Knižní tipy pro děti

DetiCtou
V dnešních knižních tipech si na své přijde každý dětský čtenář, od milovníka dobrodružných komiksů přes příznivce fantasy příběhů a románů se zvířátky až po ty, kteří dávají přednost humorným a krásnými ilustracemi doplněným příběhům. Neváhejte, víkend se blíží a i s knihou lze zažít řadu dobrodružství.

Anča a Pepík. Kdo by je neznal, myšky z komiksového světa, které ve své popularitě zdařile konkurují i hrdinům Čtyřlístku. Nechte se vtáhnout do jejich světa, a řešte s nimi detektivní zápletky nebo navštivte Čarovný les.

Když v roce 1986 začal vznikat první příběh myšek Anči a Pepíka, nemohl nikdo tušit, že i po třiceti letech se bude jednat o kultovní bestseller, který na české komiksové scéně téměř nenachází obdoby. Nejedná se však o náhodu. Zdařilé detektivní zápletky v kombinaci s propracovaným fiktivním světem autorky a jedinečným kresebným zpracováním totiž skutečně vytváří kombinaci, která je nadčasová a dokáže upoutat všechny generace stejně jako v devadesátých letech v legendárním Čtyřlístku.
Myší svět působí na první pohled idylicky, ale číhá v něm spoustu nástrah a nebezpečí, se kterými se musí myší děti vypořádat a použít přitom všechen svůj důvtip a odvahu. Některé příběhy jsou detektivní, jiné nás zavedou do pohádkového světa, někdy se oba světy mísí, třeba když hrdinové zabloudí do Čarovného lesa… Vždycky nás ale okouzlí humorem, dějem, který plyne jako o závod a hlavně… můžeme si být jistí, že všechno vždycky dobře dopadne.

Anca a Pepik 2

Anča a Pepík 2

Autorka: Lucie Lomová
Ilustrovala: Lucie Lomová

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 160×240 mm
ISBN: 978-80-7252-614-7
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Anča a Pepík 2 vydalo nakladatelství Práh.

O autorce

Lucie Lomová absolvovala Akademii múzických umění a vletech 1990 až 1999 pracovala na tvorbě autorského komiksu Anča a Pepík. Čtenáři jej původně mohli najít v časopise Čtyřlístek, následně vyšel i v knižní podobě (Anča a Pepík 1, Anča a Pepík 2). V roce 2006 jí vyšel ve Francii grafický román Anna en cavale, překladu do češtiny se kniha dočkala o rok později jako Anna na útěku. Ilustruje knihy pro děti i dospělé.

————————————————

Hlavní hrdina Kája chodí do třetí třídy a jako správný rošťák oplývá řadou připomínek. Jednoho dne mu jeho kamarádka Hermína položí stěžejní otázku, a to: „Kolik váží Matylda?“ A nebyl by to Kája, aby se hned nezačal pídit po odpovědi…

Třeťák Kája umí kdeco. Vládne skvělou dětštinou a dokonale komentuje všechno, co vidí. Ale to o Matyldě neví. Jenže otázka, kterou mu položila spolužačka Hermína, je pro něj zásadní. Hodlá ji zodpovědět stůj co stůj. Pro svou nejlepší kamarádku by totiž udělal cokoli. Proto se pustí do trochu nebezpečného a ještě víc bláznivého úkolu. Lehké to nemá ani trochu, tomu můžete věřit…

Ukázky z knihy

Kolik vazi MatyldaSluníčko zase svítí jako praštěný, holubi pijou vodu z kašny na našem náměstí a na tý kašně sedim já s Hermínou, kejveme nohama a lížem tu nejlepčí zmzrku, co jsme si koupili u starýho Boučka.
Hermína už baští kornout a ty holubi maj na něj asi taky chuť, protože se tady kolem ní šmodrchaj a dělaj takový to vrkú, vrkú. Já mám holuby rád. Jsou celý šediví a furt maj kolem sebe spoustu kamarádů.
Najednou se na mě Hermína podívá, volízne si prst, kde má trochu zmrzky, a zeptá se:  „Ty, Votrubo, kolik asi může vážit Matylda?“

Kolik váží Matylda

Autor: Jiří Holub
Ilustroval: Juraj Martiška

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 165×201 mm
ISBN: 978-80-87654-19-4
Doporučená cena: 219 Kč

 

Knihu Kolik váží Matylda vydalo nakladatelství JaS.

