Současná česká i světová tvorba

Tipy_soucasna ceska i svetova tvorba
Dnešní knižní tipy přinášejí šest knih českých i zahraničních autorů. Vyprávějí o zakázané lásce, rodinných tajemstvích, všedních starostech, záhadných domech i zamlčovaných křivdách.

Po Spánku a Podivné knihovně přichází Haruki Murakami, mistr záhadných surreálných témat, s další povídkovou knihou, kterou opět ilustrovala německá grafička Kat Menschik. Přečtěte si Útok na pekárnu!

Útok na pekárnu

Autor: Haruki Murakami
Přeložil: Tomáš Jurkovič
Ilustrovala: Kat Menschik

Počet stran: 80
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 147 × 214 mm
ISBN: 978-80-207-1724-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Útok na pekárnu vydalo nakladatelství Odeon.

Třetí ilustrovaný svazek, který svými grafikami doprovodila německá výtvarná umělkyně Kat Menschik, obsahuje dvě povídky. Oba texty spojuje téma, totiž nezvladatelný, krutý hlad. Dva mladí muži – vyzbrojeni kuchyňskými noži – se vypráví do pekárny, aby tam utišili svou potřebu. Nakonec k násilí nedojde, jen majitel je donutí poslouchat úryvky z Wagnerových oper… Při druhé loupeži žádná obyčejná pekárna není po ruce, a tak muž a žena vezmou útokem provozovnu McDonaldu. S brokovnicí v ruce.

 

Ukázka z knihy

Tetka si k zešílení pomalu nandala na tác smaženou rolku a melounový bochánek. Počínala si při tom tak důležitě, jako by nevybírala pečivo, ale šatní skříň a k ní trojdílné zrcadlo. Nijak se ovšem nehrnula k placení. Smažená rolka s melounovým bochánkem pro ni nepředstavovaly víc než pouhou tezi. A klidně by taky mohly být třeba až někde na severním pólu. A ona potřebovala ještě nějaký čas, aby si na to zvykla.
Čas zatím vesele míjel a z pozic teze stihl dezertovat nejprve melounový bochánek. Tetka zavrtěla hlavou, jak si mohla vybrat něco takového. Melounový bochánek, taková hloupost! (str. 14)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Máte rádi příběhy o složitých vztazích plných lásky, ale i rozporů? Dopis do ticha Zdeňka Hanky vypráví o sblížení zdravotní sestry a ženatého lékaře, ze kterého kouká pořádný skandál.

Dopis do ticha

Autor: Zdeněk Hanka

Počet stran: 176
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-251-3
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Dopis do ticha vydalo nakladatelství Alpress v edici Klokan.

Zdravotní sestra Linda se dostává na operační sál sama jako pacientka. Při operačním výkonu je u ní odhalena jistá vada omezující naději na otěhotnění. Třebaže Linda má svého partnera a schyluje se k jejich svatbě, nalezne pochopení u ženatého lékaře, který se stane její oporou. Vztah přeroste v silné milostné pouto a skandál se již nedá utajit.

 

Ukázka z knihy

„Vidíte to?“ zeptal se vážně mladého kolegy a ukázal lesklým skalpelem na vlhké orgány. „Dalo se to možná předpokládat. Jenomže u tak mladé holky má takové zjištění daleko razantnější dopad. Bere to fatálněji.“
Po pravdě řečeno, doktor Jílek pořád nevěděl, co má primář Lexa na mysli. Šli přece na močový měchýř, protože plánovali úpravu v okolí ústí obou močovodů s cílem zabránit refluxu moči zpět k ledvinám. Nález, který očekávali, se potvrdil. Mladý sekundář přesně věděl, jaké kroky budou při tomto výkonu následovat, a tak také Lexa nakonec i postupoval. Vlastně by docela rád provedl ten zákrok on sám. Vždyť o co jde? Přesto raději neodpovídal a jen usilovně přemýšlel. Věděl, že primář Lexa je jako zkušený šachista, který vidí několik tahů dopředu. Jílkovo mlčení si primář vyložil snad jako zádumčivý souhlas. Upustil proto od nějakého vysvětlování. Jemu to bylo jasné. (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Čtení z kávové sedliny Eve Makisové je příběhem rodiny kyperských přistěhovalců, jež se usídlila v britském Nottinghamu a vede zde krámek s rychlým občerstvením. Život je směsicí sladkých vzpomínek na rodný ostrov a drsné reality všedních dnů.

