Krtníci se nerodí, ale objevují. Neumírají, ale mizí.

tereza-scerbova_krtnik
Autorská kniha výtvarnice Terezy Ščerbové je symbolickým příběhem pro děti, které brzy čeká svět dospělých, i pro dospělé, kteří si chtějí vzpomenout, jak být šťastný.

Krtník žije v horách, kde zpívá liškám a vodopádu a povídá si s kameny. Žije tady a teď, nic mu neschází. Než potká Medvěda z města, který mu svými barvitými historkami o velkém světě zamotá hlavu. Medvěd vozí Krtníkovi knížky, povídají si spolu a brzy se spřátelí. Jenže pak si nový přítel klidně zmizí a Krtník poprvé v životě něco postrádá.
Tehdy do hor přichází Zaškvara – prapodivná, ošklivá bytost se dvěma tlamami. Naslibuje smutnému Krtníkovi, že ho vezme do města za Medvědem. Ovšem jedině tehdy, když bude něco zajímavého umět. Pořádně. Nejlépe ze všech. Ve snaze stát se někým jiným (aby ho měl Medvěd rád) dělá Krtník všechno, co si Zaškvara zamane. A postupně tak ztrácí sám sebe…

 

Krtník

Autorka: Tereza Ščerbová
Ilustrovala: Tereza Ščerbová
Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 201×210 mm
ISBN: 978-80-7491-785-1
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Krtník vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Jsem Krtník.
Žiju v přírodní rezervaci spolu s bláznivými lidmi v barevných svetrech. Mají svoje kulaté domky dole v údolí. Já bydlím sám, nedaleko pramene řeky, vysoko v horách, kde už roste jenom mech. Teda, alespoň tak mi to říkal Medvěd, můj kamarád, a jemu já věřím každé slovo. Než jsem ho poznal, nevěděl jsem, co je to rezervace, nevěděl jsem nic o světě, kde žijí lidé.
Rád se koupu v řece Mízivce, i když Medvěd tyhle moje koupele moc neschvaluje. Jednou mi řekl, že se v řece čvachtám až moc často a abych z toho docela neztratil rozum. Tvrdí, že si kvůli vodě z Mízivky nic pořádně nepamatuju, a proto si vymýšlím pohádky, které se nikdy nestaly. (str. 9)

tereza-scerbova_krtnik_ukazka

Přečtěte si celou ukázku.

 

Tereza Ščerbová

tereza-scerbovaTereza Ščerbová (* 1982) je absolventka Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, oboru ilustrace a grafika. Pravidelně ilustruje literární časopis Host. Spolupracuje s nakladatelstvími Host, Argo a Běžíliška. V roce 2015 získala Zlatou stuhu v kategorii knih pro starší děti a mládež za ilustrace ke knize Marky Míkové Škvíry (2014). Věnuje se převážně ilustraci, volné tvorbě a autorským projektům. Ilustrovala také knihu Hledá se hvězda.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrtník

Ščerbová, Tereza

Host, 2016

Napsat komentář