Četba pro větší děti

tipy pro děti
Dnes jsme připravili tipy na knihy pro větší dětské čtenáře. Seznámí se s takovými hlavními hrdiny jako je Serafina (napůl člověk, napůl šelma), Krtník či polodvojčata Praslík a Sprejda.  Tak směle do toho a přeneste se do jejich světů plných zábavy, dobrodružství i napětí.

Praslík a Sprejda jsou jako oheň a voda, přesto si spolu užijí řadu dobrodružství. Mají řadu bláznivých nápadů, které se nebojí realizovat jako např. bydlení ve výtahu. A jak dopadne jejich snaha oženit se?

Pozveme vás do knížky, která už pro malé děti ani není. Je to legrační, trochu bláznivý svět. A stejně tak i rodina. Jeden chlapeček se voní a sprejuje, druhý se většinou ani nemyje a někdy má ve vlasech brouky. Maminka pracuje v továrně břichem, a jak dýchá, zapíná stroj. Může v práci spát! Jenže pak sebou jen cuká. Chlapci chodí do školy jen proto, aby tam došli oba v úplně stejnou chvíli. Víc nečekají. Umějí se zavrtávat a nesnášejí tatínkovy pohádky. Když vyrostou a vystěhují se z domova, rozhodnou se bydlet ve výtahu. Aby jim nepadaly peřinky, musí si je přivázat. A když si chtějí číst, musí výtahem jezdit. Rádi by se oženili. Jenže dát si schůzku ve výtahu nedopadne dobře… V tomto světě se Vám rychle začne líbit!

Ukázka z knihy

Praslik a SprejdaJedna maminka a jeden tatínek měli dva chlapečky. Jeden se jmenoval Toník, ale říkalo se mu od určité doby Voník, pak dokonce s  nástupem sprejových voňavek Sprejda. Mladší se jmenoval jinak, ale protože se mu říkalo přezdívkou odjakživa, tak postupně rodina jeho skutečné jméno zapomněla.
Chlapci to byli hodní a šikovní. I když s určitými rozdíly. Sprejda si například každý den vymyslel nějakou hru a sám ji i hrál, sám se i pochválil, a když zlobil, sám si i nařezal. Rodina o něm proto někdy dlouhé dny ani nevěděla a netušila, čím se zabývá. (str. 6)

Seznamte se s polodvojčaty blíže prostřednictvím pokračování ukázky.

Praslík a Sprejda

Polodvojčata
Autor: Jindřich Kabát
Ilustrovala: Alena Schulz

Počet stran: 64
Vazba: brožovaná
Formát: 112×165 mm
ISBN: 978-7553-227-5
Doporučená cena: 69 Kč

 

Knihu Praslík a Sprejda vydalo nakladatelství Triton.

O autorovi

PhDr. Jindřich Kabát je psycholog a psychopatolog. Tento univerzitní profesor zaměřený na psychopatologickou diagnostiku a sociální psychologii, na problém svobody, manipulace a totality působil část života na zahraničních univerzitách. Napsal jak odborné, tak i beletristické knihy, např. Psychologie komunismu (naše recenze), Groh či Útěk.

————————————————

Seznamte se s hlavní hrdinkou, která vlastně neexistuje a pátrá po planetě, kde žijí její kamarádky. Petr Stančík a Box Toy vytvořili unikátní knihu plnou krásných ilustrací a s opravdovou vyvrtanou dírou.

Už jste četli pohádku, jejiž hlavní hrdinka vůbec není? Teď máte možnost. Artová kniha spisovatele Petra Stančíka (cena Magnesia Litera za román Mlýn na mumie) a výtvarnice Toy Box (Zlatá stuha za komiks Moje kniha Vinnetou) vypráví napínavý příběh osamělé díry, která v gastrokosmu jedné kuchyně hledá planetu, na které žijí její kamarádky. Kniha je výjimečná i tím, že do ní bude provrtaná opravdová díra, skrze níž můžete třeba vyfukovat bubliny, nebo pít limonádu brčkem. Text doprovodí 40 krásných celostránkových ilustrací, takže na své si přijdou i děti, které ještě nedovedou číst. Teď máte možnost pomoci této unikátní knize na svět a vydat se s ní na dobrodružnou cestu plnou fantazie a vůně čerstvě umleté kávy.

