Knížky pro nejmenší

knihy-pro-deti-perex
Nakladatelé nezapomínají ani na ty nejmenší čtenáře, kteří mohou prostřednictvím příběhů zažít jak řadu dobrodružství s hlavními hrdiny, tak najít poučení a řešení na své ƒ„problémy“. Knihy doprovázejí krásné ilustrace, které podněcují dětskou fantazii.

Hlavní hrdinka Aponi až doposud byla jedináčkem a měla své rodiče jen pro sebe. To se ale změnilo s příchodem bratříčka a Aponi je smutná, jelikož si myslí, že už ji rodiče nemají rádi. Jak naloží s kouzelným pírkem, které najde? Co si bude přát a pomůže jí v jejím trápení?

Aponi je indiánka a žije ve Spojených státech amerických. Když se jí narodí bratříček, má najednou pocit, že ona sama už pro rodiče nic neznamená. Jednoho dne, když pomůže malému ptáčeti, zkříží jí cestu veliký orel, jehož pírko má zvláštní moc…

Ukázka z knihy

Aponi a kouzelne pirkoJe zima. Paprsky slunce už dovnitř kaňonu nemohou. Všude okolo vládne ticho, jen čas od času přerušené křikem ptáka, který vzlétá ze svého hnízda vysoko nad její hlavou. Aponi myslí na své rodiče. Představuje si svého malého bratříčka, který se ve spánku bojí. Slzy ji zalévají oči a zamlžují zrak.

Aponi a kouzelné pírko

Autorka: Julie Camel
Ilustrovala: Julie Camel

Počet stran: 32
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-87034-23-1
Doporučená cena: 89 Kč

 

Knihu Aponi a kouzelné pírko vydalo nakladatelství PRESCO GROUP a.s..

————————————————

A je to tady! Příznivci dobrodružných příběhů o vikingovi Tappim a jeho sobíkovi Chichotkovi se mohou těšit z třetího pokračování. Tentokrát se vydají najít ztracenou kouzelnou mísu,  aby uklidnili obra Hlabřicha a pomohli obyvatelům hor.

Třetí díl pohádkové série Tappiho příhody o usměvavém vikingovi, rošťáckém sobíkovi a jejich kamarádech vede do kouzelných hor za dobrodružstvím.
Sotva se vrátili z dlouhé plavby po moři, vydávají se Tappi a Chichotek na výpravu do Bručících hor. Kdosi totiž ukradl obru Hlabřichovi kouzelnou mísu – a bez ní je obr jako vyměněný! Když se ztratila, popadl ho takový vztek, že v hněvu házel vším, co mu přišlo pod ruku. Aby Tappi zachránil les a své kamarády, bez váhání se vypraví ztracenou mísu hledat.
Jak už to tak v pohádkách bývá, cestou potká zlé bytosti, ale i spoustu nových přátel. A navíc navštíví svou milovanou babičku. Díky dobrému srdci a pomoci sobíka Chichotka se dostane ze všech nesnází a ještě pomůže mnohým obyvatelům hor.

Ukázka z knihy

Tappiho toulky po Brucicich horach 1Na světě neexistuje nic líbeznějšího než léto v Šeptajícím lese. Tappi, který plul směrem k domovu, si toho byl velmi dobře vědom.
Stačilo zavřít oči a okamžitě spatřil nezkrotné, veselé potoky a zelené lesy sahající až k obzoru. Tappi měl dobrou představivost, a tak už cítil vůni prosluněného borového jehličí či kouř z ohniště za teplé noci. Sotva se viking zamyslel, napadaly ho oblíbené ptačí písničky. (str. 11).

Doporučujeme

Třetí knize předcházely dva díly, a to Příhody Tappiho ze Šeptajícího lesa a Tappiho putování po Šumících mořích. Navíc nakladatelství Host připravilo novou sérii nazvanou Tappi a přátelé, v rámci které už vyšly dvě knihy, Tappi a první sníh a Tappi a narozeninový dort. Pronikněte ještě více do světa Tappiho:

Tappiho toulky po Bručících horách

Autor: Marcin Mortka
Ilustrovala: Marta Kurczewska
Přeložila: Barbora Gregorová

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 170×220 mm
ISBN: 978-80-7491-787-5
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Tappiho toulky po Bručících horách vydalo nakladatelství Host.

O autorovi

Marcin-MortkaMarcin Mortka (*1976) je vypravěč, snílek a workoholik v jednom. Sní o tom, že by jednou napsal dokonalou pohádku nebo se alespoň stal někým, jako je Tappi z Šeptajícího lesa. Jeho největším pokladem je rodina. Nerad spěchá, má rád vůni větru a každou noc by chtěl prosedět s knížkou. Je také spisovatel, tlumočník z norštiny a angličtiny. Píše převážně fantasy literaturu pro dospělé, v posledních čtyřech letech se zabýval i psaním knih pro děti a mládež.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host

————————————————

Hlavní hrdina Hafík, statečný a zábavný pes, se touží stát hrdinou, což samozřejmě vyžaduje trénink.  Proto se často vydává za dobrodružstvími, které jsou nejen veselé, ale i poučné. Kniha vyšla v edici Pohádkové čtení a doprovází ji krásné ilustrace, které vtáhnou malé čtenáře do děje.

