Autobiografie

autobiografie
Autobiografické knihy jsou nekonečným zdrojem životní inspirace. Poskytují ponaučení, dokáží předávat těžce nabyté zkušenosti druhých. Nahlédněte do dnešních tipů, které vás seznámí se čtyřmi výjimečnými životními osudy.

Rudolf Barta, potomek slavného vynálezce Františka Křižíka, opustil rodnou vlast na Velikonoce roku 1968. Ve Spojených státech se živil kdečím, např. jako prodavač sendvičů. Časem se vypracoval a stal se majordomem u kalifornských miliardářů, kteří měli vazby ve filmovém průmyslu. Ve své vzpomínkové knize Ručičky věžních hodin se tak objevují např. Jack Lemmon, Fred Astaire, Gregory Peck či manželé Reaganovi. Bartovo vzpomínání je veselé a melancholické zároveň.

Rudolf Barta (* 4. ledna 1946) se narodil do pražského rodu přírodovědných badatelů a výzkumníků, potomků slavného Františka Křižíka. Po maturitě na gymnáziu v Dejvicích nějaký čas pracoval coby kulisák v různých pražských divadlech a v přátelské společnosti mladých bohémů užíval života. V roce 1968 se vydal do světa. Jako by něco tušil, pro jistotu už na jaře. Některé jeho příhody doma a později i v Americe ovšem byly ve své době dosti šílené, takže posluchači jeho bohatýrská vyprávění brali s rezervou.

Rudolf Barta nejspíš nikdy nepomýšlel na to, že by si mohl nebo snad měl něco psát. Nepotřeboval si vymýšlet děje a obrazy. Próza se mu děla sama. Když se dal do vzpomínání, tato neobvyklá a nečekaná kniha začala růst. Neponořil se jen do neučesané kroniky jednoho soukromého života: svérázně klenuté oblouky kapitol nesou mozaiku, jež je místy bizarním svědectvím o životě jedné generace v Praze, v New Yorku i u Pacifiku; je to autentický díl naší společné Czech Story.

Ručičky věžních hodin

Autor: Rudolf Barta

Počet stran: 386
Vazba: brožovaná
Formát: 144×200 mm
ISBN: 978-80-7422-556-7
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Ručičky věžních hodin vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

Ukázka

V Nicově a okolí patřil k místním rekvizitám policajt zvaný Hurvínek. Toho jednou, někdy koncem padesátých let, přivolali na louku, kam se snesl balon s americkými letáky, vypuštěný z Bavorska. My jsme tam byli na procházce s našima a seběhli se kolem balonu; ten se snesl na trávu, ale trošku se vznášel. Pod balonem byl zavěšený jakoby buben z fest lepenky, okolo něho igelitová fólie metr široká a kolem ní vrstvy letáků; jak se ten pás odvíjel, letáky se uvolňovaly. Najednou se z lesa vynořil Hurvínek s řevem: „Stát! Nedotýkat se!“ Přisupěl k balonu, stoupl si do bubnu a začal odmotávat fólii i s letáky; jenže tím se balon odlehčil a vznesl se i s policajtem nějakých pět sedm metrů do vzduchu. Až po chvíli zase přistál a s ním i zbytky Hurvajzovy autority; lidi se mu dlouho smáli, že málem odletěl na Západ.

Přečtěte si také další ukázku z knihy.

————————————————

V knize S leopardem v patách budete svědky proměny osiřelého chlapce ve světově uznávaného neurologa, který se zásadně podílel na vzniku humanitární organizace Lékaři bez hranic. Jean-Christophe Rufin ve své nejnovější knize vzpomíná na své lékařské začátky i na účast na vojenských misích OSN. Vážná témata, která jsou ovšem zpracována s humorem a ironií, dokáží inspirovat každého z nás.

