Vánoční tipy II.

vanocni_tipy_ii
Sháníte dárky na poslední chvíli? Nezoufejte! V dnešních tipech vám představíme hned osm horkých novinek ze světa knih, které by měly být k nalezení v každém větším knihkupectví. Stačí si jen vybrat…

Není nad to potěšit své nejmenší vlastnoručně vyrobeným dárkem. Chcete rozzářit dětská očička bohatě oděnou šitou panenkou či zvířátkem? Inspirujte se v knize Tilda a dům hraček.

Tilda a dům hraček

Šité panenky, zvířátka a doplňky v originálním stylu. Kniha plná pokladů, které potěší malé i velké, spousta měkounkých hraček, panenek, zvířátek a dalších překrásných věcí. I látkové panenky ale potřebují oblečky, a tak nezapomeneme ani na jejich garderobu. Postupy jsou nesmírně jednoduché, a hračky vám budou růst pod rukama jedna radost. Je libo opičku, papouška nebo hada, kterého se ovšem nikdo bát nemusí? Nebo byste radši veselého piráta či baculatou velrybu? To všechno můžete mít. Pokrývky, polštářky a nejrůznější ozdoby udělají z dětského pokoje přímo pohádkový koutek. Všechny střihy jsou zde ve skutečné velikosti, takže se hned můžete pustit do práce. TILDA má prostě super styl.

Autorka: Tone Finnangerová
Přeložila: Ivana Mádrová

Počet stran: 140
Vazba: brožovaná
Formát: 210×225 mm
ISBN: 978-80-7359-501-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Tilda a dům hraček vydalo nakladatelství Metafora.

tilda_a_dum_hracek_ukazka

————————————————

Máte doma ekonoma, politika či historika? Případně osobu, které jsou tato témata blízká? Pak jistě neuděláte chybu, když k jejímu obdarování sáhnete po publikaci Veřejné záchodky ze zlata.

Veřejné záchodky ze zlata

V centru Sukovy studie stojí myšlení československých revizionistických ekonomů šedesátých let, přičemž zvláštní pozornost je věnována Otovi Šikovi, jeho přerodu ze stalinského dogmatika v přesvědčeného reformistu a posléze jednoho z význačných protagonistů pražského jara 1968. Záběr práce je však daleko širší. Autor se v úvodní kapitole pokusil o rekonstrukci myšlenkových dějin komunistického experimentu, dále se věnuje politickému, a zejména ekonomickému vývoji v Československu po únoru 1948, kdy byl zformován socialistický stát sovětského typu, s diktaturou jedné strany, masivní změnou vlastnické a sociá­lní struktury a centrálně řízeným hospodářstvím. Zvláštní kapitolu věnuje Jiří Suk jedné z podstatných a trvalých opor komunistického režimu. Kniha je založena na podrobném studiu archivních materiálů, dobové publicistické produkce a domácí i zahraniční odborné literatury. Zároveň je psána živým a velmi čtivým jazykem. Svým tématem i způsobem zpracování je určena nejen specialistům – historikům, ekonomům či politologům –, ale všem, které zajímá nedávná minulost i současnost naší země.

Autor: Jiří Suk

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 167×240 mm
ISBN: 978-80-7260-341-1
Doporučená cena: 347 Kč

Knihu Veřejné záchodky ze zlata vydalo nakladatelství Prostor.

Českoslovenští komunisté si osvojili teorii a praxi dynamického přerůstání revoluce. Po osvobození v květnu 1945 začala národní, která se po únoru 1948 organicky proměnila v revoluci socialistickou. Rozhodujícím faktorem pro nastolení vlády jedné strany byl státní teror likvidující „reakci“ v hospodářství, politice a kultuře. Vládu zajišťovala stranická a státní byrokracie, která postupně vstřebala nezbytnou míru přímého násilí a proměnila je v administrativní formy a metody státní politiky. Marxisticko-leninská ideologie se stala jediným, oficiálně koncesovaným věděním o politické, ekonomické, kulturní a duchovní skutečnosti. Komunisté si osvojili, že Leninovo obohacení marxismu spočívá v pojetí komunistické strany jako předvoje a záruky budování socialismu a Stalinův přínos v doktríně o zostřování třídního boje, které zaštiťuje toto dílo budoucnosti. (str. 75)

Celou ukázku si můžete přečíst po jejím stažení.