Čtení z kávové sedliny

Autorka: Eve Makisová
Přeložila: Jitka Jeníková

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-257-1943-5
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Čtení z kávové sedliny vydalo nakladatelství Argo.

Tři generace žen – Anna, její matka a babička – vyznávají rozdílné hodnoty. Anna pracuje v rodičovském krámku, ale chtěla by studovat na univerzitě. Její rázná matka Tina si přeje, aby se dcera provdala za bohatého Řeka a věnovala se jen rodině, a babička má na všechno vlastní názor. Umí čarovat a věštit z kávové sedliny a podporuje vnučku v jejích snech a samostatném rozhodování. Úsměvné historky o svérázných postavách z rozvětveného příbuzenstva a rodinných slastech i strastech mají chmurný podtón. Jsou poznamenané válečnou tragédií okupované vesnice a útěkem z domova, kam se mnozí z nich stále chtějí vrátit, i předsudky a násilným chováním některých místních zákazníků. Annino hořkosladké vyprávění, při kterém se nejednou sbíhají sliny v ústech, je okořeněno spoustou rodinných receptů.

 

Ukázka z knihy

Maminka se jmenuje po dědečkovi Konstantinovi. Má vznešený původ, dlouhou řadu předků pojmenovaných po Konstantinu Velikém. Pro snadnější vyslovování se její jméno zkrátilo ze vznešeného Konstantina na zakrnělé Tina nebo Týna. Tina o sobě prohlašuje, že je otevřená kniha. Na nic si nehraje, říká, co si myslí, mluví bez rozmyslu, přeberte si to, jak chcete. Není tak tvrdá, jak by se mohlo zdát podle jejích nekompromisních názorů. Když jde do tuhého, kapituluje, vzdá to ve chvíli, kdy by Tony tvrdošíjně bojoval jako býk až do roztrhání těla. Dnešní doba naštěstí nezavdává moc důvodů k tvrdošíjnosti a Tonymu umožňuje, aby se stáhl do pozadí a užíval si, že je pod pantoflem. (str. 8)

————————————————

Jezero, další z knih české spisovatelky Biancy Bellové, je označováno za příběh ze současnosti starý jako lidstvo samo. Fanoušky této autorky nepochybně upoutá.

Jezero

Autorka: Bianca Bellová

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-771-4
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Jezero vydalo nakladatelství Host.

Rybářská vesnice někde na konci světa. Jezero, které vysychá a zlověstně obnažuje břehy. Muži mají vodku, ženy starosti a děti si škrábou ekzémy. Co má Nami? Nami nemá nic, jen bábu s tlustýma rukama. Nami nemá nic, jen život před sebou: první lásku, o kterou ho připraví ruští vojáci, a pak všechno to další. Ale když život začne na úplném konci světa, možná že skončí na jeho začátku. Tento příběh je totiž starý jako lidstvo samo. Je to pouť hrdiny, chlapce, který se na cestu vydá jen s uzlíčkem nervů a kabátem po dědkovi. Musí jezero přeplout, obejít a nakonec se potopit na jeho dno pro největší tajemství.

 

Ukázka z knihy

„Tebe je kus, chlape,“ brblá dědek a strne, když mu uklouzne noha a jen taktak se mu podaří vybalancovat pád. Doma Nami dostane lízátko. Líže ho spíše z povinnosti a sleduje po očku tři trojúhelníky, které už se mezitím proměnily v zelenomodré květované šaty. Když může, tak se jich dotýká, a ony mu na oplátku voní.
Večer začne Nami divoce zvracet. Žaludek se mu nekontrolovatelně stahuje a z Namiho vycházejí litry špinavé vody, mátový čaj a kusy lívanců s ovčím sýrem. Zelenomodré květované šaty ho hladí po čele, drží mu hlavu při zvracení, otírají mu ústa a konejší ho. „Pšt, teď už to bude dobré, holoubku,“ šeptají. (str. 12)

Přečtěte si celou ukázku a náš článek věnovaný knize Jezero.

————————————————

Složitě propracovaný román Dům za zdí, rozkročený přes pět desetiletí od konce sedmdesátých let do současnosti, přeskakuje z jednoho žánru do druhého a řítí se k ohromujícímu závěru. Vtáhne čtenáře do pozoruhodného světa, kde starý příběh o strašidelném domě dostává nový rozměr – jaký si dokáže vymyslet pouze David Mitchell.