O autorovi

Jiří Holub (*1975) vystudoval Hotelovou školu a školu cestovního ruchu v Žatci. Magisterský titul získal na Literární akademii Josefa Škvoreckého v Praze, kde studoval u Daniely Fischerové, Ivony Březinové a Arnošta Goldflama. Inspiraci pro své knížky čerpá z předchozích i současného zaměstnání – byl prodavačem, hlídačem, průvodcem, moderátorem v rozhlase, instruktorem přechodu přes žhavé uhlíky, kuchařem, cestovatelem, recepčním a nyní je kastelánem na zámku Hrubý Rohozec a v zimním období tráví pracovní dovolené v Latinské Americe a Africe, kde pracuje pro cestovní kancelář a píše. Mezi další jeho knihy patří např. Vzpoura strašidel (2010), Zádušní mše za hraběnku (2011) a Prostě na mě zapomněli (2015).

Zdroj informací: nakladatelství Jas

————————————————

Následuje ideální knižní tip pro rodiče prvňáčků a i těch starších žáků. Viktorka vyrostla a nastupuje do první třídy, což s sebou přináší řadu nových podnětů, situací a otázek, o kterých si povídá se svým laskavým dědečkem, který jí rád se vším poradí. Knihu doplňují krásné ilustrace a namluvené CD. Jedná se již o třetí pokračování knih o etiketě.

Dědečku, už chodím do školy je dalším pokračováním oblíbené série knížek Dědečku, vyprávěj a Dědečku, ještě vyprávěj. Laskavý dědeček si opět povídá se svou zvídavou vnučkou Viktorkou o světě kolem nich. Viktorka už je ovšem školačka, chodí do první třídy, a proto si přináší spoustu nových podnětů a otázek ze školního prostředí. Knížka pomůže rodičům v touze rozvíjet dobré vlastnosti jejich dětí, vštěpovat jim mravní hodnoty současného světa, pěstovat v nich silnou vůli, vytvářet správné návyky chování mezi lidmi a v různých situacích, které Viktorku potkávají. Knížka je stejně jako předchozí dva díly doplněna o CD, na kterém autor předčítá celou knihu. Děti si ji tak při poslechu mohou podle obrázků „číst“ samy, ty starší si pak knihu s dědečkem budou číst společně.

Ukázka z knihy

Dedecku, uz chodim do skolyJako z velké dálky se ozýval ptačí zpěv, byl do dědečkův budík na mobilu. Dědeček pomalu otevíral oči, moc se mu nechtělo, ještě se protahoval v peřinách a poslouchal cvrlikání letní louky. Pomalu si vybavoval, co je za den a co ho dnes čeká… Najednou vyskočil z postele a upřel pohled na svítící hodiny na nočním stolku. „Šest,“ spadl mu kámen ze srdce. Svižným krokem došel do koupelny, umyl se, oholil a přešel k počítači. Na obrazovce na něj vyskočilo dnešní datum: 1. září. Dědeček se usmál, ano, dnes jde Viktorka poprvé do školy. Už se nemohl dočkat, stejně jako ona. (str. 9)

I výchova může být zábavná. Ladislav Špaček, odborník na komunikaci a etiketu, přichází s knihami, které pomohou rodičům těch nejmenších s osvojováním pravidel slušného schování. Jedná se o tituly Dědečku, vyprávěj a Dědečku, ještě vyprávěj.

Dědečku, už chodím do školy

Autor: Ladislav Špaček

Počet stran: 104
Vazba: Pevná bez přebalu
Formát: 217×220 mm
ISBN: 978-80-204-4117-1
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Dědečku, už chodím do školy vydalo nakladatelství Mladá fronta.