————————————————

Následující titul bude potěchou pro všechny s duší umělce. Sedm dní ve světě umění sleduje uměleckou scénu v šesti nejvýznamnějších městech a zachycuje její proměnlivost.

Sedm dní ve světě umění

Pro svá pozorování Thorntonová zvolila formát „jeden den v životě“. Jednotlivé příběhy se odehrávají během sedmi dnů v šesti nejvýznamnějších městech umělecké scény – New Yorku, Los Angeles, Londýně, Basileji, Benátkách a Tokiu. Vystupuje v nich pestrá škála postav, které hájí protichůdné definice umění – pro některé je luxusním zbožím nebo zábavou, pro jiné intelektuální prací či jakýmsi alternativním náboženstvím. Thorntonová sleduje strhující dramata při večerní dražbě v aukční síni Christie‘s, průběh proslulého semináře CalArts, elitní prodejní přehlídku umění v Basileji, zákulisí soutěžení o Turnerovu cenu pořádanou galerií Tate, zvláštnosti časopisu Artforum a kritiků pro něj píšících, eskapády v ateliéru Takašiho Murakamiho a Benátské bienále jako kurátorskou říši divů. V jednotlivých kapitolách zachycuje proměnlivost dynamických sil uměleckého světa, zkoumá otázky tvořivosti, vkusu i získávání statutu a zamýšlí se nad významem života ve světě, v němž není nic důležitějšího než umění samo.

Autorka: Sarah Thorntonová
Přeložila: Eva Lee

Počet stran: 300
Vazba: brožovaná
Formát: 175×245 mm
ISBN: 978-80-7473-431-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Sedm dní ve světě umění vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

V době, kdy byl trh velmi silný, dělalo mnohým lidem starosti, že potvrzení tržní hodnoty díla by mohlo zastínit ostatní reakce na ně. V dnešní době se rekordní ceny vyskytnou jen občas a zřídka, a na důležitosti získávají jiné druhy podpory, například pozitivní kritika, umělecké ceny a výstavy v muzeích. Také se méně stává, že by se umělci nechali rozhodit neovladatelnou touhou prodávat svá díla. I ten nejpodnikavější obchodník vám řekne, že vydělávání peněz by mělo být vedlejším produktem umělecké tvorby, ne umělcovým hlavním cílem. Umění potřebuje hlubší motivaci než je výdělek, pokud si má uchovat svou odlišnost a nadhled nad jinými formami kultury. (str. 15)

Nahlédněte do kompletního úvodu knihy.

————————————————

V lehce mystickém nádechu se nese pomůcka každodenní potřeby, bez které už leckdo neumí žít. Originálním diářem s mnoha krásnými ilustracemi a motivujícími myšlenkami určitě své blízké potěšíte.

Hledání – Diář na rok 2017

Diář obsahuje plánovací kalendář, lunární kalendář, přehled státních svátků a jmenin, prostor pro poznámky aj. Diář na rok 2017 Hledání přináší na každý týden podnětné a motivující myšlenky jednoho z nejčtenějších spisovatelů 20. století, malíře, filozofa a mystika CHALÍLA DŽIBRÁNA. Jeho dílo dodnes okouzluje miliony čtenářů na celém světě svým poselstvím lásky a moudrosti. S filozofickou hloubkou a poetickým stylem Džibrán komentuje lidské radosti i bolesti, ukazuje skrytou jednotu protikladů života a přináší inspiraci a povzbuzení všem, kdo hledají cestu k sobě a k Životu. Malířka a ilustrátorka JIŘINA LOCKEROVÁ ilustrovala více než 30 knižních titulů. Věnuje se mimo jiné malbě meditačních obrazů s terapeutickým účinkem, k nimž ji přivedl hluboký zájem o alternativní způsoby léčby a širší vnímání života. Její léčivé obrazy pomáhají hledat sílu, klid a vlastní duchovní cestu, tak jako slova Chalíla Džibrána.

Autor: Chalíl Džibrán
Ilustrace: Jiřina Lockerová

Počet stran: 272
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7429-760-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Hledání / Diář na rok 2017 vydalo nakladatelství Vyšehrad.

hledani_diar2017_ukazka

Další zpracování diáře vám lépe předvede sám nakladatel.

————————————————

Hledáte dárek pro babičku či tetičku, která má ráda humor? Co všechno už nemusí dělat po překročení krásného šedesátého jubilea? Vtipné texty přináší různé tipy.

