Vydejte se na cesty

road
I když je jaro ještě daleko, pojďme se už teď připravit na novou turistickou sezonu. Tentokrát naše tipy přinášejí nové informace pro milovníky cestování. Přes trampské osady a české zámky se vydáme k moři a dokonce až do Afriky.

Počátek 20. století dal vzniknout novému českému fenoménu inspirovanému životem v divočině severní Ameriky. Po historii trampských osad na Sázavě pátral Martin Maršálek, který své poznatky shrnul v knize Osadní toulky II.

Další část knižní řady Osadní toulky znovu čtenáře zavede na místa, kde se před stoletím zrodily dva české vynálezy – tramping a nohejbal. Tramping jako specifický životní styl a nohejbal jako pohodový sport spolu spojily síly právě na trampských osadách. Po předchozím putování osadami v okolí Prahy v povodích Vltavy a Berounky druhý díl přivádí čtenáře na Zlatou řeku, v trampské terminologii takto označovanou řeku Sázavu. Ajax, Údolí slunce, Staří kamarádi, Rychlá řeka, Údolí Zlatého potoka, Toronto, Údolí ticha, Kondor, Měsíční údolí, Ztracená stopa, Sioux, Albatros, Údolí návratu, Merida, Šacung, Soumrak, Údolí raků a desítky dalších jmen osad představí historii svého vzniku, na mnoha fotografiích svou minulou i současnou podobu, historii osadního nohejbalu, včetně vzpomínek pamětníků. Nedílnou součástí publikace jsou podrobné mapy s vyznačenými osadami. Přijměte pozvání na návštěvu zajímavých míst, která zanechala nesmazatelnou stopu v českých moderních dějinách a která stále mají co nabídnout.

Osadní toulky II.

Autor: Martin Maršálek

Počet stran: 224
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 165 × 235 mm
ISBN: 978-80-204-4216-1
Doporučená cena: 279 Kč

 

Knihu Osadní toulky II. vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Zájemci o tuto tématiku si jistě rádi přečtou i první díl:

http://www.klubknihomolu.cz/wp-content/uploads/knihy_isbn/2017/01/nahled/9788020434791.jpg

————————————————

V historickém pátrání dále pokračujeme, ale tentokrát po celém území naší republiky. MagdalenaWagnerová nám představí Příběhy zámků v Čechách a na Moravě II  s podtitulem Po stopách modré krve. Každý z původních majitelů zámků jim vdechl osobitou tvář, kterou můžeme obdivovat i o několik staletí později.

Zámek není jen dominanta kraje, elegantní rozsáhlá budova nebo výstavní obytný objekt některého z četných šlechtických rodů, jež žily na našem území, zámek je především místo s bohatou historií, sahající hluboko do národní minulosti. Jeho „rodokmen“ často obsahuje překvapivé dramatické okamžiky a nezřídka bývá plný nečekaných zvratů, zlomových dějinných momentů a významných událostí, které spoluvytvářejí dějiny naší země. Ať už jde o zámek Loučeň a jeho labyrinty, Zbraslav a jeho galerii, Kuks a jeho mimořádnou sochařskou výzdobu, Slatiňany a jeho koně anebo Slavkov a jeho mimořádné historické muzeum, vždy jde o dotyk skutečné historie. Přičteme-li k této nabídce ještě bonus novodobých zámeckých atrakcí, jako například zámeckou čokoládovnu na vizovickém zámku, stávají se zámky také ideálním cílem rodinných výletů. Jejich nabídka je nepřeberná, protože každý zámek je svým způsobem jiný – podobně jako se odlišovali dávní zámečtí páni, obyvatelé těchto honosných sídel, anebo jen dočasní návštěvníci, hosté či slavní architekti a stavitelé, kteří těmto stavbám vtiskli neopakovatelný ráz – významným rodem Lichtenštejnů a Kouniců počínaje a Matyášem Bernardem Braunem či Antonínem Dvořákem konče.

Příběhy zámků v Čechách a na Moravě II

Po stopách modré krve
Autorka: Magdalena Wagnerová

Počet stran: 184
Vazba: pevná
Formát: 170×230 mm
ISBN: 978-80-7428-279-9
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Příběhy zámků v Čechách a na Moravě II vydalo nakladatelství Plot.

Podívejte se i na první díl zámeckých příběhů:

http://www.klubknihomolu.cz/wp-content/uploads/knihy_isbn/2014/07/nahled/9788074282027%20.jpg

————————————————

Jan Lakosil přichází s další výpravnou knihou plnou dobových fotografií, tentokrát s názvem Jižní Čechy krásné i zrádné. Zaměřuje se hlavně na období mezi roky 1933 až 1966 a budování opevnění, které bohužel po Mnichově nebylo dokončeno.

Po úspěšném titulu Šumava krásná i smrtící přichází další výpravná fotografická publikace, která nabízí unikátní pohled na novodobou historii naší země – tentokrát jižních Čech. Tři stovky převážně dosud nepublikovaných fotografií a ukázek historických dokumentů z období let 1933-1966 zachycují tento region dosud neznámou perspektivou. Kniha přináší nová fakta o zákulisí příprav agrese nacistického Německa proti ČSR včetně ukázek zpravodajské činnosti německých informátorů. Rozsáhlý soubor komentovaných dobových snímků přibližuje rovněž obsazování jižních Čech v říjnu 1938 a březnu 1939. Značný prostor je věnován přípravě obrany jihočeského území čs. armádou – výstavbě lehkého opevnění z let 1936–1938 především v prostoru České Kanady. Na hraniční čáru studené války pak čtenáře zavedou unikátní panoramatické snímky z roku 1966, které zachycují nejen krásu jihočeského příhraničí, ale i zakázané pásmo s nekonečným pásem železné opony.
Dohromady představuje kniha Jižní Čechy krásné i zrádné jedinečný obrazový dokument, který by neměl chybět v knihovně žádného zájemce o novodobou historii Československa.