O autorovi

Ladislav Špaček (*1949) je původním povoláním pedagog. Vyučoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, v letech 1990–1992 byl redaktorem a moderátorem Československé televize. Od roku 1992 působil téměř jedenáct let na Pražském hradě jako ředitel tiskového odboru a mluvčí prezidenta Václava Havla. Účastnil se bezpočtu vrcholných společenských událostí, doprovázel prezidenta republiky na návštěvách ve více než 50 zemích světa, setkal se s desítkami prezidentů a členů královských rodin. Nyní působí jako konzultant v oboru komunikace a etikety.
Zdroj informací: nakladatelství Mladá Fronta

————————————————

Ema a její kamarádka, bájný jednorožec Keira, jsou zpět a hned se po hlavě vrhají do dalšího dobrodružství. Musí společnými silami zachránit Říši snů před Temnotou. Uspějí ve své misi nebo se podaří Temnotě rozvrátit jejich přátelství?

Napínavý příběh z Říše snů!
Ema je úplně normální holka, která má stejné starosti jako její vrstevnice. Keira je bájný jednorožec z jiného světa, má kouzelný roh a umí lítat.
Tentokrát budou Ema s Keirou zachraňovat celou bájnou Říši snů před vpádem Temnoty. Napínavý příběh plný bájných bytostí a legendárních tvorů, ve kterém se Ema možná dopátrá některých odpovědí, které ji od prvního setkání s jednorožcem nedají spát.
Prožijte další úžasná dobrodružství Emy a Keiry, ve kterých budou pomáhat slabším a projeví se síla jejich velkého přátelství…

Ukázka z knihy

Ema a jednorozec„Jak ses měla, Emi?“ zeptala se Barča Emy zvědavě, když se v pondělí ráno potkaly před školou. Barča byla Emina nejlepší kamarádka. Celý týden se neviděly, protože byly jarní prázdniny. Ema je trávila u babičky na statku.
„Tomu neuvěříš, Barčo,“ vykládala Ema s očima navrch hlavy a rozhazovala přitom rukama.
„Popravdě jsem od toho tvýho telefonátu napnutá jako struna.“ Barča narážela na to, jak jí Ema jednoho rána o prázdninách vzbudila telefonem a potřebovala nutně vědět všechno o existenci Říše snů. (str.7–8)

Pokračování ukázky lze nalézt na stránkách nakladatele.

Ema a jednorožec – Tajemství krystalu

Autorka: Jarmila Ciprová
Ilustrovala: Lenka Němcová

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 138×195 mm
ISBN: 978-80-271-0238-9
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Ema a jednorožec – Tajemství krystalu vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

Oldřiška Ciprová (*1979) je česká divadelní herečka a spisovatelka. Kromě dětské  tvorby se věnuje i historickým románům. Mezi její díla patří např. Nevěsta železného krále, Princezna veronská – nevěsta knížete Boleslava, Hříšná královna, Doubravka Přemyslovna, Zhubni a nezblni! či Ema a jednorožec – Kouzelný roh.

————————————————

Krák dokázal porazit Mistra Snovače a doufal, že si užije klidu. Bohužel se mýlil a na scénu přichází nový padouch usilující o nadvládu nad Blackstonem. Uspěje Krák po boku s vránami a přítelkyní Lydií proti Muší matce nebo bude tento úkol nad jejich síly?

Ze stínů se vynořil nový padouch. Druhý díl trilogie Feralové.
Zlověstný Mistr Snovač byl poražen a Blackstone zachráněn. Nová hrozba však na sebe nenechá dlouho čekat. O vládu nad městem usiluje Muší matka, která už od časů Temného léta v tichosti vyčkávala, až nadejde její čas. A teď hledá Kráka. Vraní feral totiž vlastní něco, po čem ona touží – něco, co ona zoufale potřebuje.
Krák věří, že s kamarádkou Lydií a oddanými vránami po boku dokáže sebe i Blackstone ochránit. Aby však porazil mocnou muší feralku, která se nezastaví před ničím, bude Krák potřebovat víc než vrány a pomoc přítelkyně…
Pro čtenáře od deseti let.

