Co přináší obyčejný život

Co_prinasi_obycejny_zivot
Jak vlastně vypadá obyčejný život? Patří do něj péče o stárnoucí rodiče? Nebo starost o nemocného manžela, se kterým se plánujete už měsíce rozejít? A co třeba honba za láskou či věčné sousedské spory? Začtěte se do dnešních tipů, jejichž příběhy vám možná budou připadat až příliš známé.

Leckdo to už zažil. Péče o stárnoucí rodiče, kteří už se o sebe nedokážou sami úplně postarat, je psychicky i fyzicky docela náročná. Své o tom ví i Laura, hlavní hrdinka naší první knihy. Komiksové ztvárnění tohoto díla z něj navíc činí velmi originální kousek, jenž by neměl chybět v žádné knihovně.

Ráchel a Lars – Obrázkový deník dvojího odcházení

Laura žije obyčejný život: má muže, dospělého syna, kamarádky, práci. Má také stárnoucí rodiče, na které doléhají nemoci, omezují je v pohybu i v myšlení, přivolají chtěná i nechtěná vyšetření, pobyty v nemocnici i útěky zpátky domů. Laura hledá způsoby, jak rodičům pomoci, jak přitom respektovat jejich přání a zároveň si uchovat svůj život, svoje vztahy a svoji vlastní svobodu. Obrázkový deník dvojího odcházení. Výjimečná kniha, komiks, který geniálně, políčko po políčku, zrcadlí tolik důvěrně známých situací a rozhovorů, až se nám chce popadnout tužku a dokreslovat obrázky. Komiks ze života proslulé autorky o pokusech – omylech při péči o její rodiče je živý a veselý. Přinese úlevu těm, kteří pečují, a nebo pečovali. Ti, které to teprve čeká, mohou obdivovat humor protagonistů – a možná se i trochu poučit.

Autorka: Joyce Farmer
Přeložil: Marek Roesel

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 185×250 mm
ISBN: 978-80-88126-16-4
Doporučená cena: 440 Kč

Knihu Ráchel a Lars – Obrázkový deník dvojího odcházení vydalo nakladatelství Cesta domů.

Rachel_a_Lars_ukazka

Prolistujte si také další část komentované ukázky, kterou pro vás nakladatelství připravilo a nahlédněte i do našeho článku, kde se o knize dozvíte více.

————————————————

Péče o stárnoucí rodiče jistě není jednoduchá, ale možná ještě horší situace nastává v momentě, kdy se oním „pacientem“ náhle stává váš vlastní manžel. Ve chvíli, kdy od něj chcete odejít a začít si plnit své sny, je pak rozhodnutí o tom, zda po této události zůstat, velmi obtížné…

Moje všechno

V den, kdy se Hana chystá oznámit manželovi, že od něj odchází, ho najde v ložnici na podlaze, vyděšeného a neschopného se pohnout. Dostal mrtvici. A jejich život se ve vteřině změní. Haně nezbývá než odložit všechny své plány, aby se mohla starat o manžela, kterého byla připravená opustit. Tom nemůže chodit, není schopen základních úkonů. Po měsících vzájemného zanedbávání a partnerského odcizení nastává dlouhé období rehabilitace, během nichž má Tom čas pohlédnout na svůj život z nové perspektivy, aby ho mohl přehodnotit. Podaří se Tomovi překonat nemoc a zachránit manželství? A dokáže se Hana vzdát svých plánů na nový život a znovu se do Toma zamilovat? Moje všechno je debutový román, který nedáte z rukou. Rozpláče vás i rozesměje. A přiměje vás zamyslet se nad tím, co je v životě skutečně důležité.

Autorka: Katie Marshová
Přeložila: Helena Hartlová

Počet stran: 304
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-204-4171-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Moje všechno vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Hana má po náladě. Kavárna je plná lidí, kteří překypují energií a vesele se smějí, a Tom v jejich přítomnosti vypadá menší. Smutnější. V nemocnici splývá s okolím, ale tady si ho každý všímá. Pohled všech na něm spočívá trošičku moc dlouho, než ucuknou očima a stáhnou ústa do napjaté čárky soucitu. Pak přidají do kroku, rychle se vzdalují od Tomovy tragédie a unikají zpátky do svého života – strávit večer v hospodě, vyzvednout děti nebo si připravit prezentaci na druhý den do práce.

Tom nemá kam uniknout.