Žena 60+ – Co už nemusí řešit

Šedesátiny? Důvod k pořádné oslavě…
Obdarujte svoji maminku, babičku, tchyni, tetičku, kamarádku či kolegyni tím nejlepším dárkem, který ji určitě potěší!
Srdečně blahopřejeme k dosažení šedesátého jubilea a klidnějších vod vašeho života. Život na téhle straně plotu je mnohem krásnější, než jste si vůbec dokázala představit. Tak si tuhle etapu, v níž už nemusíte řešit spoustu věcí, skvěle užijte! Humorný text a vtipné ilustrace vás zaručeně pobaví.

Autoři: Michael KernbachMiguel Fernandez
Přeložil: Daniel Helekal

Počet stran: 48
Vazba: vázaná
Formát: 130×130 mm
ISBN: 978-80-271-0308-9
Doporučená cena: 119 Kč

Knihu Žena 60+ vydalo nakladatelství Grada.

zena_60_ukazka

Myslíme také na pány. Pokud chcete podobným dílem obdarovat i je, stačí sáhnout po knize Muž 60+ od stejné autorské dvojice. Pro nižší věkové kategorie pak nabídneme třeba titul Žena 40+.

————————————————

S blížícím se novým rokem si lidé dávají předsevzetí a přemýšlí o tom, jak by mohl další rok vypadat. Ti, kteří souzní s esoterikou, to mohou zjistit ihned! A nejen na příští rok. Pořiďte jim Astrologický kalendář do roku 2020.

Astrologický kalendář do roku 2020

Chcete vědět, jak nás bude postavení planet ovlivňovat v následujících letech? Astrolog Antonín Hrbek, který se horoskopy zabývá již více než půl století, představuje prognózy pro všechna znamení rok po roce včetně detailních konstelací a grafů.

Autor: Antonín Hrbek

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-271-0301-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Astrologický kalendář do roku 2020 vydalo
nakladatelství Cosmopolis.

ukazka_z_knihy_astrologicky_kalendar_2020

O kalendář u nás můžete ještě pár dní, až do 23. prosince, soutěžit! Sice se neobjeví pod stromečkem, ale radost zajisté udělá i později. Zkuste štěstí!

————————————————

Zajímají některého z vašich blízkých temná zákoutí zahraniční politiky? Pak se mu jistě zalíbí Výhra, zaobírající se palčivou otázkou, kde skončilo sto miliónů dolarů, které Mark Zuckerberg daroval upadajícím školám v Newmarku.

Výhra?

Fascinující popis zákulisního dění během vyčerpávajícího boje za záchranu upadajících škol v americkém městě Newark. Reportérka Dale Russakoffová se po mnohaleté kariéře novinářky rozhodla zužitkovat své kontakty na nejvýznamnější osobnosti současné Ameriky. Přináší strhující drama naší doby, zahrnující vzestup politických celebrit, velkou dobročinnost, extrémní ekonomickou nerovnost a zápasy a triumfy škol v jednom z nejchudších měst USA. Když facebookový miliardář Mark Zuckerberg oznámil před jásajícím publikem v show Oprah Winfreyové, že věnuje sto milionů dolarů upadajícím školám v Newarku v New Jersey, stáli mu po boku starosta města Cory Booker a guvernér Chris Christie a slibovali, že napomohou tomu, aby se Newark stal „symbolem vynikajícího vzdělání pro celý národ“. Ale jejich plány brzy narazily na místní ostřílené hráče, zaryté obránce systému, který město stojí miliardu dolarů ročně. Což je částka, která po generace zdánlivě obohacuje všechny – kromě newarských dětí.

Autorka: Dale Russakoffová
Přeložila: Tereza Vlášková

Počet stran: 311
Vazba: brožovaná
Formát: 137×210 mm
ISBN: 978-80-7491-791-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Výhra? vydalo nakladatelství Host.