Hafík je milý a hodný pejsek, taky trochu rošťák a neposeda. Bydlí v boudičce na dvoře u Marků v Pěkněnicích a touží být velmi statečný. Hafík chce být hrdinou. Rozumí se samo sebou, že pejskové se nesmějí bát ničeho. Ovšem co nejméně Hafíka baví, je hlídání. To přece není žádná zábava! A tak to roztomilé psisko často utíká ze dvorečku za dobrodružstvími, o kterých si teď může přečíst každý milovník pejsků. Neváhejte a vzhůru za psími kousky!

Ukázka z knihy

o-hafikovi-statecnem-pejskovi-2Na dvoře u Marků v Pěkněnicích stojí v rohu u plotu hezká boudička. Bydlí v ní hodný pejsek Hafík. Hlídá vzorně dům i zahradu, prohání neposedné slepice, když se zatoulají ze dvorku, umí dokonce nosit domů ze schránky poštu a každého, kdo jde kolem, pozdraví svým štěkotem, protože i pejskové musí být slušní.

Jak pokračuje první kapitola, odtajňuje naše ukázka.

O Hafíkovi, statečném pejskovi

Autorka: Helena Vrábková
Ilustrovala: Nela Korbelová

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 172×221 mm
ISBN: 978-80-271-0263-1
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu O Hafíkovi, statečném pejskovi vydalo nakladatelství Grada.

————————————————

Hlavním hrdinou je opět  zvířátko, tentokrát pro změnu hodně exotické, až v Austrálii žijící vombat jménem Jirka, mezi jehož záliby patří především hrabání. Ale Jirka má problém s nočníkem… Podaří se mu ho za pomoci svých kamarádů překonat?

Vombat je zvláštní zvířátko, které žije na druhé straně zeměkoule, až v daleké Austrálii. Hrozně rádo spí a taky hrozně rádo hrabe díry. I malý vombatí kluk Jirka je rád hrabe jako jeho tatínek. Jenomže i malí vombati musí chodit na nočník. A tak maminka rozhodne – nejdřív nočník, pak hrabání. Jirka sedí a sedí, ale na nočníku se mu nedaří. Chodí kolem něj kamarádi a udílejí mu všemožné přátelské rady, co dělat, aby se dařilo. Klokan radí skákat, husa zase hodně pít…
Dopadne to samozřejmě kýženým, i když trochu překvapivým, výsledkem – koneckonců tato nesmírně vtipná a krásně ilustrovaná kniha pomůže těm nejmenším dětem a jejich rodičům, aby to na nočníku vždycky dobře dopadlo.

Ukázka z knihy

Vombat JirkaPodívali se společně do nočníku. Opravdu tam nic nebylo. Vombat táta zakroutil hlavou.
„Jestli tady budeš dlouho sedět, přijde tasmánský čert a kousne Tě!“
Vombat Jirka se lekl. S tasmánskými čerty nejsou žádné žerty. Řvou a koušou.

*****

A na dno nočníku něco dopadlo.
Přiběhla  vombat máma. Vombat Jirka vstal…
Celá vombatí rodina nahlédla do nočníku.
„No vidíš,“ řekla vombat máma a usmála se, „takovou krásnou kostku jsi dneska udělal!“

Vombat Jirka

Knížka na nočník
Autorka: Eva Papoušková
Ilustrovala: Galina Miklínová

Počet stran: 32
Vazba: vázaná
Formát: 240×210 mm
ISBN: 978-80-204-4031-0
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Vombat Jirka vydalo nakladatelství Mladá fronta.

O autorce

Eva Papoušková (*1969) je scénáristkou, překladatelkou a spisovatelkou. Dětství prožila v Modřicích u Brna a v Brně navštěvovala prestižní základní jazykovou školu, kde ve třetí třídě založila školní noviny. Od dětství ráda psala pohádky, povídky, později i poezii. Po maturitě na gymnáziu studovala anglistiku na FFUK a pak se dostala na vytouženou scénáristiku na FAMU. Po absolvování FAMU psala pohádky, pro Nadaci Miloše Havla četla scénáře a vybírala ty, které za něco stály. Nějaký čas působila jako překladatelka. Napsala scénáře k seriálům Světla z pasáže, Pojišťovna štěstí a Zázraky života, dále se podílela na scénářích k seriálům Cesty domů a Obchoďák. Je autorkou scénářů televizních pohádek Řád saténových mašlí a Fredy a Zlatovláska a také oblíbeného večerníčku O Kanafáskovi, na kterém spolupracovala s výtvarnicí Galinou Miklínovou. V roce 2011 zaslala svůj rukopis do soutěže Albatrosu o nejlepší původní českou prózu pro děti a v dubnu 2012 se dozvěděla, že tuto soutěž vyhrála, a tak roku 2013 spatřili světlo světa Kosprd a Telecí – jedna z nejúspěšnějších knih tohoto roku.

Zdroj informací: nakladatelství Albatros


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených dětských knih vás nejvíce oslovila? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAponi a kouzelné pírko

Camel, Julie

PRESCO GROUP a.s., 2016

zobrazit info o knizeTappiho toulky po Bručících horách

Mortka, Marcin

Host, 2016

zobrazit info o knizeO Hafíkovi, statečném pejskovi

Vrábková, Helena

Grada, 2016

zobrazit info o knizeVombat Jirka
knížka na nočník

Papoušková, Eva

Mladá fronta, 2016

Napsat komentář