Rusko očima Petera Pomerantseva

peter-pomerantsev_nic-neni-pravda-a-vsechno-je-mozne
V knize Nic není pravda a všechno je možné ukazuje Peter Pomerantsev současné Rusko s pochopením, ale zároveň s obavami, které vzbuzuje zcela nová civilizační mutace.

Peter Pomerantsev strávil počátkem jednadvacátého století takřka deset let v Rusku. Jeho britsko-ruský původ mu otevřel dveře do jedné tamější komerční televize, kde produkoval dokumentární filmy a reality show. A díky tomu získal i přístup do soukromí mnoha lidí, Rusů z nejrůznějších prostředí a nejrůznějších koutů země – od sibiřského gangstera-filmaře přes topmodelku v zajetí sekty až po nahodile uvězněnou bezúhonnou podnikatelku. Na všech těchto postavách ukazuje současnou ruskou mentalitu a její proměny. Pomerantsev byl fascinován zemí, která přišla o starou vládnoucí ideologii, aby ji následně ustavičně nahrazovala nějakou ideologií novou, a to se stejnou rychlostí, s jakou mrakodrapy mění panorama současné Moskvy. Měl rovněž možnost zblízka sledovat, jak se v ruských médiích vyrábějí informace, jež vytvářejí úplnou alternativní realitu.

 

Nic není pravda a všechno je možné

Surreálné srdce nového Ruska
Autor: Peter Pomerantsev
Přeložil: Martin Weiss

Počet stran: 260
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 153×217 mm
ISBN: 978-80-7363-704-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Nic není pravda a všechno je možné vydalo nakladatelství Dokořán
v edici Mimo edice.

 

Ukázka z knihy

Cizinci, kteří přijeli do Ruska žít, expati, vystupovali nejprve v roli vyslanců vítězné strany ve studené válce. Představovali vyšší úroveň a přijeli naučit Rusko, jak má být civilizované. To se teď mění. Rusko jde nahoru, z učitelů se stali sloužící a už si nejsem jistý, kdo vlastně vyhrál studenou válku.
S Benedictem jsem se seznámil ve Scandinavii, oblíbeném restaurantu expatů, kteří přijeli vyučovat Rusy západním způsobům v dekádách vítězné záře po konci studené války – právníci z kanceláří „kouzelného kruhu“, auditoři z „velké pětky“ účetních firem, investiční bankéři. Je kousek od Tverské, hlavní moskevské třídy, v malém dvoře s vysokými zelenými stromy. Majitelé jsou Švédové, a když otevřeli, všechno bylo dovezené ze Stockholmu – číšníci, kuchaři, burgery, hranolky – všechno dovezené letadlem. Počátkem jednadvacátého století mluvila většina návštěvníků anglicky; pro ruské oligarchy restaurace nebyla dost opulentní, pro „obyčejné“ Rusy byla zase moc drahá. Cizinci tam přicházeli jako do oázy, dokud se neopili a nedodali si odvahu vyrazit zkoumat moskevskou noc. Byla to atmosféra jako v koloniálním klubu v éře pyšnící se tím, že to všechno už patří minulosti. (str. 44–45)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Peter Pomerantsev

Peter Pomerantsev se narodil v roce 1977 Kyjevě. Jeho otcem je ruský básník a novinář Igor Pomerantsev. Když mu byl necelý rok, rodina opustila Rusko a usadila se v Británii. Po univerzitních studiích se v roce 2001 přestěhoval do Ruska, kde natáčel dokumentární filmy a pracoval pro televizní kanál TNT. Kvůli rodině a rostoucímu Putinově autoritářství se o několik let později vrátil do Londýna. Kromě tvorby nových televizních formátů je považován za předního znalce ruské propagandy, jíž se věnuje v londýnském Legatum Institute. Pravidelně přispívá do řady světových médií včetně London Review of Books, The Atlantic nebo The Guardian. V knize Nic není pravda a všechno je možné popsal právě své zkušenosti s ruským mediálním byznysem a propagandou.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNic není pravda a všechno je možné
Surreálné srdce nového Ruska

Pomerantsev, Peter

Dokořán, 2016

Napsat komentář