Autor Nesmrtelné túry do Compostely (Prostor 2015) se v této knize ohlíží za zákrutami vlastního života a zachycuje je se stejným vtipem, uměním zkratky a neokázalou hloubkou. Nahlédneme do pozadí fakultní medicíny i akademické politologie, humanitárních aktivit i vojenských misí OSN, nemocničního provozu i kabinetní politiky, literární branže i vrcholné diplomacie. Rufin ale nepředkládá reportáž ani autobiografii, nýbrž mozaiku výjevů a zkušeností propojených jeho sebeironií a svěžestí jeho jazyka. Svou životní cestou, která ho zcela doslova zavedla do chýší i paláců a na mnoho dalších významných i zvláštních míst, Rufin prochází tak trochu jako šibal z pikareskního románu. Ovšem šibal, který současně patří mezi nejvýznamnější postavy světového humanitárního hnutí. Vážnost, kterou za jeho historkami nakonec tušíme, je o to působivější.

S leopardem v patách

Zápisky lékaře nomáda
Autor: Jean-Christophe Rufin
Přeložil: Martin Pokorný

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 126×200 mm
ISBN: 978-80-7260-343-5
Doporučená cena: 297 Kč

Knihu S leopardem v patách vydalo nakladatelství Prostor.

Stáhněte si ukázku z knihy.

Ukázka

Do Spojených států jsem jel poprvé. New York měl v dané době oprávněnou pověst doupěte, kde jde člověku o krk (jedním stigmatem byla krátce předtím spáchaná vražda Johna Lennona). Musel jsem vypadat obzvlášť ztraceně, protože na Kennedyho letišti se mě ze sympatií nebo ze soucitu ujala rusovlasá dívka a nabídla se mi za průvodkyni. Byla to Američanka a vracela se z Francie, kde psala disertaci na literární téma: název zněl „Slézová barva u Prousta“. Připadalo mi to jako vzrušující volba, vzdálená lékařskému suchopáru, ke kterému jsem byl do té doby odsouzen. Jak každý ví, je běžné, že cestování člověka zbaví zábran a navádí ho ke smělosti, jíž by se doma neopovážil.

O autorovi

Jean-Christophe Rufin (* 1952), hlavní profesí neurolog, dlouhá léta patřil do nejužšího vedení Lékařů bez hranic a posléze tři roky řídil organizaci Action contre la faim. Působil jako francouzský velvyslanec v Senegalu a v Gambii a roku 2008 byl zvolen do Académie Française, nejprestižnější francouzské instituce s fixním počtem čtyřiceti členů. Je autorem esejistických knih o otázkách humanitárního hnutí a mezinárodní politiky, ale u širší francouzské veřejnosti se proslavil především jako romanopisec: v roce 1997 obdržel Goncourtovu cenu za prvotinu, v roce 2001 „plnoprávnou“ Goncourtovu cenu (tj. nejvýznamnější francouzskou literární cenu), v roce 1997 Prix Méditerranée ad.

Zdroj: Nakladatelství Prostor

Podívejte se také na ukázku z knihy Nesmrtelná túra do Compostely od tohoto autora.

zobrazit info o knize

————————————————

Světově uznávaná módní návrhářka Donna Karan milovala módu již od dětství. Jako dítě se prý často cítila osamělá. Možná, že právě tato zkušenost jí dala vnitřní sílu a odhodlání, potřebné k tomu, aby více než čtyřicet let svého života strávila budováním kariéry v drsném módním průmyslu. Autobiografická kniha Moje cesta vychází s předmluvou Barbry Streisand, která je autorčinou dlouholetou kamarádkou. Před vámi tak leží osobní zpověď úspěšné ženy, která si prošla dvěma manželstvími a nemalou část svého času věnovala snaze o nalezení duševního klidu a sebepřijetí.

