Edgar Allan Poe v sukni

mariana-enriquezova_co-nam-ohen-vzal
Povídky argentinské spisovatelky Mariany Enriquezové Co nám oheň vzal jsou současný mix „špinavého realismu“, fantastična Julia Cortázara a hororu Edgara Allana Poea i Shirley Jacksonové.

Povídky argentinské autorky přibližují zemité prostředí buenosaireské metropole i jejích předměstí se vší syrovostí, krutostí i krásou. Jsou zároveň klasické i originální, realistické i fantastické, feministické i anti­-feministické, politické i apolitické, hrůzostrašné i humorné. Autorka v nich mistrně míchá žánry, narativní prostředky, velká témata i drobné motivy a jejich prostřednictvím vytváří nelítostný a současně závratně poutavý obraz skutečnosti, která svádí čtenáře, aby pronikl ještě dál a hlouběji a odhalil její podstatu. Banální každodennost se často a bez varování mění v cosi neznámého a čtenář zjišťuje, že svět kolem něj je pouze slupka složité reality, jejíž některé vrstvy zůstávají skryty a jejich existence se vyjevuje jen v krátkých záblescích. Ženy upalující se na protest proti domácímu násilí, dospívající dívky hnané úzkostí, děti ulice, mladé ženy znuděné manželstvím nebo devítiletý sériový vrah malých dětí, ti všichni jako protagonisté příběhů přispívají ke zneklidňujícímu vědomí přítomnosti jiného řádu v našem známém světě.

 

Co nám oheň vzal

Autorka: Mariana Enriquezová
Přeložila: Lada Hazaiová

Počet stran: 205
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-777-6
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Co nám oheň vzal vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Mí rodiče si myslí, že jsem blázen, když žiju ve čtvrti Constitución ve vile po prarodičích z otcovy strany, v té hromadě kamení na ulici Virreyes se železnými dveřmi natřenými nazeleno, secesními ozdobami a starodávnými mozaikovými podlahami, které už jsou tak ochozené, že kdyby mě napadlo je navoskovat, mohla bych si z fleku otevřít bruslařskou dráhu. Ale já ten dům odjakživa milovala. Byla jsem ještě malá, když si ho pronajala advokátní kancelář, ale vzpomínám si, jak mě to mrzelo, protože mi chyběly ty pokoje s vysokými okny a vnitřní patio, které vypadalo jako tajná zahrada, a jak jsem byla zklamaná, že už nemůžu svobodně jít dovnitř. Ani děda, zamlklý muž, který se sotva usmál a nikdy si se mnou nehrál, mi tolik nechyběl. Dokonce jsem ani nebrečela, když umřel. Víc jsem brečela, když jsme po jeho smrti o dům přišli, přinejmenším na pár let.
(str. 9–10)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Řekli o knize

Mariana Enriquezová je uhrančivá autorka, kterou je nutné si přečíst. Stejně jako Bolaño se zabývá otázkami života a smrti a její próza vás zasáhne silou nákladního vlaku. „Špinavý kluk“ je jeden z nejpozoruhodnějších a nejstatečnějších příběhů, jaké jsem v posledních letech četl. Celá kniha mi zůstala v hlavě týdny a nově definovala můj vztah k Buenos Aires, městu, které vroucně miluji.

Dave Eggers, spisovatel

Současný Edgar Allan Poe v sukních. Bezelstně a naivně vstoupíte do příběhu, sledujete důvěrně známou rodinnou scenerii. Jenže ona to není důvěrně známá rodinná scenerie. To už jste ale beznadějně pohlceni světem, jehož postavy vám nedovolí odpoutat se od příběhu, a když zmizí mezi stíny, zůstanete otřesení a zmatení.

Nelleke Geelová, Meridiaan

 

Mariana Enriquezová

Mariana Enriquezová (*1973) je současná argentinská prozaička a novinářka. Vystudovala žurnalistiku a sociální komunikaci a působí jako zástupkyně šéfredaktora sekce umění a kultury v deníku Página/12. Věnuje se především románové a povídkové tvorbě a generačně náleží ke skupině autorů tzv. nové argentinské prózy. Už její první díla vzbudila pozornost nejen v argentinských literárních kruzích a nejnovější soubor povídek Co nám oheň vzal (2016) vyvolal obrovský zájem jak mezi čtenáři, tak mezi nakladateli po celém světě.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo nám oheň vzal

Enriquezová, Mariana

Host, 2016

Napsat komentář