Kniha dětských průpovídek

radim-kopac_dnes-dite
Literární a výtvarný kritik Radim Kopáč je autorem knihy pro děti Dnes dítě, jíž dodala kouzlo úspěšná česká výtvarnice Vendula Chalánková. Pokochejte se a také pobavte nápaditými komiksovými stripy ze života dítěte.

Nakladatelství Meander vydává experimentální knihu Dnes dítě. Co den, to jedna dětská průpovídka. Dítě je čisté jak lilie, upřímné a pravdivé. Poví Vám toho o světě víc než noviny, televize nebo internet. Škoda každé chvíle, kterou sedí u počítače, tabletu, iPhonu – a ne s Vámi, rodiči. Pocta spontánnímu vidění, jedinečné imaginaci, řeči, která se dobrodružně klube na svět. Vybrané věty rozvinula do podoby komiksového stripu jedna z nejoriginálnějších českých výtvarnic dneška, Vendula Chalánková. Kniha vychází za podpory Ministerstva kultury České republiky a přispěvatelů na Hithitu.

 

Dnes dítě

Autor: Radim Kopáč
Ilustrovala: Vendula Chalánková
Typo: Luboš Drtina

Počet stran: 48
Vazba: vázaná
Formát: 110×200 mm
ISBN: 978-80-87596-96-8
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Dnes dítě vydalo nakladatelství Meander v edici Modrý slon.

 

Ukázka z knihy

radim-kopac_dnes-dite_ukazka1

radim-kopac_dnes-dite_ukazka2

Prohlédněte si další ukázku.

 

Radim Kopáč

radim-kopacRadim Kopáč (* 1976) je český literární a výtvarný kritik, publicista, editor a redaktor. Vystudoval žurnalistiku a mediální komunikaci na FSV UK. Spoluzaložil internetový časopis Dobrá adresa, působil v redakci Českého rozhlasu Vltava, byl šéfredaktorem Portálu české literatury a editorem časopisu Živel, od roku 2010 pracuje v oddělení literatury a knihoven MK ČR. Uspořádal několik antologií, vydal několik knih, naposledy Nevěstince a nevěstky (s J. Schwarzem, 2013). Spolupracoval na přípravě almanachu M20 vydaného ke 20 letům nakladatelství Meander. Má syny Kryštofa a Oskara.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Meander.

 

Vendula Chalánková

vendulka-chalankovaVendula Chalánková (* 1981) žije střídavě v Troubkách nad Bečvou a v Brně. V roce 2006 absolvovala Fakultu výtvarných umění, ateliér Environment u Vladimíra Merty a Mariana Pally. První samostatnou výstavu měla v roce 2001 v brněnském Kabinetu múz. Pravidelně vystavuje u nás i v zahraničí – doposud svou tvorbu představila na Slovensku, v Německu, Maďarsku, Anglii, Bosně a Hercegovině, Chorvatsku a v Japonsku. Je zastoupena ve sbírce Národní galerie, v Moravské galerii, sbírce Marek, v Galerii výtvarného umění v Chebu, Muzeu umění Olomouc a Museum für Angewandte Kunst ve Vídni. V roce 2006 Chalánková získala Cenu Nadání J. M. a Z. Hlávkových a v roce 2009 ocenění Zlatá stuha za knihu O červené karkulce (výtvarná část pro začínající čtenáře). Netradičním grafickým provedením vynikají také její další dětské tituly O perníkové chaloupce, Vyšívané pohádky nebo knížka s CD s nejkrásnějšími lidovými písničkami Zpívejte s námi. Značné oblibě se těší její krátké autorské komiksy, charakteristické černým humorem a vybroušenou ironií. Více informací najdete v našem článku.

Informace a fotografie byly čerpány z tiskové zprávy společnosti Pragtique.


meanderPočátky Meandru sahají do roku 1995, kdy se jeho zakladatelka Ivana Pecháčková rozhodla začít vydávat knihy. Napsala dvě první knížky pro děti a neměl je kdo vydat, a tak je vydala sama. Později k tomu přibyly knihy jejích přátel a známých. V ediční řadě Modrý slon vycházejí náročnější, umělecké autorské knihy pro děti. Právě ony nakladatelství proslavily. Každá z nich je svého druhu sběratelským kouskem, prvních sto výtisků je zpravidla číslováno a obsahuje vlastnoruční podpis autora.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDnes dítě

Kopáč, Radim

Meander, 2016

Napsat komentář