Donnu Karan obklopovala móda už odmalička. Otec byl krejčí a matka se živila jako modelka v módních salonech a prodavačka na Sedmé avenue. Přesto se toužila stát tanečnicí nebo zpěvačkou. Avšak móda byla jejím osudem. Kniha Moje cesta sleduje její pracovní začátky na pozici stážistky u Anne Klein, zrod sedmi základních kusů ženského šatníku (které navždy změnily způsob oblékání pracujících žen) a raketový vzestup její firmy. Vedle pikantních historek z branže Karan otevřeně vypráví o své problematické matce a traumatickém dětství, o svém bouřlivém milostném životě, o všech svých blízkých, o které během let přišla, a o sebeuvědomění, ke kterému dospěla právě v době, kdy dosáhla vrcholu profesního a finančního úspěchu.

Toto sebeuvědomění jí ukázalo cestu k duchovnímu objevování a sebezdokonalování. Vyzkoušela všechno: od rozvíjení vlastního potenciálu po židovskou mystiku, od terapie tichem po léčbu pijavicemi, aby, jak uvádí, nalezla „klid v chaosu“. Zároveň však prozrazuje, jak jí chaotický život, živený nekonečnou zvědavostí a dětinskými impulsy, sezonu po sezoně pomáhal navrhovat klíčové kolekce pro své světově uznávané značky Donna Karan New York a DKNY. Rovněž podrobně popisuje, jak přesměrovala svou kreativitu (a svou potřebu řešit problémy a pečovat o jiné) do filantropické činnosti, konkrétně do otevřené podpory osvěty a výzkumu AIDS a založení nadace Urban Zen, která se zaměřuje na integrovanou zdravotní péči a vzdělávání a také usiluje o zachování kultur.

Moje cesta

Autorka: Donna Karan
Přeložila: Ivona Barešová

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 152×215 mm
ISBN: 978-80-7462-999-0
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Moje cesta vydalo nakladatelství Jota.

Prohlédněte si také ukázku z knihy.

Ukázka

Móda byla všude kolem mě, až protivně všude. Když jsem byla dost stará na to, abych se mohla sama vydat vlakem do města, poflakovala jsem se po kancelářích za matčinými showroomy. Na střední jsem uspořádala svou první módní přehlídku. Při škole jsem pracovala jako prodavačka v butiku a byla jsem v tom fakt dobrá. Byla jsem si nejistá ve spoustě věcí, ale nikdy ohledně oblečení. Když šlo o oblečení, vždycky jsem věděla, co dělám.

Návrhářství mám v krvi. To jsem prostě já, nemůžu si pomoct.

O autorce

Donna Karan se narodila v Queensu a vyrůstala na Long Islandu ve státě New York. Studovala na Parsonsově škole designu a svou kariéru započala stáží ve společnosti u Anne Klein, kde v roce 1974, ve svých pětadvaceti letech, postoupila na pozici hlavní návrhářky. Společně se svým manželem Stephanem Weissem založila společnost Donna Karan International a v roce 1985 odstartovali kolekci Donna Karan New York, v roce 1989 DKNY a v roce 1992 kosmetickou řadu.

Její filantropické počiny jsou rozsáhlé. Jakožto dlouholetá členka CFDA (Rady amerických módních návrhářů) přišla s myšlenkou na benefiční akci Seventh on Sale, jejímž cílem je získání finančních prostředků ke zvýšení povědomí o AIDS a šíření osvěty o této nemoci, a také se spolupodílí na akci Newyorské děti dětem na pomoc dětem postiženým AIDS. V roce 2007 založila Urban Zen, luxusní lifestylovou značku a nadaci, která se věnuje wellness, vzdělávání a snahám o zachování kultury prostřednictvím podpory řemeslnických komunit, a to především na Haiti. Od CFDA získala celkem šest ocenění, jež v roce 2004 završila cena za celoživotní přínos.

Karan má dceru Gabby Karan de Felice, dvě nevlastní děti Corey a Lisu Weissovy a celkem sedm vnoučat.

