Dívka z Wintonova vlaku spojila životní příběh s recepty

lady remoska nahledovy
Malý příběh o velkých událostech a mnoho jednoduchých receptů. To je kniha Lady Remoska, věnovaná spotřebiči, který už od konce padesátých let minulého století patří do české kuchyně, a dámě, která ho představila anglické společnosti. Sama Milena Grenfell-Bainesová knihu v Praze pokřtila.

lady remoska 2V knize Lady Remoska nejde primárně o recepty a není tedy jen kuchařkou. Nezastupitelnou roli hraje v knize i autorčin silný životní příběh.

Role kmotra výpravné kuchařky se zhostil režisér Jiří Menzel. Ten však měl pocit, že se na křtu ocitl vlastně tak trochu nezaslouženě. Jak se vyjádřil, myslí na jídlo prý pouze ve chvíli, kdy má hlad, a rozhodně se nepovažuje za odborníka na gastronomii. Ovšem, ačkoliv neholduje pokrmům ze zeleniny, mnohé bezmasé pokrmy uvedené v knížce ho zaujaly.

Nejoblíbenějším jídlem z remosky je dle samotné autorky tradiční pečené kuře. Nicholas Winton si prý liboval v květáku se sýrovou omáčkou a lososu, recept, který v publikaci také nalezneme. Dále si oblíbil rýžový pudink, jenž podle Lady Mileny zakoupíme v prodejně Marks & Spencer.

Milena je fanynkou nejen dobrého jídla, ale také dobré hudby. Spolupracuje s filharmonií a je majitelkou mnoha nahrávek.

V Anglii každý den poslouchám Radio 3, které hraje výhradně klasickou hudbu. Jednou jsem i v rádiu pracovala. Hráli tam jen jazz a když jsme skončili náš segment, tak jsem se ptala, kdo vyhrál jednu cenu, protože já jejich rádio neposlouchám, jazz nesnesu. Tak mě vyhodili.

lady remoska 4Do historie se tak Lady Milena nezapsala jako slavná rozhlasová moderátorka, ale jako neúnavná a úspěšná propagátorka remosky na britských ostrovech. Do kontaktu s tímto spotřebičem přišla poprvé až před patnácti lety. Tehdy spolu se sestřenicí vydaly pro novou remosku do obchodního domu Kotva. Posléze si říkala, proč se remoska neprodává v Anglii. V brožuře, která se k výrobku dodává, narazila na adresu výrobny ve Frenštátě a zavolala tam.

Dovolala jsem se jednomu pánovi, co stojí tamhle a zeptala se, proč se remoska neprodává v Anglii. Odpověděl, že tam nikoho neznají. Já jsem tam známé měla a pan Svoboda mi řekl, že jsem jako anděl z nebe. Tenkrát v Anglii z Československa nic nekupovali. Paní z Anglie však experimentovala s recepty a remosky objednala tisíc kusů. Za čtrnáct dní je všechny vyprodali.

lady remoska 11Remoska se dostala i na samý vrchol britské honorace, do královské rodiny. Malá dívka na palubě Wintonova vlaku určitě netušila, že jednoho dne princi Charlesovi předá v igelitce remosku. Britský monarcha se účastnil koncertu s názvem Poslední vlak do zítřka, jednalo se o sbor pro děti o záchraně dětí a Wintonově vlaku. V té době měl za sebou Princ Charles již několik setkání s Nicholasem Wintonem.  Firma Remoska Lady Mileně poslala pro prince Charlese balíček k narozeninám.

Zeptala jsem se, zda bych mu nemohla remosku donést na koncert. Řekli, že tam samozřejmě bude. Donesla jsem tam balík, který musel projít lecjakou kontrolou, divili se, co jim to nesu. O přestávce jsme byli pozvaní, abychom prince přivítali. Strčila jsem mu remosku a kuchařku do ruky, on dary předal svému asistentovi. Za tři týdny přišel dopis, že remoska už je v Charlesově kuchyni.

lady remoska 3Jiří Menzel se možná cítil na křtu nesvůj, jedná se ostatně o první kuchařku, kterou kdy křtil, s Lady Milenou ho nicméně pojí vzájemný vztah Lady Mileny a jeho ženy Olgy. Ta organizovala zájezd Wintonových dětí do Londýna. Ze strany návštěvníků, kterých se v Luxoru sešlo hojně, zazněl i dotaz, zda se Lady Mileně podařilo v remosce i něco spálit. Gastronomická průkopnice ovšem potvrdila, že v remosce se skutečně nic spálit nedá.

lady remoska 8Publikaci plnou působivých fotografií a ještě působivějších historek z Milenina života vydalo nové nakladatelství Dcera Sestry. Kamila Hladká prozradila, že na ni tvář paní Mileny vyskakovala z různých médií a začala se zajímat, zda už o ní někdo vydal knihu. Protože chtěla, aby publikace dopadla co nejlépe, založila si vlastní nakladatelství

Přečtěte si také článek, který jsme o kuchařce Lady Mileny vydali.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLady Remoska

Grenfell-Bainesová, Milena

Dcera sestry, 2016

Napsat komentář