Po celé generace do vzdělávání proudily peníze zejména z nadací, jež na počátku dvacátého století zakládali nyní již dávno zesnulí podnikatelé. Počínaje rokem 2000 je však na tomto postu vystřídali žijící miliardáři. Největšími investory do základního a středního vzdělávání se stali zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates, rodina Waltonova coby zakladatelé řetězce diskontních obchodních domů Walmart, majitel společnosti Dell Computer Corporation Michael Dell a kalifornský pojišťovací a realitní magnát Eli Broad. Tito neuvěřitelně úspěšní podnikatelé, z nichž většina zbohatla díky tomu, že se nebála v dávno ustrnulých sektorech podnikání využívat technologie a aplikovat nové podnikatelské modely, se připojili k mladým reformátorům, kteří se pokoušeli o podobnou revoluci v oblasti školství. Hlavním problémem byl podle nich systém samotný. (str. 18)

Začtěte se do komplexní ukázky a také do našeho článku, který vám o knize prozradí více zajímavých informací.

————————————————

Co když na světě už před námi existovala vyspělá civilizace, která následně zmizela? Kniha Boží mágové přináší nové důkazy a nálezy a potěší všechny, kteří mají rádi tajemno a neznámo.

Boží mágové

Hlas zmizelé civilizace k nám doléhá z propasti zapomnění… Nové archeologické důkazy pro existenci prehistorických civilizací, od autora bestselleru Otisky božích prstů. Bestseller Grahama Hancocka Otisky božích prstů, rozsáhlé pátrání po tajemství naší minulosti a po důkazech ztracené prehistorické civilizace, vyvolal obrovské pozdvižení svou kontroverzní hypotézou. Mohla tu už dávno předtím, než vůbec začalo to, čemu říkáme „historie“, vzkvétat pokročilá civilizace, která pak zmizela v propasti zapomnění? Civilizace schopná složitých astronomických měření a nevídaných architektonických výkonů? A pokud ano, ztratila se úplně beze stopy? Nyní, o dvacet let později, přichází Hancock s pokračováním svého převratného díla naplněným zcela novými, nedávno objevenými vědeckými důkazy a archeologickými nálezy.

Autor: Graham Hancock
Přeložil: Alexandr Neuman

Počet stran: 472
Vazba: vázaná
Formát: 160×240 mm
ISBN: 978-80-7359-486-2
Doporučená cena: 649 Kč

Knihu Boží mágové vydalo nakladatelství Metafora.

O zalidnění amerických kontinentů se už léta vedou často poměrně jízlivé debaty. Kdo přesně jsou původní Američané? Kdy poprvé dorazili do Nového světa? A kudy?
Kdykoli se nějaké řešení této otázky začalo zdát možné, kdykoli se v této věci schylovalo k nějakému konsenzu, objevila se nová informace z jedné či druhé strany a bylo třeba celou věc prozkoumat znova. O čem se ale nikdy nevedly spory, byla skutečnost, že předkové původních Američanů už v Severní Americe byli, když začalo záhadné mrazivé období, kterému geologové říkají mladší trias. A že tito prapůvodní obyvatelé kontinentu viděli a lovili obrovská zvířata, která žila v průběhu doby ledové, včetně gigantického mamuta císařského, o něco menšího mamuta srstnatého, obřího bobra, medvěda krátkočelého, obřích lenochodů, dvou druhů tapírů, několika druhů pekari a obávaného amerického lva. (str. 47)


Nevybrali jste si? Nevadí. Třeba vás inspiruje první část našeho vánočního článku. Zkusit také můžete naše aukce, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Rádi si přečteme, jakým pěkným knižním dárkem jste své blízké nakonec obdarovali. Podělte se s námi v komentářích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTilda a dům hraček

Finnangerová, Tone

Metafora, 2016

zobrazit info o knizeVeřejné záchodky ze zlata
Konflikt mezi komunistickým utopismem a ekonomickou racionalitou v předsrpnovém Československu

Suk, Jiří

Prostor, 2016

zobrazit info o knizeSedm dní ve světě umění

Thorntonová, Sarah

Kniha Zlín, 2016

zobrazit info o knizeHledání / Diář na rok 2017

Džibrán, Chalíl

Vyšehrad, 2016

zobrazit info o knizeŽena 60+
Co už nemusí řešit

Fernandez, Miguel – Kernbach, Michael

Grada, 2016

zobrazit info o knizeAstrologický kalendář do roku 2020
Jací jsme a co nás čeká

Hrbek, Antonín

Cosmopolis, 2016

zobrazit info o knizeVýhra?
Kdo (a co) ovládá americké školy

Russakoffová, Dale

Host, 2016

zobrazit info o knizeBoží mágové
Zapomenutá moudrost ztracené civilizace

Hancock, Graham

Metafora, 2016

Napsat komentář