Zdroj: Nakladatelství Jota

————————————————

Eliška Hašková Coolidge je dáma, která vás vždy ohromí svou noblesou a vytříbeným chováním. Věděli jste, že tato významná česká rodačka dlouhá léta pracovala v Bílém domě, byla asistentkou hned pěti amerických prezidentů a dodnes významným způsobem ovlivňuje vztahy mezi Českou republikou a USA? Své letité zkušenosti s diplomacií a etiketou předává dál organizováním kurzů pro širokou veřejnost. Pozornost si zaslouží také doplněné vydání její autobiografie Pět amerických prezidentů, česká babička a já.

Nové doplněné a rozšířené vydání vzpomínek Elišky Haškové Coolidge, významné Češky, která se dokázala prosadit jak ve vrcholném politickém prostředí v USA, tak po revoluci i v bývalé vlasti. Rodačka z Prahy, emigrovala v roce 1949 do USA a je již dostatečně známo, že kariéru začala v Bílém domě, kde dlouho pracovala jako zvláštní asistentka pěti amerických prezidentů, dále ve vysokých pozicích na ministerstvu zahraničních věcí USA a v dalších důležitých amerických vládních organizacích. Dnes napomáhá společenským i podnikatelským kontaktům mezi Českou republikou a USA a poskytuje poradenství nejen v otázkách protokolu, etikety, personalistiky a public relations, ale i v oblasti gastronomie a turistiky.

Pět amerických prezidentů, česká babička a já

Autorka: Eliška Hašková Coolidge

Počet stran: 256+40 stran přílohy
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-204-3968-0
Doporučená cena: 269 Kč

 

Knihu Pět amerických prezidentů, česká babička a já vydalo
nakladatelství Mladá fronta.

Zaujal vás příběh významné české rodačky? Zúčastněte se naší soutěže, ve které mohou tři z vás vyhrát její autobiografii.

Ukázka

Celý život jsem měla stejný vztah k Čechám i k Americe, obě země jsou součástí mého života. Vždy jsem stála jednou nohou tady v Evropě a druhou tam za oceánem. Po padesáti letech v Americe se cítím velice silně Američankou, ale tatínek s babičkou mě vedli k tomu, abych mluvila česky, četla české knihy, abych věděla, že patřím i sem. Nikdy jsem na to nezapomněla, i když jsem tu téměř půl století nežila.

O autorce

Eliška Hašková Coolidge se narodila 26. března 1941 v Praze v rodině významného českého bankéře Josefa Haška. Často pobývala na Šumavě u babičky a první třídu navštěvovala ve Štěpanicích. V roce 1949 emigrovala s matkou a tříletým bratrem do Německa a následně do Francie. Otec byl po převzetí moci komunisty přinucen zůstat v Americe a v roce 1950 po rozvodu svých rodičů za ním Eliška odjela sama. Vystudovala s vyznamenáním Georgetown University School of Foreign Service (1963).

Kariéru začala v Bílém domě, kde pracovala jako zvláštní asistentka pěti amerických prezidentů. Založila a řídila Kancelář prezidentských zpráv, jejímž úkolem je zajišťovat styk s veřejností.

Po osmnácti letech přešla na ministerstvo zahraničních věcí USA, kde pracovala mimo jiné jako náměstkyně šéfa protokolu Spojených států a jako alternující zástupce velvyslance v Organizaci amerických států. Od roku 1991 do Čech často cestovala a v roce 1998 se do rodné země vrátila trvale.

Zdroj: webové stránky Elišky Haškové Coolidge


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Inspirují vás autobiografické knihy ve vašem osobním životě?? Napište nám své  zkušenosti do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRučičky věžních hodin

Barta, Rudolf

Nakladatelství Lidové noviny, 2017

zobrazit info o knizeS leopardem v patách
Zápisky lékaře nomáda

Rufin, Jean-Christophe

Prostor, 2016

zobrazit info o knizeMoje cesta

Karan, Donna

Jota, 2016

zobrazit info o knizePět amerických prezidentů, česká babička a já

Hašková-Coolidge, Eliška

Mladá fronta, 2016

Napsat komentář