O dire z trychtyre

O díře z trychtýře

Autor: Petr Stančík
Ilustrovala: Box Toy

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 178×235 mm
ISBN: 978-80-257-2006-6
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu O díře z trychtýře vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

petr-stancikPetr Stančík (*1968) vstoupil do literatury pod pseudonymem Odillo Stradický ze Strdic, od roku 2007 publikuje pod svým občanským jménem. Pro dospělé vydal mimo jiné příběh o prvním českém superhrdinovi Pérák nebo gastronomicko-pornograficko-filozofický thriller Mlýn na mumie (Magnesia Litera 2015 za prózu, Nejlepší audiokniha roku 2015), pro děti zase juvenilní horor Mrkev ho vcucla pod zem a sérii pohádek s jezevcem Chrujdou. Napsal také historickou monografii Kaple Božího Těla a Krve a Bratrstvo obruče s kladivem o zničeném Šalomounové chrámu ve středu Nového Města pražského. Je rovněž autorem několika vynálezů, například raketového pluhu nebo kyvadla, poháněného tangenciálně vrtulí. Zabývá se též perifyzikou a experimentální eschatologií.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Druhé město

————————————————

Serafina se vrací zpět a musí se vyrovnat s tím, že je napůl člověk a napůl šelma a časem zjišťuje, že nezapadá ani do jednoho světa. K tomu všemu se opět o slovo hlásí všude číhající zlo…

Druhý díl ze světa temné magie, odvahy a přátelství.
Serafina porazila tajemného muže v černém plášti a současně zjistila, že není obyčejnou dívkou, ale napůl šelmou. Nyní se vydává každou noc do lesa a učí se, jak v něm přežít. Avšak brzy zjistí, že uvízla mezi dvěma světy: Je moc divoká na honosný dům, nádherné šaty a velkolepé plesy, a naopak příliš lidská, aby se připojila ke své rodině v lese.
Když na dům začnou útočit zlověstná zvířata, je Serafina jediná, kdo se jim může postavit. Kdo za těmi útoky stojí a hraje v nich nějakou roli zničený černý plášť? Útoky se stupňují a Serafina si uvědomí, že zlo sahá mnohem dále, než si kdy byla ochotná připustit. Zvládne odvrátit děsivou hrozbu a přijmout svůj osud?

Ukázka z knihy

Serafina se kradla podrostem v měsícem zalitém lese, plížila se nízko u země s očima upřenýma na kořist. Jen pár kroků před ní velká lesní krysa hryzala brouka, jehož si před chvílí vyhrabala. Dívčino srdce tlouklo silně a vytrvale do rytmu jejích pomalých tichých kroků. Svaly připravené k úderu jí kypěly energií. Nespěchala. Pohnula rameny dopředu a dozadu, aby našla správný úhel pro svůj útok, a čekala na pravou chvíli. Když se krysa sehnula, aby vyhrabala dalšího brouka, Serafina naskočila.
Právě v tu chvíli ji krysa koutkem oka zahlédla. Dívka nechápala, proč tolik lesních tvorů při pohledu na ni strne hrůzou. Kdyby z temnoty lesa zaútočila smrt s tesáky a drápy na ni, bojovala by. Nebo by utekla. (str. 9)

Zda Serafina uspěla, odhaluje pokračování ukázky.

Serafina a čarodějná hůl

Autor: Robert Beatty
Přeložila: Jana Jášová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-7544-265-9
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Serafina a čarodějná hůl vydalo nakladatelství CooBoo.

O autorovi

Robert Beatty žije v horách Blue Ridge u Ashevillu v Severní Karolíně se svou ženou a třemi dcerami, pro které pčedevším píše své příběhy. Nyní je na plný úvazek spisovatelem, ale dříve se živil programováním, robotikou a také pracoval v časopisu Narrative. Zajímá ho historie, příroda, rád jezdil na koni, čte knihy Jane Austenové a miluje psy a kočky. Česky zatím vyšly dvě knihy, a to Serafina a černý plášť a Serafina a čarodějná hůl.

————————————————

Pokud máte rádi detektivní příběhy a zvířata, zajisté oceníte další knižní tip.  Hlavní zvířecí hrdinové, od psa přes kočky až po hada a holuba, se musí popasovat se záhadou ztraceného batohu.

Nick je bladhaund. Pes, který nadevše ctí zákon a ve městě – jako správný šerif – dbá na dodržování pořádku. Asi by prožil vcelku spokojený život, nebýt chamtivého Kingpina. Ten kocouří prevít je schopný udělat téměř vše pro moc a vlastní zisk. Když se jednoho dne objeví tajemná tulačka Dusty s batohem plným plánů podivného zařízení, je zaděláno na pořádný malér. Společně s dalšími kamarády musí Nick přijít na kloub záhadě ukradeného batohu, jenže to se neobejde bez prozkoumání zakázané továrny. Továrny, kvůli níž kdysi utekli všichni lidé z města a kam nikdo nesmí. A jak s tím vším souvisí tajemný Pavouk?