Ukázka z knihy

Jsou tady duchové, pomyslel si Krák. Ne takoví, kteří se prohánějí prázdnými místnostmi, mlátí dveřmi a vyjí, ale spíše nějací smutnější. V ovzduší se vznášel žal, ve světě živých tichý a zapomenutý.
Podíval se na hodinky, které mu dal Drobek – byly dvě hodiny ráno.
Tohle je špatný nápad, prohlásil Mrzout. Hřadoval na větvi tři metry nad Krákem, zobák zabořený v měkkém peří na hrudi. Jsem starší než ty. Proč nikdo nikdy nenaslouchá zkušeným. (str. 7)

Co hodlá hlavní hrdina udělat, odtajňuje pokračování ukázky.

Černý roj útočí

Feralové 2
Autor: Jacob Grey
Přeložil: Denisa Streublová

Počet stran: 247
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-786-8
Doporučená cena: 279 Kč

 

Knihu Černý roj útočí vydalo nakladatelství Host.

O autorovi

Jacob Grey je autor, o kterém se toho ví jen málo. Údajně žije v jednom velkém městě ve Spojených státech, kde se po nocích toulá ulicemi a sní o svých temných příbězích. Miluje zvířata a mluví s vránami… Nikdo ale neví, jestli jejich krákání opravdu rozumí. Pod křídly vran (2015) je první kniha ze série Feralové, která vychází v jednatřiceti jazycích a k níž koupila filmová práva společnost 20th Century Fox. Druhý díl vyšel v roce 2016 pod názvem Černý roj útočí.

Zdroj informací: nakladatelství Host

————————————————

V sérii Zvířecí nemocnice vychází již šestý díl. Tentokrát se Márinka, která se touží stát veterinářkou stejně jako její tatínek, bude starat o hříbátko, kterému pomůže na svět. O pár dnů později ale zmizí. Podaří se hlavní hrdince ho vypátrat a dovézt v pořádku zpět do hřebčína?

Márinka má velký sen. Touží se stát zvěrolékařkou. V tatínkově ordinaci je nepostradatelnou pomocnicí už teď. Dává pít zvířátkům z lahve, přikládá jim obvazy a měří teplotu. Tentokrát má namále hříbátko! Márinka vyráží s kamarády na prázdniny na proslulý hřebčín u moře. Hned po příjezdu zažívá napínavý porod klisničky. Když hříbě nehybně leží ve slámě, Márinka neváhá a hříbátko se má brzy k světu. Jenže za pár dní hříbě beze stopy zmizí. Podaří se Márince zachránit ho podruhé?

Ukázka z knihy

Zvireci nemocnice – Ztracene hribatkoOdpoledne je ospalé, tiché a suché, letní vzduch se chvěje horkem a přikrývá zahrady, pastviny i lesy jako teplá deka. Márinka Verbířová leží s kamarádkou Majkou Sedláčkovou na zádech v měkké trávě a pozoruje vlčí mák, kolem kterého poletuje spousta baculatých žlutočerných čmeláků. Nemotorní brundibáři se dychtivě noří do hebkých květů a jejich bzučení rozechvívá rudé lístky. Bzučení, které zní, jako by Paleček hrál neobratně na hřeben.
Márinka čmeláky zbožňuje. Když byla ještě malá, vyprávěl jí před spaním tatínek, zvěrolékař Verbíř, o tomhle boubelatém hmyzu bláznivé příběhy (str. 7)

Pokud máte rádi příběhy se zvířátky, neváhejte sáhnout po předchozích dílech: Zvířecí nemocnice – Srnče v nouzi, Zvířecí nemocnice – Hledá se kočička, Zvířecí nemocnice – Zachraňte štěnátka!, Zvířecí nemocnice – Opuštěná koťátka a Zvířecí nemocnice – Morčátka v nebezpečí.

Zvířecí nemocnice – Ztracené hříbátko

Autor: Tatjana Geßler
Přeložil: Romana Jarolínová

Ilustrovala: Kathrin Treuberová

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-204-3983-3
Doporučená cena: 219 Kč

Knihu Zvířecí nemocnice – Ztracené hříbátko vydalo
nakladatelství Mladá fronta.