Dům za zdí

Autor: David Mitchell
Přeložila: Petra Diestlerová

Počet stran: 152
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 155×235 mm
ISBN: 978-80-204-4087-7
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Dům za zdí vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Když nastane přesně ta správná chvíle, objevíte v úzké uličce lemované cihlovou zdí, jen kousek od obyčejné anglické hospody, vchod do neobyčejného domu. Cizí člověk vás tam osloví jménem a pozve vás dovnitř. Zpočátku se vám nebude chtít odejít. Později zjistíte, že odejít nemůžete. Každých devět let tam jeho obyvatelé – podivní sourozenci – pozvou někoho, kdo je odlišný nebo osamělý: přechytralého puberťáka, nedávno rozvedeného policistu, plachou univerzitní studentku. Co se však v domě opravdu děje? Pro ty, kdo to zjistí, je už příliš pozdě…

 

Ukázka z knihy

Máma něco říká, ale její slova zaniknou v umouněném řevu odjíždějícího autobusu a za ním se vynoří hospoda U Lišky a psů. Na vývěsním štítu jsou tři bíglové, kteří právě zahnali lišku do kouta. Chystají se po ní skočit a roztrhat ji na kusy. Na ceduli s názvem ulice pod štítem stojí WESTWOOD ROAD. Lordové a lady by měli být bohatí, takže jsem očekával bazény a lamborghini, jenže Westwood Road vypadá jako úplně normální ulice. Normální cihlové domy, samostatné nebo řadové, s předzahrádkami a normálními auty. Vlhké nebe má barvu zapraných kapesníků. Kolem proletí sedm strak. Sedmička je dobré číslo. Máma strčila obličej těsně k tomu mému, ale nedokážu poznat, jestli se tváří rozzlobeně, nebo ustaraně. „Nathane? Posloucháš mě vůbec?“ Máma je dneska nalíčená. Tenhle odstín rtěnky se jmenuje Ranní šeřík, ale cítit je spíš jako lepidlo v tubě než jako šeřík. (str. 7)

Zapojte se do soutěže o knihu Dům za zdí, která trvá až do 27. ledna 2017.

————————————————

Rubikova kostka, nový román držitele Ceny Jiřího Ortena Vratislava Maňáka, zavede čtenáře do roku 2011 i na konec války, do Českého lesa i k Zemplínské Šíravě, především ale do ulic Plzně – toho „nejameričtějšího města v Evropě“, které se kvůli měnové reformě už na počátku padesátých let postavilo tehdejší moci.

Rubikova kostka

Autor: Vratislav Maňák

Počet stran: 315
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-646-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Rubikova kostka vydalo nakladatelství Host.

Mladý učitel Ondřej Šmíd přijíždí do rodné Plzně na oslavu dědečkových osmdesátin. Očekává, že v bytě svých rodičů najde idylu a ospalý klid, místo toho se ale o slovo přihlásí tajnosti, zamlčované křivdy a vzpomínky, které i po letech vzdorují zapomnění. Co všechno může člověk zaslechnout? Jak začala historie uchavců? A k čemu dojde, když rozbijete keramického slona? Ondřej se musí začít ptát, sebe i jiných, a úlomky paměti skládat jako barevné stěny Rubikovy kostky – hlavolamu, ve kterém se rodinné příběhy mísí s osudem rodného města.

 

Ukázka z knihy

Vrátil se domů. Městem se valil ruch, a když projížděl kolem nádraží, zablácená auta hučela v sevření černé silnice a černých pilířů železničního mostu tak mocně, že přehlušila i skřípění brzdících vlaků.
Dojel až na skvrňanské sídliště. Pod rámy na věšení prádla ležela zválená tráva a panelové domy se zašlými barevnými fasádami připomínaly dětské kostky rozhozené po louce. Byly žluté a hnědé a červené a fialové a bílé a zelené a každý z nich zvědavě napínal k nebi boltce televizních satelitů. Šedá a bez uší zůstávala jen nízká budova mateřské školy, skrytá za keři pámelníků a rudým kovovým plotem. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku. Více informací o knize naleznete v našem článku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeÚtok na pekárnu

Murakami, Haruki

Odeon, 2016

zobrazit info o knizeDopis do ticha

Hanka, Zdeněk

Alpress, 2016

zobrazit info o knizeČtení z kávové sedliny

Makisová, Eve

Argo, 2016

zobrazit info o knizeJezero

Bellová, Bianca

Host, 2016

zobrazit info o knizeDům za zdí

Mitchell, David

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeRubikova kostka

Maňák, Vratislav

Host, 2016

Napsat komentář