Jižní Čechy krásné i zrádné

Autor: Jan Lakosil

Počet stran: 304
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 299×233 mm
ISBN: 978-80-204-4214-7
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Jižní Čechy krásné i zrádné vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Předchozí díl fotografické publikace je věnován oblasti Šumavy:

http://www.klubknihomolu.cz/wp-content/uploads/knihy_isbn/2014/11/nahled/9788020434814.jpg

————————————————

Architekt David Vávra je širší veřejnosti známý díky svému působení v cyklu České televize, kde diváky provázel českými městy. Tentokrát se však ve svém titulu Jedeme k moři vypravil ještě dál a ukazuje čtenářům významné architektonické a přírodní památky po cestě do tolik oblíbeného Chorvatska.

Když směřujeme do Chorvatska, samotná cesta skýtá mnoho mimořádných zastavení. Naše obrazově – slovní putování začne již brněnským funkcionalismem, přes vídeňské kavárny se dostaneme do evropského města kultury Grazu, posléze s Vinnetuem navštívíme Plitvická jezera, nemineme ani Slovinsko ani Slavonii, přibrzdí nás orientální Sarajevo. Zastavíme se v neznámém splitském funkcionalismu, abychom pak křižovali téměř všechny větší dalmatské ostrovy.

Jedeme k moři

Autor: David Vávra

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 300×220 mm
ISBN: 978-80271-0144-3
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Jedeme k moři vydalo nakladatelství Grada.

Prolistujte si část knihy.

————————————————

Titul, který kombinuje zábavu a poznání, pochází z pera Piu Eatwellové. V knize Žáby se přece jedí vyvrací nebo potvrzuje mýty, které kolují ve zbytku světa o Francii a jejích obyvatelích. Dozvíte se řadu překvapivých informací a možná si upravíte obrázek o zemi galského kohouta.

Piu Marie Eatwellová s nadšením uvádí na pravou míru čtyřicet pět mýtů o Francouzích, od „Francouzi se nikdy neopijí“ a „jedí koně, žáby a česnek“, přes „jsou posedlí sexem“ až po jejich pověst národa notorických kuřáků, rovnostářů či revolucionářů. Výsledkem je vtipný, informacemi a barvitými citáty překypující portrét současné Francie a proměn, které tam v průběhu věků a zejména v posledním půlstoletí nastaly. Nakolik se od sebe někdy vzdálí realita a romantický pohled například na Paříž, dokládá tzv. „pařížský syndrom“, kvůli němuž musí být každoročně hospitalizováno hned několik šokovaných japonských turistů. Díky této knize deziluzi zaručeně nepropadnete, vždyť ani radikální změny v jednadvacátém století nedokázaly Francii v našich očích připravit o tradiční kouzlo.

Žáby se přece jedí

Autorka: Piu Eatwellová
Přeložila: Jitka Fialová

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-257-1925-1
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Žáby se přece jedí vydalo nakladatelství Argo.

————————————————

S jedinečnou výpravnou publikací Afrika zevnitř, na které se podílela řada vědců napříč obory, přichází Petr Pokorný. Uděláte si obrázek o historii černého kontinetu z pohledu geologického, archeologického a mnoha dalších.

Afrika viděná zevnitř, očima českých biologů, geologů, antropologů a archeologů, kteří bádají v afrických pouštích a savanách nad dosud nevyřešenými otázkami vývoje člověka, lidských společností, klimatu, živé a neživé přírody. Je to kniha o dlouhých dějinách kontinentu. Píše se v ní o vysychání Sahary, která ještě docela nedávno, před sedmi tisíciletími, nebyla pouští, ale obydlenou savanou s mnoha jezery a spoustou zvířat. V průběhu vysychání se z původních lovců a sběračů postupně stávali pastevci, občas zemědělci a místy dokonce vznikaly vyspělé civilizace. Mnohé civilizace později zanikly a také dnes se situace dramaticky proměňuje. Některé africké regiony se propadají do hlubokých krizí, jiné naopak zaznamenávají prudký rozvoj spojený s nebývalým nárůstem počtu obyvatel. Přesto přetrvávají v málo obydlených územích Afriky rozsáhlé kusy původní neporušené divočiny, kde si cestovatel a výzkumník připadá, jako by se ocitl v nějakém dávno zaniklém, pravěkém světě.

Afrika zevnitř

Autor: Petr Pokorný a kol.

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 208×266 mm
ISBN: 978-80-200-2627-9
Doporučená cena: 795 Kč

Knihu Afrika zevnitř vydalo nakladatelství Academia.

Nahlédněte do knihy prostřednictvím ukázky.

Podívejte se, co už bylo o knize napsáno.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a řadu dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOsadní toulky II.
Nohejbal na trampských osadách v okolí Prahy – Sázava

Maršálek, Martin

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizePříběhy zámků v Čechách a na Moravě II – Po stopách modré krve

Wagnerová, Magdalena

Plot, 2016

zobrazit info o knizeJižní Čechy krásné i zrádné
v dobových fotografiích a dokumentech

Lakosil, Jan

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeJedeme k moři

Vávra, David

Grada, 2016

zobrazit info o knizeŽáby se přece jedí
Pravda o Francouzích

Eatwellová, Piu Marie

Argo, 2016

zobrazit info o knizeAfrika zevnitř

Pokorný, Petr

Academia, 2016

Napsat komentář