————————————————

Jiří Žáček a Adolf Born opět spojili síly a společně připravili další knihu pro dětské čtenáře, která opět obsahuje řadu humorných příběhů a krásné ilustrace. Vydejte se do města Hloupětín a seznamte se s jeho obyvateli, kteří uvěří všemu a díky tomu zažívají řadu zábavných příhod.

Po Hrůzostrašných pohádkách pro malé strašpytlíky, Čarodějných pohádkách pro malé kouzelníky, Chytrých pohádkách pro malé rozumbrady a svazku Ezopových bajek přicházejí básník Jiří Žáček a malíř Adolf Born s další knihou pro malé čtenáře. Jmenuje se Chytrolíni z Hloupětína a je inspirovaná příběhy svérázných obyvatel pohádkového městečka Hloupětína, legračních popletů a trumberů, kteří uvěří každému nesmyslu a nechají se napálit kdejakým kuliferdou. Dozvíte se, jak pěstovali koláče, jak pytlovali vítr pro případ bezvětří, jak stavěli most na kopci, jak slavili masopust s uprchlým medvědem, jak vynalezli ponorku, jakou medicínu užívali na zmoudření, jak si poradili s bezhlavým rytířem, jak si nechali prodloužit léto a zkrátit zimu, jak chovali v rybníku velryby, jak přemohli čerta, jak se dostalo prase do hloupětínského erbu, a prožijete s nimi řadu dalších dobrodružství. Ale jak připomíná autor, čím víc bláhovostí provádějí hloupětínští sousedé, tím víc s těmi zoufalci začneme sympatizovat a nakonec nám jejich zápas se zlomyslným osudem začne imponovat. Nejsme vlastně jejich potomci? Stačí se rozhlédnout, otevřít noviny nebo pustit televizi, abychom viděli, že i my žijeme v epoše bláznivin a pošetilostí. Máme se tím užírat a trápit? Raději se tomu upřímně zasmějme!

Ukázka z knihy

Chytrolini z HloupetinaPřestože se dochovala obecní kronika města Hloupětína s malou mapkou nejbližšího okolí, nikdo neví, kde to starobylé a straoslavné město leželo. Ale ať už leželo tamhle, tuhle, onde anebo někde úplně jinde, neuškodí nahlédnout do kroniky a zavzpomínat na pamětihodné činy hloupětínských obyvatel. A že mezi nimi byli velikáni, jakými se může chlubit jen málokteré město – například učený pan učitel Kopejtko, který vymyslel tolik vynálezů, že by na to nestačila ani celá Akademie věd. (str. 7)

Další ukázky zpřístupnil nakladatel pod knihou na svých stránkách.

Chytrolíni z Hloupětína

Autor: Jiří Žáček
Ilustroval: Adolf Born

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 205×265 mm
ISBN: 978-80-7529-244-5
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Chytrolíni z Hloupětína vydalo nakladatelství Slovart.

O spolupráci autora a ilustrátora

Autorský tandem Jiří Žáček a Adolf Born v posledních letech přivedl na svět řádku úspěšných pohádkových knih: Hrůzostrašné pohádky pro malé strašpytlíky (2011), Čarodějné pohádky pro malé kouzelníky (2013), Chytré pohádky pro malé rozumbrady (2014) a také Ezopovy bajky (2015), které získaly titul Český bestseller roku v kategorii knih pro děti a mládež. Poslední knihou, na níž spolupracovali, jsou Chytrolíni z Hloupětína. Je to také poslední kniha, kterou malíř Adolf Born ilustroval.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAnča a Pepík 2

Lomová, Lucie

Práh, 2016

zobrazit info o knizeKolik váží Matylda

Holub, Jiří

JaS, 2016

zobrazit info o knizeDědečku, už chodím do školy

Špaček, Ladislav

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeEma a jednorožec – Tajemství krystalu

Ciprová, Oldřiška

Grada, 2016

zobrazit info o knizeČerný roj útočí
Feralové 2

Grey, Jacob

Host, 2016

zobrazit info o knizeZvířecí nemocnice – Ztracené hříbátko
Ztracené hříbátko

Geßler, Tatjana

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeChytrolíni z Hloupětína

Žáček, Jiří

Slovart, 2016

Napsat komentář