————————————————

Život bez lásky je jako sůl bez chleba – smutný a opuštěný. Není proto divu, že hlavní hrdinky naší další knihy usilují o to, aby lásku a jistotu měly a zvládly si je udržet. Někdy ale všechno nefunguje úplně tak, jak si to vysníme a přejeme…

Vůně života

Vůně v našich životech jsou proměnlivé jako dny střídající se s nocemi. Zároveň ale mají v sobě něco krásně neměnného. Vůni domova… a lásky. Toužíme po ní všichni, po jistotě, která nás zahřívá a skýtá pocit bezpečí. Dovoluje nám dýchat a plnit si sny, menší či větší životní plány. Magda a Lenka, hrdinky příběhu, nejsou výjimkou, stejně jako miliony jiných žen na celém světě touží po jistotě a lásce. Jinak je to s Alicí, která sní o práci v zahraničí, o svobodě, a manžela ani dítě ke štěstí nepotřebuje. Ale možná je všechno úplně jinak…

Autorka: Táňa Keleová-Vasilková
Přeložila: Drahomíra Smutná

Počet stran: 208
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-8111-380-2
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Vůně života vydalo nakladatelství Noxi.

„No právě. Taky jsem si to uvědomila. Ale najednou jsem neměla potřebu mu to sdělovat a…“ Mávne rukou. „A ještě k tomu Adam. Asi se zbláznil nebo co, ale už při druhém setkání mu prý bylo jasný, že jsme si souzení…“
„Jaký Adam?“ zamrká zmateně Ljuba.
„Fotograf. Vždyť víš, že dělám tu kuchařku.“ Ljuba přikývne. „No a on to fotí. Je to sympaťák, milej kluk… a údajně se do mě zbláznil, aspoň to tvrdí. A je neplodný,“ dodá tiše.
„Cože je?“ vyhrkne Ljuba. „Viděli jste se jen dvakrát a už o něm víš i tohle?“
„Svěřil se mi hned napodruhé.“ upřesňuje Magda. „Asi výměnou za to, že jsem si mu postěžovala, že se mi nedaří otěhotnět.“ (str. 100)

————————————————

Sousedské spory o pozemky mnohdy nemají konce. Ještě náročnější potom ale může být, když se jejich správce snaží pomoci své milované ze starých časů, a zároveň usiluje o to, aby i nadále zůstal tím stejným člověkem. Jiří Hájíček tato témata podrobně rozebírá v posledním dílu své venkovské trilogie.

Dešťová hůl

Po úspěšných románech Selský baroko a Rybí krev završuje Jiří Hájíček svou volnou „venkovskou trilogii morálního neklidu“. Po minulosti české vesnice následuje nyní román ze současnosti. Opět silný příběh, v němž kromě lidí tentokrát hrají důležitou roli pozemky – zděděná pole a spory kolem jejich vlastnictví. Venkovská krajina jihočeských blat je vůbec v textu silně přítomna a kromě jedinečné atmosféry dodává příběhu i historický kontext a také nepřímo vstupuje do osudů hlavních postav. Zbyněk, profesí správce pozemků, se po mnoha letech setkává se svou dávnou láskou, aby jí pomohl se zdánlivě jednoduchým majetkoprávním problémem. Vrací se na venkov, na místa svého dětství a dospívání, a zamotává se do nejasných okolností sporu o pozemek, ale také do své osobní a manželské krize. Potýká se s nespavostí, bloudí krajinou a katastrálními mapami a nad ním se jako přízrak vznáší bláznivý venkovský aviatik z osmnáctého století. Ve zlomovém okamžiku jde Zbyněk s tváří pomalovanou válečnými barvami do boje. Za to, co považuje za správné, za sny dětství a „aby se jednoho rána neprobudil jako někdo jiný“.

Autor: Jiří Hájíček

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-773-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Dešťová hůl vydalo nakladatelství Host.

„Jak jste tu moji louku vlastně objevil?“ zeptal se Zbyněk po chvíli.
„Mám rád Novohradsko, v září jsem se tam toulal celej víkend a najednou vidím ten palouk a les a potok. Hned jsem se ptal v nejbližší vsi…“
„Ve Starejch Mlejnech?“
„Jo, v Mlejnech. Komu že to patří. A tak jsem dostal telefon na vás.“
Spadané listí, přilepené deštěm na asfalt. I hladké kmeny olší a topolů se leskly. Zbyňka najednou zaplavil blažený pocit. Jako by ujížděl někam mimo realitu svého všedního života. S těmi dvěma cizími muži. Vysoukal se z bundy a pohodlně se opřel do sedačky. Něco se děje, to ho těšilo. (str. 18)

Ve čtení můžete pokračovat po kliknutí na následující odkaz.

Nahlédněte do historie českého venkova prostřednictvím dvou předchozích dílů…

 


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRáchel a Lars – Obrázkový deník dvojího odcházení

Farmer, Joyce

Cesta domů, 2016

zobrazit info o knizeMoje všechno

Marshová, Katie

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeVůně života

Keleová-Vasilková, Táňa

Noxi, 2016

zobrazit info o knizeDešťová hůl

Hájíček, Jiří

Host, 2016

Napsat komentář