Když vzpomínky halí mlha

v-mlze-perex
Na opuštěný ostrůvek v tajemném jezeře se vypraví ona, on a dítě. Zpět z rodinného výletu se však vrátí jen ona…

Tajuplný až děsivý thriller, v němž vůbec nic není tak, jak to vypadá, napsala švédská autorka Caroline Erikssonová (*1976). Zatímco v předchozích dvou svých historických thrillerech zpracovala skutečné případy vražd, novinka V mlze, kterou v českém překladu vydalo nakladatelství LEDA, je zcela fiktivním a ryze současným příběhem.

Hlavní hrdinkou je Greta. To, co z počátku vypadalo jako obyčejný rodinný výlet, se postupně ukazuje v úplně jiném světle. Greta, která na ostrůvek připlula s Alexem a čtyřletou Smillou, se zpět vrací sama. Nerozumí tomu, co se stalo, kam se ti dva poděli, a nepomůže jí ani nález mobilu na Alexově chatě, protože místo Alexe se jí hlásí pouze její matka, která však není tou, s níž by chtěla vyděšená Greta mluvit. Druhý den znovu bezvýsledně prohledá ostrov. Když však konečně sebere sílu a zmizení Alexe a Smilly nahlásí na policii, dostane se jí jen velké nedůvěry – vždyť podle záznamů žádného muže ani dceru nemá!

Román V mlze mi trošku zamotal hlavu. Psychologické drama takřka bez děje, v němž hlavní hrdinka neustále drásá své nitro děsivými vzpomínkami, které se naučila komentovat slovy „To mi uniká.“ a bojí se, že udělala něco, co nespáchala, se mi především v jeho první půli zdálo hodně zvláštní. Vlastně mě ani moc nebavilo, protože jsem si okamžitě udělala obrázek toho, co se stalo, a měla jsem pocit, že autorka se zbytečně snaží natahovat děj, než dospěje k tomu „mému“ rozuzlení. Odolala jsem však chuti knihu sestavenou z vnitřních dialogů a vzpomínek odložit, a byla jsem za své rozhodnutí odměněna. Nejen, že postupně vyplouvala na povrch fakta, která na první dobrou vůbec jasná nebyla, ale navíc přibývalo znepokojivých okolností, až celý příběh vygradoval v akčním a překvapivém závěru.

Autorka se rozhodla svým čtenářům předestřít ve svém příběhu velké množství závažných témat: domácí násilí, nevěru, manipulaci, stalking, selektivní zpracování vzpomínek, neúčinnost terapeutických sezení, ale i mateřskou lásku, která je kvůli dítěti schopna oběti. Upozorňuje na neschopnost rozeznat manipulaci a obtížnost vymanění se z jejího područí. Domácí násilí, v němž se oběť ztotožní s rolí, která je jí předkládána, určitě není nic neobvyklého. Vždyť stokrát opakovaná lež se tak často stává pravdou…

Román V mlze Coroliny Erikssonové má svými čtenáři otřást a vyburcovat je, aby nedali na „zdání“, nespokojili se s tím, jak věci vypadají nebo působí na první pohled, snaží se je přimět k tomu, aby usilovali o proniknutí pod povrch skrz mlhu nevědomosti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV mlze
Nic a nikdo není, jak to zpočátku vypadá

Erikssonová, Caroline

Leda, 2016

Napsat komentář