ruce ihned pokračování, aby věděl, jak příběh dopadne. Jako by nestačilo jen vyřešení případů vražd a únosů, jako by se autorovi již zajedly šťastné konce a toužil své čtenáře napínat nejen po čas čtení, ale i dál při čekání na vydání dalšího dílu. Takto masochisticky přerušují děj snad jen reklamy komerčních televizí. A nebo Jo Nesbø, ten přeci nechal své čtenáře truchlit pro svého hrdinu Harryho Holea, aby ho v dalším románu vzkřísil z mrtvých…

Máte-li chuť na pořádnou dávku napínavého čtení, kde však ani na konci nevíte, jak vše dopadne, určitě po novince Přímý zásah z nakladatelství Alpress sáhněte. Rozhodně vás nezklame.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřímý zásah

Patterson, James

Alpress, 2016

Napsat komentář