Vyhrajte knihu o osudech dcer admirála Carské námořní flotily

jaro-v-kartagu-perex
Loď Generál Alexejev mířící do Tuniska měla být pro Annu Karpovnu a její dvě dcery příslibem nových a lepších zítřků. Místo toho je dav v Sevastopolském přístavišti rozdělí a k břehům Afriky dopluje jen jedna z nich…

Dvě sestry, dva různé osudy

Horké Tunisko, Rusko, Francie a Československo. Čtyři země, v nichž se odehrávají osudy dvou sester, dcer admirála Carské námořní flotily. Jaro v Kartágu je prvním ze šesti románů, jehož vyprávění končí na počátku Velké vlastenecké války.

Po otcově násilné smrti jsou matka se dvěma dcerami od sebe roku 1920 v Sevastopolském přístavišti odervány davem, když se snaží nastoupit na loď a opustit Rusko zachvácené rudým morem.

Osamocená patnáctiletá Máša nedobrovolně odplouvá na bitevní lodi „Generál Alexejev“ do Tuniska. Tato inteligentní, vzdělaná a průbojná mladá dáma se ještě během cesty stane námořním kadetem, i když tato vojenská funkce je určena jen pro mladé muže. Aby v emigraci přežila, musí se přizpůsobit. Stane se posluchačkou Námořního sboru poslední ruské eskadry v pevnosti Jabal-Kebir blízko Bizerty. Naučí se ještě arabsky a nářečí Tuaregů. Poté vystuduje matematickou fakultu na Karlově univerzitě v Praze a odjíždí do Paříže. Pracuje v různých profesích. Postupně se stane investiční bankéřkou a před začátkem Druhé světové války i poradkyní generálního guvernéra Tuniska.

Matka, Anna Karpovna, vdova po admirálovi, hraběnka, hovořící plynně několika jazyky, zůstává s roční Sašeňkou v náručí v rozervaném Rusku. Aby zachránila život sobě a své dceři, volí cestu změny jména a identity. Stává se negramotnou uklízečkou Ňurou, která mluví jen ukrajinsky. Myje nádobí a žijí v přístavku ke kotelně na dvoře jednoho velkého moskevského domu.

Saša před začátkem války dostuduje zdravotní školu, prožívá svou první nenaplněnou lásku, dozvídá se své skutečné jméno a je mobilizována na frontu.

 

Jaro v Kartágu

Autor: Václav V. Michalskij

Vydalo: nakladatelství Targamannum
Překlad: Václav Hrbek, Roman J. Gončarov
Počet stran: 185
Vazba: vázaná
Vydáno: 12/2016
ISBN: 978-80-906612-0-2

Přečtěte si více o knize Jaro v Kartágu, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Targamannum. A nezapomeňte také na ukázku.

Targamannum-logo

Nakladatelství Targamannum, s.r.o. je autorský projekt Ing. Romana Gončarova a Václava Hrbka. Zabývá se překlady z cizích jazyků, vydáváním knih a jejich prodejem.

 

Ukázka z knihy

‚Bože můj, já jsem taková nána! Co s tou lodí budu dělat? Co si počnu s tou hromadou železa? O kolik mě bude chtít odřít? Bože můj, já jsem tak pitomá! Vždyť mohu zůstat bez haléře…,‘ běželo Marije hlavou, když hleděla dopředu na bílou vápencovou cestu, která ubíhala pod koly auta. Promýšlela to ze všech stran, ale nedomnívala se, že udělala chybu. Dobře znala ten chlad u srdce, poryv bláznivé odvahy, který vždy předcházel její nejlepší rozhodnutí, která byla nenadálá a nejsprávnější. Tak to bylo i tentokrát, když řekla, že koupí bitevní loď „Generál Alexejev“. Řešení v ní vzplálo náhle, a to znamenalo, že se trefila do černého. Samozřejmě, ještě nevěděla, co bude dělat s lodí a k čemu jí ten nápad bude. Nevěděla, ale šestý smysl jí napovídal, že je potřeba hrát vabank! A ona hrála.
„Vaše cena?“ zeptala se náhle Marija, hbitě vedouc auto do zatáčky klikatící se cesty.
„Co jste říkala?“ zatvářil se pan Chadžibek, jako by nerozuměl.
„Kolik?“
„Mluvíte o lodi?“
„Ano. O lodi. Kolik?“
Pan Chadžibek počkal co možná nejdéle a řekl cenu. Cena byla pro Mariju naprosto přijatelná.

 

O autorovi

vaclav-v-michalskijVáclav V. Michalskij, narozen 27. 6. 1938 ve městě Taganrog, Rostovská oblast, Ruská federace. Mládí prožil v Dagestánu, Kabardě a Čečně. Absolvent Literárního institutu M. Gorkého v Moskvě (1965), člen Svazu spisovatelů SSSR (1964), laureát Ceny K. A Fedina (1979), laureát Státní ceny RF (2002). Podle jeho scénářů byly natočeny filmy Katuška, Balada o staré zbrani, Tajné milosti, Sedmnáct levých bot. V roce 2014 vyšly Sebrané spisy Václava Michalského v 10 svazcích, obsahující povídky, novely a romány, napsané během spisovatelovy padesátileté tvůrčí činnosti.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Targamannum)

 

Vyhrajte knihu Jaro v Kartágu

Po smrti admirála Carské námořní flotily se jeho žena Anna Karpovna rozhodne s dvěma dcerami opustit Rusko zachvácené rudým morem a nastoupit na loď, která je má dovézt do Tuniska. Nalodit se však podaří pouze patnáctileté Máše, zatímco matka se sestrou Sašeňkou zůstávají na břehu. Jak se Marija zvládne přizpůsobit novému životu v emigraci? A shledá se ještě někdy s matkou a sestrou Alexandrou? Jejich životní příběhy na pozadí historických událostí 20. století se před vámi začnou odvíjet v prvním ze šesti románů, jejichž autorem je Václav V. Michalskij.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Targamannum vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Jaro v Kartágu vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Jaro v Kartágu
probíhá od 23. ledna do 5. února 2017.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 historické romány Jaro v Kartágu

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJaro v Kartágu

Michalskij, Václav V.

Targamannum, 2016

Vyhrajte knihu o osudech dcer admirála Carské námořní flotily - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. vrbik5 napsal:

    Dobrý den, kniha Jaro v Kartágu přišla v pořádku, děkuji.

Napsat komentář