Ukázka z knihy

Nick a Dusty detektivni kancelar 1„Takže ještě jednou a pomalu. Zkuste mi vše vysvětlit jako malému kotěti, protože mi stále uniká, co se mi snažíte říct,“ promlouval Kingpin klidně a rozvážně, přesto jeho každé slovo dunělo v kamenné místnosti jako dělostřelecká kanonáda. Oba kocouři stojící před svým šéfem zarytě mlčeli a strach jim nedovoloval ani hlesnout – zpytovali svá nečistá kočičí svědomí. Již dávno vešlo ve všeobecnou známost, , že pokaždé, když Kingpin začne mluvit tiše, se s největší pravděpodobností něco zlého přihodí.

Jak pokračuje pátá kapitola, se můžete dozvědět zde.

Pokud vás kniha zaujala, více informací se dozvíte v našem článku. Navíc máte jedinečnou šanci ji vyhrát v naší soutěži, která trvá do 2. 3. 2017. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a čekat, zda se právě na vás usměje štěstí.

Nick & Dusty Detektivní kancelář

Autor: Robert Martin

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 180×251 mm
ISBN: 978-80-85252-03-3
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Nick & Dusty Detektivní kancelář vydalo
nakladatelství Těšínská tiskárna.

————————————————

Seznamte se s Krtníkem, který se nerodí, ale objevuje, neumírá, ale mizí. Po zmizení kamaráda potká Zaškvaru, kvůli které Krtník ztrácí sám sebe. Podaří se mu vymanit z jejího vlivu?

Krtníci se nerodí, ale objevují. Neumírají, ale mizí.
Krtník žije v horách, kde zpívá liškám a vodopádu a povídá si s kameny. Žije tady a teď, nic mu neschází. Než potká Medvěda z města, který mu svými barvitými historkami o velkém světě zamotá hlavu. Medvěd vozí Krtníkovi knížky, povídají si spolu a brzy se spřátelí. Jenže pak si nový přítel klidně zmizí a Krtník poprvé v životě něco postrádá.
Tehdy do hor přichází Zaškvara – prapodivná, ošklivá bytost se dvěma tlamami. Naslibuje smutnému Krtníkovi, že ho vezme do města za Medvědem. Ovšem jedině tehdy, když bude něco zajímavého umět. Pořádně. Nejlépe ze všech. Ve snaze stát se někým jiným (aby ho měl Medvěd rád) dělá Krtník všechno, co si Zaškvara zamane. A postupně tak ztrácí sám sebe…

Ukázka z knihy

tereza-scerbova_krtnik_ukazkaJsem Krtník.
Žiju v přírodní rezervaci spolu s bláznivými lidmi v barevných svetrech. Mají svoje kulaté domky dole v údolí. Já bydlím sám, nedaleko pramene řeky, vysoko v horách, kde už roste jenom mech. Teda, alespoň tak mi to říkal Medvěd, můj kamarád, a jemu já věřím každé slovo. Než jsem ho poznal, nevěděl jsem, co je to rezervace, nevěděl jsem nic o světě, kde žijí lidé.
Rád se koupu v řece Mízivce, i když Medvěd tyhle moje koupele moc neschvaluje. Jednou mi řekl, že se v řece čvachtám až moc často a abych z toho docela neztratil rozum. Tvrdí, že si kvůli vodě z Mízivky nic pořádně nepamatuju, a proto si vymýšlím pohádky, které se nikdy nestaly. (str. 9)

Přečtěte si pokračování ukázky a náš článek.

Krtník

Autorka: Tereza Ščerbová
Ilustrovala: Tereza Ščerbová

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 201×210 mm
ISBN: 978-80-7491-785-1
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Krtník vydalo nakladatelství Host.

O autorce

tereza-scerbovaTereza Ščerbová (* 1982) je absolventka Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, oboru ilustrace a grafika. Pravidelně ilustruje literární časopis Host. Spolupracuje s nakladatelstvími Host, Argo a Běžíliška. V roce 2015 získala Zlatou stuhu v kategorii knih pro starší děti a mládež za ilustrace ke knize Marky Míkové Škvíry (2014). Věnuje se převážně ilustraci, volné tvorbě a autorským projektům. Ilustrovala také knihu Hledá se hvězda.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePraslík a Sprejda
polodvojčata

Kabát, Jindřich

Triton, 2017

zobrazit info o knizeO díře z trychtýře

Stančík, Petr – Box, Toy

Argo, 2016

zobrazit info o knizeSerafina a čarodějná hůl

Beatty, Robert

CooBoo, 2017

zobrazit info o knizeNick & Dusty Detektivní kancelář

Martin, Robert D.

Těšínská tiskárna, 2016

zobrazit info o knizeKrtník

Ščerbová, Tereza

Host, 2016

Napsat komentář