Stalking a erotika v jednom růžovém balíčku

mrazive-hry-nahled
Přítel měl nadměrnou potřebu sexu, a než by tím trápil ji, raději využíval jednorázových příležitostí za jejími zády. Nelze se tedy divit, že jej Bára poté, co zjistila, jak se věci mají, opustila. Jenže pak jí někdo začal posílat výhružné anonymy…

Četba určená především ženám a obohacená o prvky napětí, která přitahuje ke svým stránkám i muže – i tak by bylo možné charakterizovat tvorbu moravské autorky Markéty Harasimové (*1977). V jejích knihách totiž najdete silnou love story okořeněnou detektivní zápletkou, při níž jde nezřídka o život a ke slovu se dostanou i kriminalisté. Obvykle nacházíme tyto žánry odděleně, i proto působí romány paní Harasimové na české literární scéně tak trochu jako unikátní zjev. Co se týče světové tvorby, tak jsem se s podobným zaujetím pro lásku a vraždu setkala u americké autorky Nory Roberts (Cizinec) nebo Lindy Howard (Klid před bouří, Nečekej slitování), i když struktura jejich románů je poněkud odlišná.

Protože jsem četla již Vražednou vášeň, zajímalo mne, kam se autorka ve své tvorbě za rok posunula. Využila jsem tedy toho, že nakladatelství Čas na předvánoční trh vyslalo nový titul Markéty Harasimové s názvem Mrazivé hry, a musím říct, že jsem byla mile překvapená.

Hlavními postavami knihy jsou sestry Bára a Žofie. První jmenovaná má pevný vztah s Markem a doufá, že jej brzy potvrdí i miminkem. Jenže při nenadálém návratu z práce přítele načapá s mladinkou stážistkou ve sprše a po vztahu je veta. Žofie se již dva roky nedokáže vyrovnat se smrtí milovaného muže a topí se v depresích. Od těch jí nepomáhá ani její vztah s majetnickým Rudou, kterému nemá sílu se vzepřít. Žofie hledá východisko ze své situace prostřednictvím alkoholu, ale ten ji strhává ještě hlouběji.

Bára se jí snaží pomáhat, ale sama najednou čelí nepříjemné situaci – po rozchodu s Markem dostává výhružné anonymy a na práh jí někdo dává mrtvé myši jako výmluvné vzkazy. Poté, co je napadena neznámým útočníkem, raději volí dočasný útěk na venkov a Žofie nastupuje na psychiatrickou kliniku.

Kdo je tajemným stalkerem, který zjevně míní své výhrůžky vážně? Povede se Žofii vybřednout z depresí, nebo ukončí své trápení sebevraždou? O napínavé momenty rozhodně není nouze, ale současně ani o sugestivní popisy milostných scén. Vše je však dobře vyváženo, aby se čtenáři erotické řádění aktérů nezačalo zajídat. Jednotlivé drobty vzrušujících momentů spojuje vcelku dobře propracovaný všední život a obyčejné rutinní pátrání detektivní komisařky Kočí. Kamarádské vztahy, sesterské propojení, vyrovnávání se s minulostí, láska i nenávist se v knize mísí v dobře vystavěný příběh, který má svůj prolog, zápletku, postupnou gradaci a překvapivé rozuzlení. A samozřejmě sladký epilog, aby červená knihovna dostála svému jménu. Současně však poukazuje na závažné současné problémy: stalking, deprese, vyrovnání se se smrtí blízké osoby, smíření s odmítnutím.

V podstatě by se dalo říct, že podobné schéma měl i román Vražedná vášeň, ale zápletka byla zcela odlišná, takže jsem netrpěla pocitem, že dobře vím, kam se bude příběh sester odvíjet, a nechala jsem se v závěru zaskočit stejně jako hlavní hrdinka Bára.

Máte-li i vy chuť se nechat překvapit, pořiďte si novinku Mrazivé hry.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMrazivé hry

Harasimová, Markéta

Čas, 2016

Napsat komentář