Získejte surově realistické povídky z Buenos Aires

co-nam-ohen-vzal-perex
Argentinská metropole se svým předměstím umí být krásná, ale i krutá. Všechny její tváře můžete najít v povídkách prozaičky a novinářky Mariany Enriquezové. Věřte, že její kniha a realistický pohled na svět vás zasáhnou.

Krásný i krutý život v Argentině

Velmi současný mix „špinavého realismu“, fantastična Julia Cortázara a hororu Edgara Allana Poea a Shirley Jacksonové.

Povídky argentinské autorky přibližují zemité prostředí buenosaireské metropole i jejích předměstí se vší syrovostí, krutostí i krásou. Jsou zároveň klasické i originální, realistické i fantastické, feministické i antifeministické, politické i apolitické, hrůzostrašné i humorné. Autorka v nich mistrně míchá žánry, narativní prostředky, velká témata i drobné motivy a jejich prostřednictvím vytváří nelítostný a současně závratně poutavý obraz skutečnosti, která svádí čtenáře, aby pronikl ještě dál a hlouběji a odhalil její podstatu. Banální každodennost se často a bez varování mění v cosi neznámého a čtenář zjišťuje, že svět kolem něj je pouze slupka složité reality, jejíž některé vrstvy zůstávají skryty a jejich existence se vyjevuje jen v krátkých záblescích. Ženy upalující se na protest proti domácímu násilí, dospívající dívky hnané úzkostí, děti ulice, mladé ženy znuděné manželstvím nebo devítiletý sériový vrah malých dětí, ti všichni jako protagonisté příběhů přispívají ke zneklidňujícímu vědomí přítomnosti jiného řádu v našem známém světě.

 

Co nám oheň vzal

co-nam-ohen-vzal-obalkaAutorka: Mariana Enriquezová

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Lada Hazaiová
Počet stran: 205
Vazba: vázaná
Vydáno: 11/2016
ISBN: 978-80-7491-777-6

Přečtěte si více o knize Co nám oheň vzal, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. Můžete si také prolistovat ukázku, nebo přečíst náš článek.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

„Takže tobě taky připadá jako zrůda.“
„Běhá mi z ní mráz po zádech, miláčku. Já ti nevim, je jako prokletá.“
„Co to meleš?“
„Já nemelu. Ale ve čtvrti se říká, že za prachy udělá cokoli, že dokonce chodí na čarodějnický sleziny.“
„Ale prosím tě, Lalo, čarodějnice? Kde by se tu asi tak vzaly, nesmíš taky hned všemu věřit.“
Lala mě prudce zatáhla za vlasy, skoro bych řekla, že schválně. Omluvila se. Takže schválně.
„Ty nemáš páru o tom, co se tu dovopravdy děje, kočičko. Sice tu bydlíš, ale patříš do jinýho světa.“
Na tom něco bylo, ačkoli jsem to nerada slyšela. Vadilo mi, že mě tak bez okolků zařadila – holku ze střední třídy, která si myslí, kdoví jaká je provokatérka, když se rozhodla žít v nejnebezpečnější čtvrti Buenos Aires. Povzdychla jsem si. (str. 14)

 

O autorce

Mariana Enriquezová (nar. 1973) je současná argentinská prozaička a novinářka. Vystudovala žurnalistiku a sociální komunikaci a působí jako zástupkyně šéfredaktora sekce umění a kultury v deníku Página/12. Věnuje se především románové a povídkové tvorbě a generačně náleží ke skupině autorů tzv. nové argentinské prózy. Už její první díla vzbudila pozornost nejen v argentinských literárních kruzích a nejnovější soubor povídek Co nám oheň vzal (2016) vyvolal obrovský zájem jak mezi čtenáři, tak mezi nakladateli po celém světě.
(Zdroj informací: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Co nám oheň vzal

Děj povídek se odehrává v argentinské metropoli Buenos Aires, ale sláva knihy hranice této země dalece přesáhla. Právě nyní se knihy dočkali i čtenáři u nás a věřte, že surový realistický styl Mariany Enriquezové vás také strhne. Přestože se jedná o smyšlené příběhy, občas vás po jejich dočtení přepadne otázka, zda se to skutečně nemohlo stát, ačkoli vyprávění se zdálo až moc strašidelné a tajemné. Jenže co kdyby? Posuďte to sami právě nyní.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Co nám oheň vzal vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Co nám oheň vzal
probíhá od 29. prosince 2016 do 11. ledna 2017.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 romány Co nám oheň vzal

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo nám oheň vzal

Enriquezová, Mariana

Host, 2016

Napsat komentář