Kdo najde „Slunce“?

hrobarici_v_podzamci_nahled
Také by vás bavilo hrát si na archeology? Myslíte si, že je to úžasné, když „něco“ objevíte? Jenže vykopávky v terénu, to nejsou jen velké objevy, ale hlavně rutinní a docela namáhavá práce. Obzvlášť v létě…

Své by vám o tom mohli vyprávět všichni, kteří se pod romantickým příslibem velkých objevů přihlásili na letní brigádu – archeologický průzkum. Stejně jako hrdinové druhého pokračování série o partě „Hrobaříků“ s názvem Hrobaříci v podzámčí. Autorka dobrodružné trilogie totiž v prostředním z dílů poslala kamarády Vojtu, Alžbětu, Klárku, Evžena a Šimona právě na takovou brigádu.

Od minulého dobrodružství popsaného v knize Tajemství Hrobaříků ale všichni povyrostli, už chodí na střední školy a chystají se na ty vysoké, nicméně na jejich kamarádství se dospívání nijak negativně nepodepsalo. Stále jsou rádi spolu, a to dokonce natolik, že se rozhodli strávit část prázdnin společně na chalupě Klárčiny babičky v Ostrožné prací na záchranném archeologickém průzkumu části náměstí před zámkem.

Ač historik Habán, pověřený velením této akce, doufá, že objeví doklady o osídlení z 10. století, místní se domnívají, že hlavním úkolem je vypátrat monstranci ve tvaru slunce, podle níž se jmenuje zdejší pouť „Sluncová“ a která se ztratila v neveselé době druhé světové války. Prý měla schopnost uzdravovat, protože v ní byla ukryta tajemná relikvie.

Autorka se v pokračování příběhu rozhodla provést další exkurz do historie a přitáhnout tak pozornost mladých čtenářů k našim hradům a zámkům. Bohužel mám dojem, že autorčin záměr zcela nevyšel. Příběh roztažený do měsíční brigády, která nakonec nebyla až tak zábavná, postrádal trochu více akčnosti. Historické výklady působily poněkud staticky a dlouhé pasáže bez dialogu možná i trochu nudně. Příběhu by možná pomohla trocha romantiky. Středoškoláci, kteří se nechytnou za ruku a občas si neukradnou nějaký ten polibek, působí poněkud neživě.

A ne že by autorka Pavla Horáková dvojice, které k sobě něco cítí, nevymyslela – v podstatě spárovala všechny členy Hrobaříků (Evženovi a jeho sestře Alžbětě jako protějšky vybrala dokonce potomky šlechtického rodu a Šimonovi sličnou průvodkyni ze zámku), ale v podstatě je jinak nechala citově nezralé – jejich chování odpovídalo tak dvanácti rokům. I proto je kniha dost obtížně zařaditelná, co do věku potenciálních čtenářů – pro mladší budou náročné dlouhé výklady, starší se budou s hlavními hrdiny jen obtížně identifikovat. Snad věk okolo třinácti let by mohl být ideálním.

Rozhodně by příběh Hrobaříci v podzámčí  vydaný nakladatelstvím Argo v novém vydání neměl chybět v knihovně mladých milovníků historie. Ti budou určitě nadšení, byť jde o historii fiktivní…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHrobaříci v podzámčí

Horáková, Pavla

Argo, 2016

Napsat komentář